Sportsubsidie

Wij vinden het belangrijk om een gezonde, sportieve gemeente te zijn. Daarom investeren wij in onze sportverenigingen.

Bijvoorbeeld door subsidie voor het organiseren van sportevenementen of het opleiden van trainers en het in dienst nemen van trainers bij gymnastiekverenigingen. Maar er is ook een subsidie voor vitalisering van verenigingen.

Mogelijkheden subsidie

We hebben 8 subsidiemogelijkheden binnen de sport.
Wil je sportsubsidie aanvragen? Neem dan eerst contact op met de clubondersteuners.

Met de nieuwe subsidieregeling ‘Bûten gewoan bewege’ kunnen we elk jaar verschillende initiatieven financieel ondersteunen. Meer informatie over bewegen in de openbare ruimte.

Deze regeling is voor verenigingen of stichtingen die sport als belangrijkste activiteit hebben en een team hebben waar kinderen en volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking kunnen sporten.

Lees meer over subsidie voor G-teams.

Aanvraag Gehandicapten Teams

Deze regeling kun je aanvragen als je een sportevenement (breedtesport of topsportevenement) voor het eerst organiseert wordt. Het evenement moet in de gemeente plaatsvinden. Het mag ook een bestaand evenement zijn maar dan moeten er nieuwe onderdelen in zitten of aangepast aan mensen met een lichamelijke/verstandelijke beperking.

Voor sommige sportevenementen heb je een vergunning nodig. Organiseer je een klein evenement? Dan hoef je alleen maar een melding te doen. Stuur je vraag naar vergunningenapv@sudwestfryslan.nl

Deze regeling is voor verenigingen of stichtingen die sport als belangrijkste activiteit hebben en cursisten hebben die een sporttechnische opleiding gaan volgen. Denk hierbij aan (jeugd)trainer of (jeugd)coach, bestuurlijk kader, wedstrijdleiding, scheidsrechter en/of ondersteunde opleidingen zoals EHBO of gebruik AED. De subsidie is maximaal 50% van de subsidiabele kosten.

Deze regeling is voor gymverenigingen die het werkgeverschap via Stichting Sport Werkgever Fryslân doen en zijn aangesloten bij de KNGU. Zij krijgen subsidie voor het gedeeltelijk betalen van de werkgeverslasten.

Lees meer over subsidie voor Technisch kader gymnastiek.

Aanvraag Sporttechnisch Kader Gymnastiek

Deze regeling is voor verenigingen of stichtingen die sport als belangrijkste activiteit hebben en plannen hebben om de vereniging of stichting te verduurzamen en of te vitaliseren. Denk hierbij aan het aanspreken van nieuwe doelgroepen, vernieuwing binnen de vereniging of het promoten van activiteiten via een eenmalige sportieve activiteit.

Deze subsidie ondersteunt inwoners met een lichamelijke beperking bij de aanschaf van een sporthulpmiddel, zoals een sportrolstoel, een blade of een handbike. De aanschaf, het eigendom en onderhoud van het sporthulpmiddel is de verantwoordelijkheid van de aanvrager zelf. Zie onder voor een lijst van sporthulpmiddelen die onder deze regeling vallen. Wil je een ander sporthulpmiddel? Neem dan contact met ons op via subsidie@sudwestfryslan.nl.

Wil je eerst ontdekken welke sport bij je past? Probeer dan een sporthulpmiddel uit via Uniek Sporten Uitleen.

Voorbeelden van sporthulpmiddelen

Lichaamsgebonden sporthulpmiddel

  • Sportprothese
    • Zwemvin
    • Blade
    • Reguliere sportprothese
  • Orthese

Niet-lichaamsgebonden sporthulpmiddel

  • Handbewogen rolstoel
  • Elektrische rolstoel
  • Handbike/ligfiets
    • Aankoppel
    • Vast frame
    • Loopfiets
    • Driewielfiets
    • Racerunner
    • Andersoortige fiets met maatwerk
  • Overige sporthulpmiddelen
    • Aangepast zadel
    • Zitski/uniski
    • Aangepast materiaal bij kano’s, roei- en zeilboten

Sporthulpmiddel visuele/auditieve beperking

  • Elleboogbeschermers (goalball)
  • Duofiets, tandem
  • Communicatiemiddelen
  • Elektronische kijker bij sportschieten
  • Laservizier bij sportschieten

Dit is een jaarlijkse subsidie en kun je 1x per kalenderjaar aanvragen.

De subsidie kun je aanvragen voor:

  • kinderen vanaf 12 jaar die een Internationaal, Nationaal of Belofte status hebben van NOC*NSF en een seizoensgebonden topsport activiteit en/of incidentele activiteit beoefenen.
  • Aanvraag Topsportfonds: het subsidieplafond is bereikt. Aanvragen is niet meer mogelijk.
  • Regeling Topsportfonds

Heb je vragen over deze regeling? Stuur een mail naar: subsidie@sudwestfryslan.nl.

Meer informatie over sportsubsidie

In de subsidieregeling lees je wat de voorwaarden zijn voor het aanvragen van de subsidie. Je vindt bij elke regeling een linkje naar de informatie. De clubondersteuner kan jou helpen bij de aanvraag.

Meer weten over het aanvragen van subsidies? Lees dan meer op de pagina ‘Subsidies’.

Heb je een vraag over de subsidieregeling? Dan kun je via e-mail contact opnemen met Evelien Galema-Bolland of telefonisch via telefoonnummer 140515.

Meer informatie en het aanvragen van Subsidies.

Wil je een sportsubsidie aanvragen? Dan helpt de clubondersteuners van het Beweegteam Súdwest-Fryslân je graag. Ook kun je hier terecht voor advies en ondersteuning, scholing en bijeenkomsten, clubkadercoaching, positief coachen, schoolsportagenda en sport en spel uitleen.

Meer informatie en de contactgegevens vind je op de website van het Beweegteam.

Andere sportsubsidiemogelijkheden

  • Uniek Sporten in een online community dat vraag en aanbod van gehandicaptensport samenbrengt.
  • Het Foppe Fonds zet zich in voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten

Dit is voor amateursportorganisaties. Je kan een subsidie aanvragen voor:

Sport NL Groen maakt verduurzamen voor sportverenigingen toegankelijk en rendabel. Het verduurzamen van sportaccommodaties is belangrijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Daarnaast is het verduurzamen van de gebouwen en installaties van jouw club goed voor de clubkas. Door energiebesparende maatregelen uit te voeren, zoals het plaatsen van zonnepanelen of isoleren van het clubhuis, zorg je voor een besparing op de energierekening.

Het vervoer naar een sportaanbieder is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Er zijn echter verschillende vervoersopties waar je gebruik van kunt maken. Lees er meer over op de website van Uniek Sporten.

Ga je als vrijwilliger aan de slag? Dan ben je gewoon verzekerd.
Wij hebben voor al onze vrijwilligers een collectieve, aanvullende verzekering afgesloten bij Centraal Beheer Achmea.

Heb je vragen over verzekeringen voor vrijwilligers? Stuur ons een mail.

Leon – de Flits van Snits

Wethouder Bauke Dam gaat langs bij Leon, ook wel bekend als de ‘Flits van Snits’.

Interview met Marte Hieke van der Kamp

Zij heeft gebruik gemaakt van een sportsubsidie, namelijk het topsportfonds.

Hoe ben je zo bij het zwemmen gekomen?

Ik zat eerst op volleybal en deed één keer per week bij de zwemclub mee. Afwisselend deden we daar waterpolo, wedstrijd zwemmen en reddingszwemmen. Ik heb toen een keer meegedaan aan de clubkampioenschappen en vond dat erg leuk. Mijn moeder vroeg toen of ik misschien een proeftraining wedstrijd zwemmen wilde gaan doen. Na een jaar mocht ik al meedoen aan de jaargangwedstrijden in Leiden. Ik ben toen gestopt met volleybal en kon al vrij snel vier keer per week trainen voor het zwemmen. Inmiddels train ik 8-9 keer per week.

Wat vind je de mooiste zwemslag?

De borstcrawl, omdat het mijn beste slag is. Ik heb een voorkeur voor de langere afstanden: 400m, 800m en 1500m vrije slag.

Wat vinden je klasgenoten en vrienden ervan dat je zo goed kan zwemmen?

Ik zit bij ieder vak weer bij andere kinderen en wissel ook regelmatig van klas doordat ik een aangepast rooster heb voor het zwemmen, dus veel klasgenoten weten niet dat ik zwem. Ik krijg wel regelmatig vragen van docenten over het zwemmen. Mijn vrienden weten wel dat ik zwem en zij vinden het super leuk en steunen mij ook. En met de vriendinnen in de zwemwereld is het ook heel gezellig.

Moet je er ook dingen om laten?

Ik moet wel elke ochtend om half vijf opstaan om op tijd in Drachten of Leeuwarden te zijn, dus dat betekent ook vroeg op bed. Daarnaast zijn er veel wedstrijden in de weekenden en trainingskampen in de vakanties. Het kost enorm veel tijd, maar ik probeer tussendoor nog wel af te spreken met mijn vrienden. 

Wat is jouw droom voor de toekomst?

Ik wil me graag plaatsen voor de Europese jeugdkampioenschappen. En natuurlijk ook goed presteren op het NK. De olympische spelen is natuurlijk wel echt een droom!

Wat vind je ervan dat je nu subsidie kan krijgen als sporttalent?

Heel fijn dat dit nu mogelijk is. Zwemmen is een dure sport, dus ondersteuning is heel welkom. Maar ik denk dat het voor alle sporten geldt op een hoger niveau.

Wat kun je nu bijvoorbeeld meer, anders of extra doen nu je subsidie krijgt?

Ik kan door de subsidie naar wedstrijden elders in het land, want dan moeten we vaak in een hotel verblijven. Verder kan ik het geld gebruiken voor het kopen van zwemkleding en trainingsmateriaal. Een wedstrijdbadpak kost bijv al €475 en elk seizoen heb je er wel twee nodig.

Wat voor tips heb je voor andere kinderen?

Heb vooral plezier in wat je doet! Want je kunt heel hard trainen, maar als het plezier ontbreekt, dan komt het er ook niet uit.

Zie ook