Wet goed verhuurderschap

Ongewenst verhuurderschap

Video: BŭlgarskiPolskiRomână.

Huurders hebben op de Nederlandse huurmarkt nog te vaak te maken met onbetrouwbare verhuurders en misstanden. Bijvoorbeeld discriminatie, intimidatie, dubbele bemiddelingskosten of te hoge huren. Om hieraan een einde te maken is er vanaf 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap.

De Wet goed verhuurderschap biedt een oplossing voor een paar grote problemen op de particuliere verhuurmarkt. Allereerst is de wet gericht op het voorkomen en tegengaan van discriminatie en intimidatie. Ook zijn verhuurders verplicht een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen. En ze moeten huurders informeren over hun rechten en plichten. Daarnaast moeten arbeidscontract en huurcontract voortaan gescheiden worden. Dat maakt arbeidsmigranten minder afhankelijk van hun werkgever.

Te hoge huurprijzen

Vanaf 1 juli 2024 geldt voor nieuwe huurcontracten de Wet betaalbare huur. Deze wet regelt dat voor sociale huurwoningen, middenhuurwoningen* en kamers geen hogere huurprijs mag worden gevraagd dan de huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning. Deze huurprijs wordt bepaald met een puntensysteem, officieel het woningwaarderingsstelsel. Ook gelden er regels over de jaarlijkse verhoging van de huurprijs.

Huurders die vermoeden dat de huurprijs van hun woning hoger is dan toegestaan kunnen dit voorleggen aan de Huurcommissie. De Huurcommissie bekijkt de situatie en doet dan een uitspraak, waar huurder en verhuurder zich aan moeten houden.

Vanaf 1 januari 2025 kan een huurder zich ook bij de gemeente melden via het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag als de huurprijs of de huurprijsverhoging hoger is dan is toegestaan. De gemeente kan maatregelen nemen tegen een verhuurder die zich niet aan de regels houdt.

Zelf een inschatting maken of je teveel huur betaalt of niet? Je vindt het puntensysteem op de website van de huurcommissie.

*Sociale huurwoningen zijn woningen met maximaal 143 punten op basis van het puntenstelsel. Middenhuurwoningen zijn woningen met maximaal 186 punten op basis van het puntenstelsel.

Meldpunt Ongewenst verhuurgedrag

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft een meldpunt ingesteld waar huurders en woningzoekenden terecht kunnen als ze ongewenst gedrag ervaren van verhuurders of verhuurbemiddelaars.
Let op: dit meldpunt is alleen bedoeld voor meldingen over onderwerpen die zijn geregeld in de Wet goed verhuurderschap en de Wet betaalbare huur.

Ik ben huurder en wil een melding maken van ongewenst verhuurgedrag

Als een verhuurder zich niet aan de regels houdt, kun je dit melden bij het meldpunt Ongewenst verhuurgedrag van de gemeente.

Ik ben verhuurder en wil meer informatie

Als je een woning op pand verhuurt, moet je aan een aantal regels voldoen.