Meest gestelde vragen uitkering aanvragen

Heb je vragen over het aanvragen van een uitkering? Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Vragen over aanvragen uitkering

Een bijstandsuitkering vraag je niet bij ons aan, maar bij het UWV via werk.nl of 0900-9294. Het UWV stuurt jouw aanvraag door naar ons. Zodra wij de aanvraag binnen hebben behandelen wij jouw aanvraag binnen 8 weken. Wij zorgen ook voor het uitbetalen van de uitkering. Wil je meer informatie over de bijstandsuitkering? Dat vind je op de pagina uitkering aanvragen.

De hoogte van je uitkering hangt af van je leeftijd en je gezinssituatie.

  • Ben je tussen de 18 en de 21 jaar? Dan is de uitkering lager dan voor iemand tussen de 21 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Bent je ouder dan 21 jaar en woon je met meerdere mensen op je adres, die ook ouder zijn dan 21 jaar, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van  je uitkering.

Hieronder een aantal voorbeelden van de hoogte van uitkeringsnormen.

Uitkeringsbedrag inclusief vakantiegeld (januari 2024)
Burgerlijke staatLeeftijdBedrag
Gehuwd en samenwonend zonder kostendelende medebewonersTussen de 21 jaar en pensioenleeftijd€ 1.834,04
Alleenstaande (ouder) zonder kostendelende medebewonersTussen de 21 jaar en de pensioenleeftijd€ 1.283,83
Alleenstaande (ouder) in een verzorgings- of verpleeghuis € 448,51
Echtpaar of samenwonenden in een verzorgings- of verpleeghuis € 727,31
Gehuwd en samenwonend (zonder kinderen)18 tot en met 20 jaar€ 633,88
Gehuwd en samenwonend (met kinderen)18 tot en met 20 jaar€ 1.000,69

Je kunt bij ons terecht voor het aanvragen van een ondernemersuitkering. Deze ondernemersuitkering heet Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Wil je meer informatie over de Bbz? Dat vind je op de pagina bijstand voor zelfstandigen.

Ben je jonger dan 27 jaar en vraag je een bijstandsuitkering aan? Dan moet je eerst 4 weken actief op zoek naar werk of een opleiding. Dit heet wachttijd. Wachttijd geldt niet voor mensen die vanuit een andere gemeente naar Súdwest-Fryslân zijn verhuisd en niet voor mensen van wie de WW-uitkering is afgelopen. Tijdens deze 4 weken mogen wij jouw uitkering niet verder behandelen en ook  geen voorschot uitbetalen.

Heb je in deze 4 weken geen werk of opleiding kunnen vinden? Ga dan opnieuw naar Werk.nl. Je kunt nu je aanvraag afronden en doorzetten. Binnen 2 weken ontvang je een brief met uitnodiging voor een intakegesprek.

Soms duurt het even voordat je jouw uitkering ontvangt. Heb je een bijstandsuitkering aangevraagd en niet genoeg geld hebt om te wachten totdat de uitkering op jouw rekening is overgemaakt? Dan kun je een voorschot krijgen.

Tijdens het intakegesprek voor de uitkering kun je het aanvragen van een voorschot bespreken.

Heb je meer dan 26 weken gewerkt? Vraag dan eerst een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aan.

Heb je minder dan 26 weken gewerkt? Vraag dan 4 weken voordat jouw contract afloopt een bijstandsuitkering (PW-uitkering) aan.

Beide uitkeringen vraag je aan bij het UWV via www.werk.nl of 0900-9294.

Wonen jullie samen? Dan moet je ook samen een uitkering aanvragen en niet apart. Dit kunnen jullie doen via www.werk.nl of 0900-9294. Woon je niet samen? Dan vragen jullie apart van elkaar een uitkering aan.

Vraag pas een uitkering aan wanneer één van beiden een ander adres heeft of wanneer er zekerheid is dat die woonruimte binnenkort beschikbaar komt.

Zie ook