Sportsubsidie

Wij vinden het belangrijk om een gezonde, sportieve gemeente te zijn. Daarom investeren wij in onze sportverenigingen.

Bijvoorbeeld door subsidie voor het organiseren van sportevenementen of het opleiden van trainers en het in dienst nemen van trainers bij gymnastiekverenigingen. Maar er is ook een subsidie voor vitalisering van verenigingen.

Mogelijkheden subsidie

We hebben 7 subsidiemogelijkheden binnen de sport.
Wil je sportsubsidie aanvragen? Neem dan eerst contact op met de clubondersteuners.

Met deze regeling willen wij inwoners, verenigingen en stichtingen aanmoedigen om met plannen te komen om de openbare ruimte zo in te richten dat sporten, spelen, bewegen en ontmoeten voor iedereen mogelijk is.

Deze regeling is bedoeld voor verenigingen of stichtingen die sport als belangrijkste activiteit hebben. De subsidie is bedoeld voor de extra kosten die gemaakt worden om de sportvereniging toegankelijk te maken voor sporters met een beperking. De subsidie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de meerkosten in vervoer of voor een vergoeding van een trainer.

Deze regeling kun je aanvragen als je een sportevenement (breedtesport of topsportevenement) voor het eerst organiseert wordt. Het evenement moet in de gemeente plaatsvinden. Het mag ook een bestaand evenement zijn maar dan moeten er nieuwe onderdelen in zitten of aangepast aan mensen met een lichamelijke/verstandelijke beperking.

Voor sommige sportevenementen heb je een vergunning nodig. Organiseer je een klein evenement? Dan hoef je alleen maar een melding te doen. Stuur je vraag naar vergunningenapv@sudwestfryslan.nl

Dit is een jaarlijkse subsidie en kun je 1x per kalenderjaar aanvragen.

De subsidie kun je aanvragen voor:

  • kinderen vanaf 12 jaar die een Internationaal, Nationaal of Belofte status hebben van NOC*NSF en een seizoensgebonden topsport activiteit beoefenen.

Heb je vragen over deze regeling? Stuur een mail naar: subsidie@sudwestfryslan.nl.

Deze regeling is voor gymverenigingen die het werkgeverschap via Stichting Sport Werkgever Fryslân doen en zijn aangesloten bij de KNGU. Zij krijgen subsidie voor het gedeeltelijk betalen van de werkgeverslasten.

Deze regeling is bedoeld voor verenigingen of stichtingen die sport als belangrijkste activiteit hebben. En voor sport- en beweegaanbieders die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. De subsidie kan worden ingezet voor het vitaliseren van de organisatie. Zoals door het bereiken van nieuwe doelgroepen, het aantrekken van vrijwilligers met een vrijwilligersplan, het professionaliseren van de organisatie, het ontwikkelen van activiteiten volgens de open club filosofie, het promoten van de club om de toekomstbestendigheid te versterken, het creëren van een gezondere sportomgeving of andere activiteiten die bijdragen aan de vitalisering van de organisatie

Deze subsidie ondersteunt inwoners met een lichamelijke beperking bij de aanschaf van een sporthulpmiddel, zoals een sportrolstoel, een blade of een handbike. De aanschaf, het eigendom en onderhoud van het sporthulpmiddel is de verantwoordelijkheid van de aanvrager zelf. De subsidie voor 1 of meerdere hulpmiddelen is maximaal 85% van de subsidiabele kosten tot maximaal € 10.000.

Zie onder voor een lijst van sporthulpmiddelen die onder deze regeling vallen. Wil je een ander sporthulpmiddel? Neem dan contact met ons op via subsidie@sudwestfryslan.nl.

Wil je eerst ontdekken welke sport bij je past? Probeer dan een sporthulpmiddel uit via Uniek Sporten Uitleen.

Voorbeelden van sporthulpmiddelen

Lichaamsgebonden sporthulpmiddel

  • Sportprothese
    • Zwemvin
    • Blade
    • Reguliere sportprothese
  • Orthese

Niet-lichaamsgebonden sporthulpmiddel

  • Handbewogen rolstoel
  • Elektrische rolstoel
  • Handbike/ligfiets
    • Aankoppel
    • Vast frame
    • Loopfiets
    • Driewielfiets
    • Racerunner
    • Andersoortige fiets met maatwerk
  • Overige sporthulpmiddelen
    • Aangepast zadel
    • Zitski/uniski
    • Aangepast materiaal bij kano's, roei- en zeilboten

Sporthulpmiddel visuele/auditieve beperking

  • Elleboogbeschermers (goalball)
  • Duofiets, tandem
  • Communicatiemiddelen
  • Elektronische kijker bij sportschieten
  • Laservizier bij sportschieten

Meer informatie over sportsubsidie

In de subsidieregeling lees je wat de voorwaarden zijn voor het aanvragen van de subsidie. Je vindt bij elke regeling een linkje naar de informatie. De clubondersteuner kan jou helpen bij de aanvraag.

Meer weten over het aanvragen van subsidies? Lees dan meer op de pagina 'Subsidies'.

Heb je een vraag over de subsidieregeling? Dan kun je via e-mail contact opnemen met Evelien Galema-Bolland of telefonisch via telefoonnummer 140515.

Meer informatie en het aanvragen van Subsidies.

Wil je een sportsubsidie aanvragen? Dan helpt de clubondersteuners van het Beweegteam Súdwest-Fryslân je graag. Ook kun je hier terecht voor advies en ondersteuning, scholing en bijeenkomsten, clubkadercoaching, positief coachen, schoolsportagenda en sport en spel uitleen.

Meer informatie en de contactgegevens vind je op de website van het Beweegteam.

Andere sportsubsidiemogelijkheden

  • Uniek Sporten in een online community dat vraag en aanbod van gehandicaptensport samenbrengt.
  • Het Foppe Fonds zet zich in voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten

Dit is voor amateursportorganisaties. Je kan een subsidie aanvragen voor:

Sport NL Groen maakt verduurzamen voor sportverenigingen toegankelijk en rendabel. Het verduurzamen van sportaccommodaties is belangrijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Daarnaast is het verduurzamen van de gebouwen en installaties van jouw club goed voor de clubkas. Door energiebesparende maatregelen uit te voeren, zoals het plaatsen van zonnepanelen of isoleren van het clubhuis, zorg je voor een besparing op de energierekening.

In Nederland kunnen sporters met een lichamelijke beperking die niet zelfstandig kunnen reizen gebruikmaken van de sportvervoersvoorziening. Deze voorziening biedt een budget voor taxivervoer naar trainingen en wedstrijden, waardoor deze sporters de kans krijgen om door het hele land te trainen en aan competities deel te nemen.

Lees er meer over op de website van specialheroes.nl.

Ga je als vrijwilliger aan de slag? Dan ben je gewoon verzekerd.
Wij hebben voor al onze vrijwilligers een collectieve, aanvullende verzekering afgesloten bij Centraal Beheer Achmea.

Heb je vragen over verzekeringen voor vrijwilligers? Stuur ons een mail.

Leon - de Flits van Snits

Wethouder Bauke Dam gaat langs bij Leon, ook wel bekend als de 'Flits van Snits'.

Zie ook