Tegemoetkoming energielasten

Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen € 1300 aanvragen voor het betalen van de energierekening.

Denk je dat je in aanmerking komt (en heb je het bedrag niet automatisch van ons ontvangen), lees dan verder voor de voorwaarden en het aanvragen.

Extra compensatie

De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van € 800 naar € 1300.
Heb je de toeslag al ontvangen? Dan hoef je niks te doen. Wij zorgen ervoor dat je de extra compensatie van € 500 uiterlijk 30 september 2022 krijgt.

Foto van een lampenpit

Wat is de energietoeslag?

Om de hoge energierekening voor een deel te compenseren is in 2022 de energiebelasting verlaagd. Aanvullend hierop is voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum een uitkering in het leven geroepen in de vorm van een eenmalige energietoeslag.

Waarvoor is de energietoeslag bedoeld?

De energietoeslag voor een zelfstandig huishouden met een laag inkomen. En is bedoeld voor de hoge energierekening. Het is niet verplicht om de toeslag aan de energiekosten te besteden. Maar het is wel verstandig als je dit geld reserveert voor bijvoorbeeld de hogere jaarafrekening van jouw energieleverancier.

Studenten en energietoeslag

De rechter heeft een student in Nijmegen gelijk gegeven over het onterecht uitsluiten van het recht op energietoeslag. Op dit moment verdiepen wij ons in de uitspraak van de rechter. Het kan zijn dat de regels voor studenten veranderen en studenten wel energietoeslag kunnen aanvragen.

Ben jij student? Dan vragen we je om de energietoeslag nog niet aan te vragen totdat er meer duidelijkheid is. We verwachten in september meer duidelijkheid te kunnen geven.

Updates en meer informatie hierover lees je op deze pagina.

Hoe vraag ik de eenmalige energietoeslag 2022 aan?

Voor de aanvraag heb je nodig:

 • je DigiD-inloggegevens;
 • een kopie van je legitimatiebewijs (voor- en achterkant) of een kopie van je paspoort (voorkant);
 • bewijsstuk(ken) van je inkomen/uitkering van de maand voor de aanvraag (bijv. je loonstrook);
 • je huurovereenkomst (indien van toepassing);
 • een bewijsstuk van je IBAN (bijvoorbeeld een kopie van je bankpas of een kopie van een bankafschrift), zodat wij over kunnen gaan tot uitbetaling als u aan de voorwaarden voldoet;
 • een bewijsstuk van je wettelijke of minnelijke schuldsaneringsregeling of het executoriaal beslag (als hier sprake van is).

Scan deze stukken en sla ze op je computer op voordat je het formulier gaat invullen.

Zodra alles geregeld is, gaan we voor je aan de slag. Je hoort dan binnen 8 weken of je aanvraag is goedgekeurd. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je van ons een brief. Het bedrag van de energietoeslag staat dan binnen 2 weken op je rekening.

Lukt het je niet om het formulier in te vullen? Neem dan telefonisch contact met ons via 14 0515. Of ga naar de Papierwinkel.

Veelgestelde vragen

Het is ook mogelijk om de energietoeslag aan te vragen zonder DigiD.
Hieronder vind je het aanvraagformulier dat je kunt printen en invullen.

Belangrijk om te weten

De afhandeling van deze aanvraag duurt veel langer dan via het digitale formulier.

De energietoeslag wordt maximaal 1x per huishouden uitbetaald. Als er meer leden van hetzelfde huishouden aan de voorwaarden voldoen, gaat de toeslag naar de hoofdbewoner. Dat is vaak de bewoner die als eerste stond ingeschreven.

Je krijgt de energietoeslag automatisch als:

 • Je een uitkering ontvangt op grond van de Participatiewet (PW), Ioaw, Ioaz of Bbz op 1 maart 2022.
 • Je in de periode van 1 maart tot en met 20 april 2022 een vergoeding hebt ontvangen op grond van de Bijdrageregeling Minima, de Premie Aanvullende zorgkostenverzekering, de regeling Openbaar Vervoer, bijzondere bijstand en/of de Collectieve Zorgverzekering (AV-Frieso).

Het bedrag staat uiterlijk 30 april 2022 op je bankrekening.

Heb je de energietoeslag niet ontvangen, dan voldoe je mogelijk niet aan de voorwaarden. Als je van mening bent dat je wel recht hebt, dan kun je het digitale formulier via onze website vanaf 1 mei 2022 invullen.

Ik heb wel een inkomen onder 120% van het Sociaal Minimum en denk dat ik recht heb. Hoe kan ik aanvragen?

Je kunt de energietoeslag digitaal aanvragen vanaf 1 mei 2022. Je moet hiervoor met je DigiD inloggen.

Je kunt de energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022.

Daarna kun je niet meer aanvragen.

Wacht eerst af of je de energietoeslag  automatisch ontvangt.

Heb je de energietoeslag niet ontvangen en je hebt er wel recht op? Vul dan het digitale aanvraagformulier in (vanaf 1 mei)

Lukt het niet om digitaal aan te vragen? Print dan het aanvraagformulier (pdf) uit en stuur hem naar ons op. Het duurt dan wel langer om je aanvraag te beoordelen. Je krijgt dan ook later je geld als je recht hebt.

De inkomensgrens is maximaal 120% van het sociaal minimum.

Hieronder enkele voorbeelden van de inkomensgrens.

Netto inkomensgrenzen inclusief vakantiegeld (per 1 juli 2022)
Burgerlijke staat Leeftijd Bedrag
Gehuwd en samenwonend Tussen de 21 jaar en pensioenleeftijd € 1.888,84
Gehuwd en samenwonend Vanaf de pensioenleeftijd € 1.992,43
Alleenstaande ouder Tussen de 21 jaar en de pensioenleeftijd € 1.699.96
Alleenstaande ouder Vanaf de pensioenleeftijd € 1.793,18
Alleenstaand Tussen 21 jaar en de pensioenleeftijd € 1.322,18
Alleenstaand Vanaf de pensioenleeftijd € 1.470,80

Je hebt geen recht op de energietoeslag als:

 • Je in een instelling woont.
 • Je een briefadres hebt.
 • Je jonger dan 27 jaar bent en je aanspraak kan maken op studiefinanciering (WSF 2000).
 • Je jonger dan 21 jaar bent, omdat je een beroep op je ouders kan doen.
  • Uitzondering: ontvang je een bijstandsuitkering aangevuld met bijzondere bijstand, omdat je ouders niet kunnen voldoen aan de onderhoudsplicht, dan krijg je de energietoeslag automatisch.

Je moet de energietoeslag alleen terugbetalen als later blijkt dat je er geen recht op hebt. Bijvoorbeeld omdat de informatie die je hebt gegeven bij de aanvraag niet klopt of als je inkomen achteraf boven de 120% van het sociaal minimum zat (zelfstandig ondernemers).

Heb je recht op de energietoeslag? Dan is de vergoeding een gift. Je hoeft het niet terug te betalen.

De eenmalige energietoeslag wordt niet gezien als inkomen of vermogen bij de beoordeling van het recht op kwijtschelding.

Dat kan. Wanneer je eerder gebruik heb gemaakt van ons bewindvoerdersportal voor het aanvragen van bijvoorbeeld bijzondere bijstand, dan kun je het bewindvoerdersportal ook gebruiken voor het aanvragen van bijvoorbeeld de energietoeslag.

Wil je als bewindvoerder de energietoeslag voor jouw cliënt aanvragen en heb je nog geen link en BIN-code van ons ontvangen? Neem dan contact met ons op. Je kunt bellen via het algemene telefoonnummer 14 0515.

Scan alvast de onderstaande bewijsstukken en sla ze op. In het formulier wordt er namelijk om gevraagd.

 • Kopie van je identiteitsbewijs.
 • Bewijsstukken van je inkomen van de maand voor aanvraag. Voorbeeld: je vraagt in mei 2022 aan. Dan moet je bewijsstukken van jouw inkomen en dat van je eventuele partner van de maand april 2022 bij het aanvraagformulier voegen.
 • Bewijsstuk huurovereenkomst, als je in een huurwoning woont.

Gebruik je het digitale formulier, dan kunnen wij je aanvraag sneller beoordelen en krijg je bij toekenning ook sneller je geld.

Is je aanvraagformulier compleet? En zijn alle documenten die we hebben ontvangen in orde? Dan beoordelen we jouw aanvraag. Keuren we de aanvraag goed? Dan maken we de vergoeding zo snel mogelijk over op je rekening.

Nee, wij houden geen rekening met je vermogen. We kijken dus niet naar je bankrekening(en) of je eigen woning.

 • Loon dat je krijgt van een werkgever
 • Uitkering van het UWV, gemeente, de SVB of een andere organisatie
 • Inkomen uit eigen bedrijf
 • Inkomen uit verhuur van een (deel van de) woning of grond en gebouwen (vastgoed)
 • Inkomen uit partneralimentatie of kinderalimentatie
 • Inkomen uit pensioen
 • Inkomen uit heffingskortingen

Heb je een partner? Dan telt het inkomen van je partner ook mee. Het inkomen van kinderen die bij je wonen telt niet mee.

Je hebt een partner als je getrouwd of geregistreerd partner bent.
Of als je op hetzelfde adres woont en:

 • samen een huishouden hebt
 • ex- echtgenoten of ex-partners bent
 • samen een kind hebt, het kind van je partner erkend hebt of je partner jouw kind erkend heeft
 • je ergens anders als partners geregistreerd staat. Bijvoorbeeld  bij de Belastingdienst of als meeverzekerde bij een zorgverzekering.

Het kan zijn dat je recht hebt op een energietoeslag, wanneer je in een WSNP of MSNP-traject zit of door een executoriaal beslag met je inkomen onder de 120% van het minimum valt.

Vul het digitale aanvraagformulier in. Dan bekijken we of je recht hebt op de toeslag.

Nee. Je hoeft de toeslag daarom niet op te geven bij je belastingaangifte over het jaar 2022.

Nee, gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze deze regeling uitvoeren. Elke gemeente maakt daarin eigen keuzes. De hoogte dus per gemeente verschillend zijn.

Aan de slag met je energierekening. Maak je je zorgen of heb je hulp nodig? Kijk eens op deze website geldfit.nl.

Heb je bij onze gemeente de energietoeslag van € 800,00 aangevraagd en gekregen, dan hoef je bij de nieuwe gemeente niet meer de resterende € 500 aan te vragen. Die maken wij automatisch aan je over.

Kom je nieuw wonen in onze gemeente en heb je bij de oude gemeente de energietoeslag ontvangen, dan krijg je van de oude gemeente de € 500.

Energiebesparende maatregelen

Hoe kun je energie besparen? Met simpele maatregelen bespaar je al gauw 10 tot 20% op de energiekosten! Besparen kan al met kleine stapjes, bijvoorbeeld door een tochtstrip aan te brengen, de verwarming ’s nachts lager te zetten of minder lang te douchen.

Kijk voor meer informatie op Duurzaam Súdwest-Fryslân. Hier lees je ook informatie over de energiecoach. Zij helpen je graag om energie te besparen én is gratis. Het maakt niet uit of je de woning huurt of hebt gekocht.

Hulp nodig bij geldzaken?

Heb je moeite om de rekeningen te betalen? Of heb je schulden? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op via telefoonnummer 140515. Of kijk welke hulp of begeleiding je kunt krijgen op de pagina Schulddienstverlening