Advies en ondersteuning voor basisscholen

Sporten en bewegen is erg belangrijk, zeker voor jonge kinderen. Scholen spelen hierin en belangrijke rol, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Daarom ondersteunen onze Buurtsportcoaches basisscholen met het geven van passend en goed bewegingsonderwijs. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Buurtsportcoach legt iets uit

Ondersteuningsaanbod

Onze Buurtsportcoaches bieden 3 vormen van ondersteuning aan. De Buurtsportcoach ondersteunt scholen in ieder geval bij het onderdeel ‘school en sport’. Je kunt als school zelf kiezen aan welke ondersteuning je verder nog behoefte hebt. Wil jouw basisschool gebruik maken van ons ondersteuningsaanbod? Vul dan het aanvraagformulier in. Een Buurtsportcoach gaat dan met jouw school in gesprek over de ondersteuningsvraag en de mogelijkheden.

Samen leggen we een goede basis voor bewegen. En dat begint al op jonge leeftijd. Onze Buurtsportcoach helpt met het verbeteren van het bewegingsonderwijs.

We bieden een aantal adviestrajecten aan:

 • Werken met een methode en een jaarplanning voor kleuterbewegingsonderwijs;
 • Werken met een methode en een jaarplanning voor bewegingsonderwijs voor groep 3 t/m 8. Binnen en buiten de gymzaal;
 • Inrichten van het speellokaal, de gymzaal en het schoolplein. Denk hierbij aan de indeling van het schoolplein en advies over spelmateriaal.

Naast de adviestrajecten hebben we nog:

 • Verdieping in het werken met een methode en jaarplanning. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor meer afwisseling in jouw sportplanning?
 • Schoolpleinspelen. We kunnen verschillende pleinspellen introduceren en begeleiden. Hierbij bieden we ook een schoolpleinpakket aan met spelmateriaal. We hebben ook speelpakketten die je als school mag lenen voor een aantal weken.

Het gaat hierbij vooral om kinderen die nog niet sporten of bewegen. We helpen kinderen kennis te maken met verschillende sporten.

 • Sport jij ook? Onze Buurtsportcoach onderzoekt welke kinderen nog geen lid zijn van een sportvereniging en wat de reden hiervan is. We zoeken samen met de school en bijvoorbeeld een medewerker van het gebiedsteam naar een oplossing.
 • Kennismakingslessen en schoolsporttoernooien. We versterken de samenwerking tussen sportverenigingen en de school. Samen organiseren we bijvoorbeeld sportkennismakingslessen tijdens de gymles. Kijk voor het uitgebreide aanbod het kopje ‘Schoolsportagenda’.
 • Sportdagen. Wil je een sportdag organiseren? Het is mogelijk om advies te vragen bij de Buurtsportcoach van je school en eventueel kun je gebruik maken van onze draaiboeken.

We gebruiken sport en bewegen om gezondheid en gedrag te beïnvloeden. Dit doen we samen met scholen en GGD Fryslân. Wij bieden:

 • Weerbaarheidstrainingen. We kijken samen met jouw school naar een passende training voor jullie leerlingen. Hierbij betrekken we vooral de groepsleerkracht. De training bestaat uit 9 lessen en er is een eigen bijdrage van € 180. Deze kosten zijn voor rekening van de school.
 • Motoriek screening en extra gym voor de onderbouw. Samen met de leerkracht onderzoeken we de motoriek van de kinderen van de onderbouw. Heeft een leerling achterstand? Dan kunnen we in overleg met de groepsleerkracht bijvoorbeeld extra gymles geven onder schooltijd. De extra gymlessen duren ongeveer 8 weken en worden door ons of door een kinderfysiotherapeut gegeven. Hieronder lees je meer over de extra gymlessen.
 • Bevorderen van een gezonde leefstijl. Wil jouw school aan de slag met thema’s over gedrag en gezondheid? Bijvoorbeeld met ons lespakket Lekker Fit! Fryslân? Of Project Drinkwater? Dan staan onze Buurtsportcoaches en de adviseur van de Gezonde School voor je klaar.

Extra gymlessen

Bewegen, sporten en buiten spelen is leuk! Het is niet alleen goed voor kinderen, maar het ook hoort bij de ontwikkeling. Sommige jongens en meisjes zijn alleen niet zo lenig of handig als anderen en komen hierdoor moeilijk mee met de rest. Dit zorgt soms voor onzekerheid. Juist voor deze kinderen zijn extra gymlessen erg belangrijk. Met de extra gymlessen:

 • Zorgen we dat kinderen doorstromen naar een sportvereniging die bij hem of haar past. Bijvoorbeeld aan een leuke gymnastiekvereniging;
 • Geven we kinderen meer zelfvertrouwen in sporten en bewegen. Dit zorgt voor meer plezier;
 • Versterken we de motorische vaardigheden.

Waar en wanneer zijn de extra gymlessen?

Onze Buurtsportcoaches organiseren extra gymlessen in Bolsward en Sneek.

Waar: Gymzaal Sint Maart­school, Plein 1455 1
Wanneer: donderdag
Tijd: 15:45 – 16:45 uur
Kosten: Strip­pen­kaart 5 lessen: € 10 of Strip­pen­kaart 10 lessen: € 15.

In de school­va­kan­ties en op feest­da­gen zijn er geen lessen. We starten bij minimaal 4 deel­ne­mers.
Tus­sen­tijds instromen of het volgen van een proefles zijn ook mogelijk.

Aanmelden kan via beweegteamswf@sportfryslan.nl.

Waar: Gymzaal Burgemeester de Hooppark (naast Zwembad 't Rak)
Wanneer: maandag
Leeftijd 4 t/m 8 jaar: 16:00-16:45 uur
Leeftijd 9 t/m 13 jaar: 16:45 - 17:30 uur

Wil je meer informatie? Of wil je een kind aanmelden? Kijk dan op de website van gymnastiekvereniging ATC.

Schoolsportagenda

De Schoolsportagenda is een overzicht van sporttoernooien en kennismakingslessen (onder schooltijd), die plaatselijke sportaanbieders verzorgen voor het basisonderwijs. Wil je als school graag meedoen met de activiteiten? Op de pagina Schoolsportagenda vind je meer informatie.

Handige hulpmiddelen

Wij hebben verschillende draaiboeken van sportactiviteiten verzameld.

 • Straatspeeldag survivalrun
 • Straatspeeldag
 • Koningspelen
 • Kennismaken met hockey
 • Frisbee in de gymles
 • Groot spellenboek

Wil jij gebruik wil maken van een draaiboek? Vraag hem dan op via beweegteamswf@sportfryslan.nl. Wij sturen hem digitaal naar je toe.

Heb je zelf een leuke sportactiviteit georganiseerd en heb je daar nog een draaiboek van? Stuur hem naar ons door. We voegen hem graag toe aan onze verzameling, zodat ook andere scholen er gebruik van kunnen maken. Stuur je draaiboek naar beweegteamswf@sportfryslan.nl.

Ben je op zoek naar inspiratie voor jouw gymlessen? Of over meer bewegen op en rond school? Kijk dan eens op de volgende websites:

Heb je behoefte aan uitgewerkte gymlessen die je kan gebruiken? Bezoek dan ook eens de websites van:

Op het schoolplein ontmoeten kinderen elkaar. Ze kunnen hier samen spelen en ontspannen. Maar hoe moet dit eruit zien? Waar moet je allemaal aan denken bij (her)inrichten van een schoolplein? Wie zijn de leveranciers? En hoe zit het met onderhoud? Sport Fryslân heeft hiervoor een handboek gemaakt. Wil je het digitale handboek ontvangen? Stuur een e-mail naar beweegteamswf@sportfryslan.nl en wij sturen hem graag naar je toe.