Contact

Meest gestelde vragen uitkering aanvragen

Heb je vragen over het aanvragen van een uitkering? Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Vragen over aanvragen uitkering

Een bijstandsuitkering vraag je niet bij ons aan, maar bij het UWV via www.werk.nl of 0900-9294. Het UWV stuurt jouw aanvraag door naar ons. Zodra wij de aanvraag binnen hebben behandelen wij jouw aanvraag binnen 8 weken. Wij zorgen ook voor het uitbetalen van de uitkering. Wil je meer informatie over de bijstandsuitkering? Dat vind je op de pagina uitkering aanvragen.

Je kunt bij ons terecht voor het aanvragen van een ondernemersuitkering. Deze ondernemersuitkering heet Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Wil je meer informatie over de Bbz? Dat vind je op de pagina bijstand voor zelfstandigen.

Ben je jonger dan 27 jaar en vraag je een bijstandsuitkering aan? Dan moet je eerst 4 weken actief op zoek naar werk of een opleiding. Dit heet wachttijd. Wachttijd geldt niet voor mensen die vanuit een andere gemeente naar Súdwest-Fryslân zijn verhuisd en niet voor mensen van wie de WW-uitkering is afgelopen. Tijdens deze 4 weken mogen wij jouw uitkering niet verder behandelen en ook  geen voorschot uitbetalen.

Heb je in deze 4 weken geen werk of opleiding kunnen vinden? Ga dan opnieuw naar Werk.nl. Je kunt nu je aanvraag afronden en doorzetten. Binnen 2 weken ontvang je een brief met uitnodiging voor een intakegesprek.

Pastiel is een organisatie die mensen met een uitkering helpt bij het vinden van werk. Als je een uitkering aanvraagt, dan kun je ook te maken krijgen met Pastiel. Met Pastiel bespreek je jouw arbeidsvaardigheden en capaciteiten.

Ook is Pastiel het aanspreekpunt voor ondernemers die iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen helpen aan een werkplek.

Voor meer informatie en vragen over Pastiel kijk op de website van Pastiel of neem telefonisch contact op via 0515 484860.

Soms duurt het even voordat je jouw uitkering ontvangt. Heb je een bijstandsuitkering aangevraagd en niet genoeg geld hebt om te wachten totdat de uitkering op jouw rekening is overgemaakt? Dan kun je een voorschot krijgen.

Tijdens het intakegesprek voor de uitkering kun je het aanvragen van een voorschot bespreken.

Heb je meer dan 26 weken gewerkt? Vraag dan eerst een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aan.

Heb je minder dan 26 weken gewerkt? Vraag dan 4 weken voordat jouw contract afloopt een bijstandsuitkering (WWB-uitkering) aan.

Beide uitkeringen vraag je aan bij het UWV via www.werk.nl of 0900-9294.

Wonen jullie samen? Dan moet je ook samen een uitkering aanvragen en niet apart. Dit kunnen jullie doen via www.werk.nl of 0900-9294. Woon je niet samen? Dan vragen jullie apart van elkaar een uitkering aan.

Vraag pas een uitkering aan wanneer één van beiden een ander adres heeft of wanneer er zekerheid is dat die woonruimte binnenkort beschikbaar komt.