Zichtbare huisnummers

Spoed, alarm of 112. De ambulance, brandweer of politie is gealarmeerd en onderweg, maar kunnen ze jouw huis in noodgevallen vinden? Is je huisnummer vanaf de openbare weg goed leesbaar? En ook in het donker? Bij een reanimatie, inbraak of gaslek telt elke seconde en moet de ambulance, brandweer of politie jouw huis snel kunnen vinden. Zorg daarom voor een zichtbaar goed leesbaar huisnummer.

In onze gemeente ontbreken veel huisnummers, of ze zijn niet goed zichtbaar vanaf de weg. Om onze gemeente veilig en toegankelijk te houden voor de hulpdiensten, vragen we iedereen te zorgen voor een zichtbaar huisnummerbordje.

Huisnummer

Waar moet je om denken?

Huiseigenaren en ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor een duidelijk en zichtbaar nummer op een pand. Enkele tips:

  • Voorkom dat struiken, klimplanten of andere planten voor het huisnummer(bordje) groeien.
  • Zorg voor een leesbaar bordje, ook in het donker. Het best leesbaar zijn reflecterende bordjes of cijfers met een afwijkende kleur van de achtergrond. Denk aan witte bordjes met donkere cijfers, of witte cijfers op een donkere achtergrond. 
  • Heb je een lange oprit of woon je in het buitengebied? Zorg aan de weg voor een zichtbaar huisnummer. Denk aan een paaltje met een reflecterend huisnummer aan twee zijden.
  • Huur je? Vraag de verhuurder of hij wil zorgen voor een zichtbaar huisnummer.
  • Kijk voor meer tips op de website van de brandweer.

Wij verkopen geen huisnummerbordjes. Voor een nieuw huisnummerbordje of -paaltje kun je naar een bouwmarkt of andere winkel bij je in de buurt.

Zie ook