Wat kan jij doen?

Wat doe jij om je steentje bij te dragen?

Wat kan jij doen om Súdwest-Fryslân regenbestendig, minder warm en natuurlijker te maken? De overheid neemt maatregelen om de CO2 uitstoot te verminderen en de leefomgeving te verbeteren. Maar je kan zelf ook jouw steentje bijdragen. Waar begin jij?

Regenton

Water

Volgens klimaatdeskundigen kunnen we steeds vaker extreme neerslag verwachten, met wateroverlast als gevolg. Maar er is ook een kans op lange droge perioden met watertekorten. Dat vraagt aandacht voor de waterbeschikbaarheid: hoe zorgen we voor voldoende water van goede kwaliteit?

  • Gebruik een regenton om het regenwater op te vangen. Gebruik dat water voor de planten in je tuin. Zo bespaar je drinkwater.
  • Plaats bij een nieuwbouw een regenwaterbassin, zodat je het regenwater kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de wc.

  • Koppel je regenpijp af en vang regenwater op.

Op verschillende locaties in de gemeente wordt gewerkt aan het riool. In sommige gevallen betekent dat ook dat regenwater van het rioolstelsel wordt afgekoppeld. Is dit in jouw buurt? Dan krijg je de kans om de huisaansluiting (regenpijp) aan te sluiten op deze regenwaterbuis. Hiermee voorkomen we een te grote belasting op het rioolstelsel, en daarmee wordt de kans op wateroverlast kleiner. Is dit het geval in jouw buurt dan informeert de gemeente je persoonlijk.

  • Installeer een ontlastput aan je regenpijp.

Bij nieuwbouw is dit al verplicht, voor bestaande bouw nog niet. Een ontlastput helpt bij het voorkomen van wateroverlast. Een ontlastput zorgt ervoor dat wanneer het rioolstelsel vol is, regenwater afkomstig van het dak niet meer het riool instroomt maar zal overlopen in je tuin. Dit zorgt ervoor dat vuilwater geen kans meer heeft om boven de putdeksel en wc uit te komen, omdat regenwater niet meer geleid wordt naar het riool.

Vergroenen - planten

Vergroenen

Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. 

 

Wij doen al veel om de openbare ruimte groen te maken. Maar, ongeveer 40% van het stedelijk gebied is van inwoners! Daarom vragen wij jouw hulp. We zijn aangesloten bij de Stichting Steenbreek om samen met jou te zorgen voor (meer) groen in de buurt! Lees meer over steenbreek.

Heb je geen tuin, maar wil je toch een groenere straat? Dan is een geveltuin misschien een idee. Geveltuinen geven straten waar de huizen geen voortuin hebben een heel ander aanzicht. De straat wordt niet alleen groener, maar ook gezelliger! Lees meer en vraag een gratis geveltuin aan.

Een groen dak is voorzien van waterbergende planten of struiken. Deze planten en struiken vangen water op. Zo neemt de druk op het riool bij hevige regenbuien af. Ook zorgt een groen dak voor verkoeling in de zomer en isolering in de winter.  Wie het dak wil vergroenen, kan een subsidie van maximaal 50% tot maximaal € 5.000 aanvragen. Lees meer over groene daken.

Woning verduurzamen

Iedereen kan verduurzamen! Hoe minder energie je verbruikt, hoe meer je wint voor het klimaat en je portemonnee. Ontdek wat je zelf kunt doen om je  huis te verduurzamen.

Energieloket

Hoe kun jij je huis verduurzamen? Energie besparen kan op veel verschillende manieren en zonder teveel kosten.

Energiecoach

Energiecoaches helpen je graag om je energieverbruik te verminderen. Advies is gratis en voor iedereen. Maak een afspraak!

Lening verduurzaming

Je kunt tegen een lage rente geld lenen via het Nationaal Warmtefonds, om je woning te verduurzamen.

Duurzaam Bouwloket

Wij werken samen met Duurzaam Bouwloket. Welke maatregelen kun je nemen voor een energiezuinige woning?

Zie ook