Wet goed verhuurderschap

Video: BŭlgarskiPolskiRomână.

Huurders hebben op de Nederlandse huurmarkt nog te vaak te maken met onbetrouwbare verhuurders en misstanden. Bijvoorbeeld discriminatie, intimidatie, dubbele bemiddelingskosten of te hoge huren. Om hieraan een einde te maken is er vanaf 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap.

De Wet goed verhuurderschap biedt een oplossing voor een paar grote problemen op de particuliere verhuurmarkt. Allereerst is de wet gericht op het voorkomen en tegengaan van discriminatie en intimidatie. Ook zijn verhuurders verplicht een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen. En ze moeten huurders informeren over hun rechten en plichten. Daarnaast moeten arbeidscontract en huurcontract voortaan gescheiden worden. Dat maakt arbeidsmigranten minder afhankelijk van hun werkgever. 

Sleutel in deur

Meldpunt Ongewenst verhuurgedrag

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft een meldpunt ingesteld waar huurders en woningzoekenden terecht kunnen als ze ongewenst gedrag ervaren van verhuurders of verhuurbemiddelaars.

Ik ben huurder en wil een melding maken van ongewenst verhuurgedrag

Als een verhuurder zich niet aan de regels houdt, kun je dit melden bij het meldpunt Ongewenst verhuurgedrag van de gemeente.

Ik ben verhuurder en wil meer informatie

Als je een woning op pand verhuurt, moet je aan een aantal regels voldoen.