Verhuizen vanuit het buitenland

Verhuis je vanuit het buitenland naar Súdwest-Fryslân? Of verblijf je het komende half jaar minimaal 4 maanden in Nederland? Schrijf je dan binnen 5 dagen na aankomst in Nederland persoonlijk in bij het gemeenteloket.

Verhuizen er verder nog gezinsleden mee? Dan moeten zij ook persoonlijk naar het gemeentehuis komen.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

We hebben een aantal dingen van je nodig:

  • Een geldig identiteitsbewijs. Ook van de andere gezinsleden die met je meeverhuizen;
  • Een bewijs dat je rechtmatig in Nederland verblijft. Dit betekent dat je de Nederlandse nationaliteit hebt, een burger bent van de Europese Unie of een geldige verblijfsvergunning hebt;
  • Bewijsstukken van gebeurtenissen die in het buitenland plaats hebben gevonden, zoals een geboorte of huwelijk;
  • Een bewijs van uitschrijving als je uit Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Sint Maarten of Curaçao komt.

Documenten uit het buitenland moeten vaak gelegaliseerd worden. Kijk voor meer informatie over legalisatie van buitenlandse documenten op de website van Rijksoverheid. Heb je geen Nederlandse nationaliteit en kom je uit een land dat geen EU-lidstaat is? Neem dan contact op met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Verhuis je voor de eerste keer naar Nederland? Neem dan eerst telefonisch contact met ons op. Ben je voor 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken en je komt weer in Nederland wonen? Neem dan ook eerst telefonisch contact met ons op.

Ben je na 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken en je komt weer in Nederland wonen? Maak dan een afspraak om je verhuizing aan ons door te geven. Verhuizen er gezinsleden met je mee, dan moeten zij ook mee naar het gemeentehuis. Heb jij wel eerder in Nederland gewoond, maar je gezin niet? Neem dan vooraf telefonisch contact met ons op.

Zie ook