Subsidie voor musea

Vanaf 2025 ontvangen de negen musea in Súdwest-Fryslân jaarlijks ruim 1 miljoen euro aan subsidie, dat is € 250.000 meer dan eerdere jaren. Je leest op deze pagina meer over deze subsidieregeling, de richtlijn voor verdeling en over de adviescommissie.

De 9 musea in Súdwest-Fryslân

De 9 musea in Súdwest-Fryslân zijn:

  • Fries Scheepvaart Museum
  • Houtstad IJlst
  • Museum It Tsiispakhûs
  • Jopie Huisman Museum
  • Kazemattenmuseum
  • Modelspoormuseum
  • Museum De Tiid
  • Museum Hindeloopen
  • Museum Warkums Erfskip.

De subsidieregeling

In overleg met de musea hebben we nieuwe richtlijnen gemaakt voor de verdeling van deze subsidie. Deze richtlijnen staan in de subsidieregeling voor de periode van 2025 tot en met 2028.

De regeling, het aanvraagformulier en de verantwoordingsformulieren:

“Musea zijn van grote waarde in onze gemeente. De musea zorgen er namelijk voor dat de verhalen blijven voortbestaan en de geschiedenis zo onderdeel blijft van ons bestaan hier en nu.”

wethouder Petra van den Akker

De museumcommissie

De museumcommissie beoordeelt de inhoudelijke plannen van de musea. Je leest hier meer over de leden, verslagen en adviezen van de museumcommissie.

Heb je een vraag voor de museumcommissie? De commissie is te bereiken via e-mail.

Annemieke Bouma Bouwmans

Lid
Hoofd Registrar’s Office bij het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Marije Jansen

Lid
Conservator bij het Rijksmuseum in Amsterdam, verantwoordelijk voor de collectie Japanse prenten, een deelcollectie van het Rijks Prentenkabinet.

Klaas Arie Beks

Vicevoorzitter
Gewerkt bij de Provincie Fryslân hoofd Cultuur, taal en onderwijs: de zorg voor de ca. 30 culturele instellingen met provinciale subsidies.

Gerben Groenhof

Lid
Bijna twintig jaar directeur van het Fries Landbouw Museum geweest dat gevestigd was in Exmorra.

Margarite Smit

Voorzitter
Docent en onderzoeker aan de NHL Stenden Hogeschool te Leeuwarden bij de afdeling Kunst en Educatie.

De museumcommissie

Verslagen museumcommissie

Hier lees je de verslagen van de afgelopen 3 maanden. Eerder gepubliceerde verslagen vind je via Archiefweb.

Adviezen museumcommissie

De adviezen en de puntentelling welke de museumcommissie uitbrengt conform de museumregeling 2025-2028 van gemeente Súdwest-Fryslân | 14 oktober 2024.

Criterium Verhaal

Het Fries Scheepvaart museum heeft een nieuw verhaal ontwikkeld: Friesland waterland, waarin ook de geschiedenis van Sneek en de Scheepvaart aan bod komt. Daarnaast is het de bedoeling dat de hernieuwde presentatie interactiever gaat worden waarin men het verhaal en de geschiedenis meer en beter kan gaan koppelen met actuele thema’s. Hiermee voldoet het museum in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Inhoudelijk & Artistiek

Het museum heeft een duidelijke visie. De plannen voor de nieuwe inrichting worden geleid door het nieuwe verhaal dat ze willen vertellen. De objecten worden vervolgens aan het te vertellen verhaal getoetst en gewaardeerd.
Collectiebeheer en digitalisering is goed op orde. De collectie is goed geregistreerd en wordt goed gepresenteerd. In de plannen voor de verbouwing staat de wens om de klimaatbeheersing in het gebouw te verbeteren hoog op de agenda.

Het educatieve programma gaat herijkt en herzien worden. Na de verbouwing worden educatieve elementen meer in de vaste opstelling geïntegreerd, waarbij Leren door te doen een belangrijk aspect zal zijn. Naast vaste programma's voor de basisschool en speciaal onderwijs is er een nieuw programma voor het VO ontwikkelt.
Met de insteek om het museum meer inhoud te geven voor de stad Sneek als stadsmuseum maar ook door het verhaal breder te trekken naar water krijgt het een nog grotere zeggingskracht. Hiermee voldoet het museum in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid & Vitaliteit

Er is oor en oog voor de bezoekers. Zo wordt de bezoekersfeedback, zoals klachten over akoestiek, actief meegenomen in het beleid en de hernieuwing van het museum. Ook wordt het gebouw toegankelijker gemaakt door de verbouwing.

Men is zich bewust van de positie als museum en denkt na over hoe zich van belang te maken en te houden, ook voor de komende jaren. Het museum maakt zichzelf zichtbaar op bijvoorbeeld Sail Harlingen - en wordt daardoor laagdrempelig.

Er is aandacht voor verschillende doelgroepen, waaronder de vrijwilligers. Het museum werkt samen met Odensehuis, hebben het project de ‘praatstoel’ voor mensen met dementie en zoeken verbinding via het sociale domein.

De samenwerking met andere musea verloopt erg goed. Er is regelmatig overleg op diverse vlakken. Het Scheepvaartmuseum adviseert andere musea uit de regio als daar om gevraagd wordt, bijvoorbeeld op het gebied van bruikleenaanvragen en collectiebeheer. Ook wordt er op collectie niveau samengewerkt, met onderlinge bruiklenen. Hiermee voldoet het museum in ruime mate aan dit criterium.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen.

Criterium Verhaal

In museum De Tiid staan verhalen uit Bolsward en de wijde omgeving centraal. De verhalen worden verteld aan de hand van het gebouw zelf, de vaste opstelling en in wisselende presentaties, zodat er de komende jaren ook nieuwe verhalen uit de stad en de regio belicht kunnen worden. Hiermee voldoet museum De Tiid in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Inhoudelijk ft Artistiek

De Tiid heeft ambitieuze plannen. Als netwerkmuseum van de regio en met bruiklenen uit verschillende collecties wil het steeds nieuwe verhalen over Súdwest-Fryslân vertellen. Ook worden er vaste presentaties ontwikkeld voor de Raadszaal, de toren en de Vierschaar om het verhaal van Bolsward meer aandacht te geven.
De huidige presentaties zien er goed verzorgd uit. Ze worden grotendeels gevormd door materiaal uit het Archief, bruiklenen uit lokale verzamelingen en lokale kunstenaars. Deze lijn wordt de komende jaren doorgezet, waarbij ook bruiklenen van musea uit de regio een belangrijke rol moeten gaan spelen.
De Tiid heeft een kleine eigen collectie die is ondergebracht bij het Gemeentearchief. Er zijn plannen om de gemeentelijke collectie aan De Tiid over te gedragen. Wanneer dat gebeurt, is het van belang dat de registratie en digitalisering op orde wordt gebracht en collectiebeheer een solide positie krijgt binnen de vaste medewerkers van het museum. Ook gaat de klimaatbeheersing in het gebouw verbeterd worden door het plaatsen van deuren tussen de zalen.

De Tiid geeft aan dat Educatie prioriteit heeft. Het museum wil op interactieve wijze zowel het gebouw meer ontsluiten, als bezoekers laten nadenken over heden en verleden. Ook zijn er ideeën om regionale ambachten aandacht te geven.
Het museum heeft zeer veel potentie maar kan dit nog niet omzetten in duidelijke zeggingskracht naar het publiek toe.
Op basis van het hierboven genoemde voldoet het museum in gemiddelde mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid ft Vitaliteit

Het gebouw heeft een duidelijke functie binnen de stad. Een sterk aspect is de ‘etalage’ voor een kunstenaar uit de mienskip. Het gebouw is momenteel alleen niet voor iedereen even toegankelijk. De Tiid is voorzitter van het samenwerkingsverband van de 9 musea in Súdwest-Fryslân en wil zichzelf ontwikkelen tot netwerkmuseum van de regio.
Hiermee voldoet de Tiid in gemiddelde mate aan dit criterium, waarbij de inbedding in de lokale gemeenschap nog wel aandacht behoeft.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen.

NB
Het is duidelijk dat De Tiid in de opstartfase zit en daardoor niet helemaal goed zicht heeft op hoe een en ander zich zal ontwikkelen. Het verhaal is nog in wording.
Het grotendeels ontbreken van een eigen collectie maakt dat De Tiid flexibel is met de verhalen die het museum vertelt; er kan relatief snel ingespeeld worden op de actualiteit. Een nadeel is dat het museum afhankelijk is van andere partijen; andere musea moeten mee willen werken aan het uitlenen van hun eigen collectie. In die zin is de rol die De Tiid voor zichzelf ziet, als netwerkmuseum ook essentieel voor het realiseren van de toekomstplannen rondom tijdelijke tentoonstellingen.

Er is veel potentie met betrekking tot de criteria Verhaal, Gezondheid ã Vitaliteit en op het gebied van samenwerking met andere musea. Er zijn ook ambitieuze plannen. Het is van belang dat De Tiid prioriteiten aanbrengt, om te voorkomen dat er door de hoeveelheid ideeën te weinig gerealiseerd wordt. Met de juiste focus kan er een prachtig museum neergezet worden.

Criterium Verhaal

Jopie Huisman was een kunstenaar uit Workum; zijn persoon en zijn liefde voor de natuur en met name natuurgebied Holle Mar komen duidelijk aan bod in het museum en zijn onderdeel van het verhaal van Súdwest-Fryslân. Met de plannen voor de nieuwe ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen waarin steeds nieuwe verbanden met de schilderijen van Jopie Huisman worden aangegaan, kan het te vertellen verhaal actueel blijven. Hiermee voldoet het museum in ruime mate aan het criterium.

Criterium Inhoudelijk & Artistiek

De visie van het museum is duidelijk en de collectie is zeer goed ontsloten, geheel geregistreerd en gedigitaliseerd en wordt goed beheerd en tentoongesteld. Er is een beeld van wat er in de collectie is, ontbreekt en wat er kan worden toegevoegd. Er wordt nagedacht over verschillende doelgroepen en in hoeverre de teksten aangepast moeten worden om in de toekomst nieuwe doelgroepen binnen te halen. De komende tijd worden de teksten met dat oog opnieuw bekeken.
Er is een nieuwe zaal in aanbouw waar in de toekomst tijdelijke tentoonstellingen gemaakt zullen worden waarin steeds nieuwe verbanden met de schilderijen van Jopie Huisman worden aangegaan. Dit biedt mogelijkheden om tijdelijke collecties en werk van andere kunstenaars te exposeren en ook op die manier nieuwe doelgroepen te bereiken. Het educatieve programma zit goed in elkaar, met programma's voor basisschool en voortgezet onderwijs. Er is een audiotour speciaal voor kinderen. Hiermee voldoet het museum in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid & Vitaliteit

Er veel gedaan voor verschillende groepen in de samenleving. Het museum ziet dit als iets vanzelfsprekends en staat open voor nieuwe ideeën. Er zijn activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen, mensen met dementie, pesten wordt behandeld in het educatieve programma voor scholen, er wordt nagedacht over prikkelarme bezoekmogelijkheden. Er wordt maatwerk geleverd als daar vraag naar is.

De museumwinkel verkoopt maatschappelijk verantwoorde producten gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (samenwerking met Vonk).
Het museum is goed toegankelijk voor mindervaliden.
Er is een grote vrijwilligersgroep waar goed voor gezorgd wordt in de vorm van uitjes en cursussen. Hiermee voldoet het museum in zeer ruimte mate aan dit criterium.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen.

Criterium Verhaal

Het Kazemattenmuseum draagt bij aan het verhaal van Súdwest-Fryslân vanuit het perspectief van de Tweede Wereldoorlog, zoals de slag om de stelling Wons. In de aanvraag komt duidelijk naar voren dat het museum zoekt naar verhalen en perspectieven die toekomstgericht zijn. Dit betekent verhalen vertellen die verder reiken dan het directe verhaal rondom het museum en de kazematten maar ook in wil spelen op de actualiteit binnen de thema's zoals oorlog, bezetting, vrijheid en herdenken. De plannen voor herinrichting en vernieuwing in relatie tot De Nieuwe Afsluitdijk bieden hiertoe een geweldige kans. Hiermee voldoet het museum in ruime mate aan dit criterium.

Criterium Artistiek ft Inhoudelijk

De collectie is groot (1200 objecten) en volledig geregistreerd maar nog niet volledig toegankelijk voor publiek. Het museum kent nu zijn beperkingen met name op het gebied van bereikbaarheid, de herinrichting, en daarin de keuze om 1 kazemat open te stellen zorgen ervoor dat de kazematten en hun omgeving breder beleefd kan worden. Er ontstaan hierdoor meer mogelijkheden.

Het museum wil innovatieve middelen inzetten om het verhaal en de collectie te laten beleven. Er zijn stevige, goed functionerende relaties met het onderwijs en met grotere initiatieven rondom herdenken, veteranen en WOII. Het museum voldoet in ruime mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid ft Vitaliteit

Het museum heeft een grote poule aan vrijwilligers uit de regio, die zich nog blijft uitbreiden. Dit zien we als een grote kracht. Het museum besteedt aandacht aan het behouden van deze poule door gezamenlijke activiteiten te organiseren. Ook is er aandacht voor scholing van de vrijwilligers. Hiermee voldoet het museum zich in gemiddelde mate aan dit criterium.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen.

Het Kazemattenmuseum heeft ambitieuze maar weloverwogen plannen die meebewegen met een grotere ontwikkeling in het gebied. De realisatie van deze plannen is afhankelijk van verschillende partijen en financiële middelen.

Criterium Verhaal

Het verhaal in museum Hindeloopen draait om drie thema's: de Oostzeevaart, Hindelooper klederdracht en Hindelooper schilderkunst, met de nadruk op de zeventiende en achttiende eeuw. Deze verhalen zijn onderdeel van het grotere verhaal van Súdwest-Fryslân. Daarmee voldoet het
museum vol oet in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Inhoudelijk & Artistiek

De presentaties zien er professioneel uit. In de vaste opstelling kunnen individuele objecten gewisseld worden, waardoor er steeds een nieuw onderdeel binnen een thema belicht kan worden. De collectiestukken die niet in het museum tentoongesteld zijn, bevinden zich momenteel in de opslag bij een verhuisbedrijf.

De collectie is voor het grootste deel geregistreerd en gedigitaliseerd. Voor het collectiebeheer is men op zoek naar twee vrijwilligers, die zich gaan toespitsen op deze taak.

Op educatief vlak is het streven aansluiting te vinden bij de leerplannen van de basisscholen in de regio. De lesprogramma's moeten nog ontwikkeld worden. Het museum is voornemens hier professionals voor in te zetten. Museum Hindeloopen heeft specifieke aandacht voor de Hindelooper taal; de rol van het museum hierin is nog niet concreet.
Hiermee voldoet het museum in ruime mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid & Vitaliteit

De vernieuwing heeft het museum toegankelijker gemaakt voor mindervaliden.

Het algemene streven is dat het museum er acht maanden van het jaar is voor de toeristen en vier maanden voor de Hindelooper bevolking, die gratis toegang tot het museum heeft.

De samenwerking met andere musea in Súdwest-Fryslân zal nu, na de heropening, actiever opgepakt worden. Hiermee voldoet het museum in ruime mate aan dit criterium.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen.

Algemeen

De Commissie wil allereerst veel waardering uitspreken voor het werk dat door de stichting in de afgelopen jaren is verricht. Er is een modern gebouw verrezen dat in samenhang met de molen de Rat en het dorpshuis en de fontein tot bezoek uitnodigt.
In de tweede plaats is een thema gekozen (Houtstad) dat past in de geschiedenis van IJlst en in Nederland geen pendant kent. Door deze duidelijke keuze is ook de verhouding tussen een grote werkplaats/educatie en de museale ruimte meer dan gerechtvaardigd. Echt uitnodigend!
Samen met een grote groep betrokken vrijwilligers levert dat een stevige basis voor een bezoekerscentrum van allure. Graag wil het centrum zich dan ook ontwikkelen tot een geregistreerd museum conform de eisen van de nationale museumvereniging.
De Commissie heeft tijdens het werkbezoek en het lezen van de ingeleverde stukken de vraag gesteld of de stichting in de huidige fase dit kan bereiken en zich tot volwaardig museum kan ontwikkelen. Naar het oordeel van de commissie is hiervoor naast de huidige inzet professionele bijstand nodig om museum te worden. Hieronder geven wij aan dat in de komende jaren aan de aangegeven punten voortgang moet worden geboekt Dat doen we aan de hand van de criteria in de subsidieregeling van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Criterium Verhaal

De geschiedenis van IJlst, verhalen rondom thema hout (bewerken en vervoeren) en de historie van de Nooitgedagt Fabriek wordt verteld in het museum.
Op dit punt voldoet Houtstad in gemiddelde mate aan het criterium.

Criterium Artistiek & Inhoudelijk

Het museum weet de doelgroepen en bezoekers te prikkelen. Daarnaast zijn er verschillende samenwerkingen met o.a. de nabijgelegen molen en het samenwerkingsverband musea Súdwest- Fryslân.

Het bestuur en de vrijwilligers hebben genoeg ideeën zowel in de stukken als wat men tijdens het werkbezoek heeft laten zien. Bij het onderdeel collectiebeheer hoort ook een duidelijk protocol voor het opnemen van stukken die worden aangeboden. In de collectie opgenomen stukken moeten worden beschreven en gedigitaliseerd. Op het gebied van educatie gebeurt veel goeds maar raden wij een verbeterslag aan dat bv in het samenwerkingsverband van de musea met behulp van
educatiemedewerkers kan worden opgebouwd.

Wat vakmanschap en zeggingskracht betreft tot de expositie, adviseert de commissie om hier bijstand te vragen voor een explicieter tentoonstellingsbeleid en een protocol voor de tentoonstellingsruimte.
Hiermee voldoet Houtstad IJlst in geringe mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid & vitaliteit

Houtstad IJlst organiseert veel activiteiten met verschillende groepen zoals doven & slechthorenden, vluchtelingen, mensen met dementie etc. Daarnaast zijn ze laagdrempelig en hebben een groot vrijwilligersbestand.
In zeer ruime mate voldoet Houtstad IJlst aan dit criterium.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen. Houtstad IJlst - museum en werkplaats is een jong en startend museum met een enthousiaste vrijwilligersgroep. Dat pleit voor de organisatie en geeft het museum bestaansrecht. Er zijn echter, kijkende naar de eisen aan de museumregistratie vallende onder de pijler Collectie zeker nog wat stappen te maken.
Daarnaast kan het bestuur de afweging maken of dat Houtstad IJlst een geregistreerd museum wil zijn of dat een bezoekerscentrum van allure ook passend is bij de visie.

Criterium Verhaal

Museum Warkums Erfskip draait om de stad Workum en omgeving. De verschillende verhalen die verteld worden zijn onderdeel van het grotere verhaal van Súdwest-Fryslân. Aan de hand van de uitgebreide en diverse collectie wordt onder andere ingegaan op de (lokale) WO II- geschiedenis, het Stadhuis, de Waag en Workum in de Middeleeuwen (Gildebaren). Er blijft daarnaast gekeken worden naar nieuwe aspecten binnen het verhaal van Workum. Hiermee voldoet het museum in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Inhoudelijk & Artistiek

Er is een duidelijke visie over waar men heen wil met het museum, welk verhaal er verteld wordt en hoe die verhalen over de verschillende gebouwen verdeeld worden. De presentaties zijn goed verzorgd en de verhalen worden mooi, duidelijk en goed van elkaar gescheiden gepresenteerd. Er zijn volop plannen voor nieuwe vaste presentaties en voor de jaarlijkse wisselende tentoonstelling. Op het gebied van het klimaatbeheersing en onderhoud loopt het stadhuis tegen de grenzen van het pand aan. Het overgrote deel van de collectie is gedigitaliseerd, op het materiaal van de Oorlogszolder na. Dit staat hoog op de agenda, wanneer daar de middelen voor zouden zijn. Er is een zeer uitgebreid en indien gewenst een op maat gemaakt educatief programma voor het primair onderwijs beschikbaar. Doordat er een duidelijke focus en prioritering is met betrekking tot de vele mogelijkheden en ideeën weet Warkums Erfskip de inhoud, visie en zeggingskracht van het museum te waarborgen. Hiermee voldoet het museum in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid & Vitaliteit

Het museum draait volledig op vrijwilligers, waar goed aan wordt gedacht en waarmee veel wordt bereikt, zoals een indrukwekkend educatief programma, maar ook incidentele financiering zodat er bijvoorbeeld een professionele tentoonstellingsontwerper in de arm genomen kon worden.

Er wordt samengewerkt met lederZijnWerk en nagedacht over mogelijkheden om nieuwe doelgroepen binnen te halen. De samenwerking met andere musea verloopt goed en raakt verschillende vlakken, zoals praktisch bij het inhuren van een fotograaf, maar ook inhoudelijk, zoals met het Fries Scheepvaartmuseum in het kader van de Wetterfloed van 1825, waar volgend jaar aandacht voor zal zijn. Ook is er samenwerking met andere oorlogsmusea.
Hiermee voldoet het museum in zeer ruime mate aan dit criterium.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen.

Criterium Verhaal

Het museum richt zich op het thema zuivel. In de presentaties is de geschiedenis maar ook het heden rondom dit thema in Súdwest-Fryslân te zien. Het gebouw, de collectie, maar ook de omgeving wordt hiervoor ingezet. Er wordt bewust niet op andere (eventueel politieke) ontwikkelingen ingezet die spelen rondom dit thema. Het museum sluit aan op de actualiteit door bijvoorbeeld in 2025 een expositie te maken rondom de melkstaking in de Tweede Wereldoorlog.
Het museum voldoet in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Inhoudelijk & Artistiek

In de aanvraag komt helder naar voren hoe het museum functioneert, welke rol ze pakken binnen het educatieve veld in de gemeente en hoe ze hun collectie willen ontsluiten. De kracht zit hierin in het kleine. Het is een overzichtelijk maar sterk verhaal met bijpassende collectie.
Het museum is opgenomen in het educatie aanbod van Akte 2 en hierdoor toegankelijk voor het primaire onderwijs. Daarnaast wordt er samengewerkt met het HBO en zoekt het museum steeds naar nieuwe middelen voor (meer) bekendheid.
Het bestuur heeft een sterke visie. Dit wordt zichtbaar in de activiteiten die ondernomen worden zoals een verhalenavond en het vieren van de Âlde Maaie.
Hiermee voldoet het museum in zeer ruime mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid & vitaliteit

Het museum is goed ingebed in de lokale samenleving. Het zet in op het werven van nieuwe vrijwilligers, dit blijkt nog best lastig. Het museum wordt vooral gedragen door vrijwilligers uit de omgeving. Er wordt samenwerking gezocht met verschillende bestaande initiatieven op het gebied van welzijn.
Hiermee voldoet het museum in zeer ruime mate aan dit criterium.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen.

n.a.v. het herziene plan aangeleverd op 9 september 2024.

Criterium Verhaal

Het verhaal van Súdwest-Fryslân komt in beperkte mate terug in de huidige opstelling. Ook in de plannen voor de nieuwe inrichting is in beperkte mate aandacht voor dit verhaal. Er wordt in de aanvraag wel naar het verhaal verwezen of aangegeven waar het verhaal mogelijk een plek zou kunnen krijgen in de toekomst.
Het museum voldoet daarom in geringe mate aan dit criterium.

Criterium Artistiek & Inhoudelijk

De bestaande collectie is omvangrijk en gevarieerd. Er is sprake van professioneel collectie beheer; alles is goed geregistreerd en er wordt weloverwogen afgestoten.
Naast dat er een heroriëntatie plaats vindt op de huidige locatie is men ook nog altijd op zoek naar een nieuwe (grotere) locatie voor het museum. In het huidige pand zijn er nog mogelijkheden om uit te breiden naar de zolder en de entree anders in te richten.
Voor een (grotere) nieuwe locatie heeft het museum mooie plannen bedacht en uitgewerkt. Het museum heeft hiervoor professionele hulp ingeroepen om vanuit de visie tot een nieuw huisvestingsplan te komen.
Het museum voldoet in gemiddelde mate aan dit criterium.

Criterium Gezondheid & vitaliteit

Het museum werkt samen met verschillende organisaties die zich inzetten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De vrijwilligers die werkzaam zijn bij het museum worden allemaal ingezet op hun persoonlijke kwaliteiten en/of expertise in de vorm van projectgroepen.
Het museum voldoet in zeer ruime mate aan dit criterium.

Advies

De museumcommissie adviseert om de aangevraagde subsidie voor onderdeel D wel toe te kennen.

Verhaal SWFArtistiek-InhoudelijkGezondheid en VitaliteitTotaal
Museum De Tiid 7011045225
Jopie Huisman Museum 7518090345
Fries Scheepvaart Museum Sneek8118080341
Kazematten-
museum
8016060300
Modelspoor-
museum Sneek
4111590246
Museum Hindeloopen9015061301
Museum it Tsiispakhûs9016190341
Museum Warkums Erfskip9017090350
Houtstad IJlst 606081201

Meer informatie

Er bestond al ruime tijd de wens om de subsidies voor de musea opnieuw te bekijken, zowel vanuit de musea zelf als vanuit de gemeente. De huidige subsidies zijn nog van vóór de fusie van de gemeente Súdwest-Fryslân en zijn niet altijd duidelijk uit te leggen. Om ervoor te zorgen dat musea zo gelijk mogelijk worden behandeld en om helderheid te bieden over de financiële ondersteuning voor de komende jaren, zijn er nieuwe subsidieregels gemaakt. Dit hebben we in overleg met de musea gedaan.

Zie ook