Schulddienstverlening

Heb je schulden?

Met schulddienstverlening gaan we samen met jou op zoek naar oplossingen.

Wij hebben 4 gebiedsteams. Hier kun je terecht met vragen over geldzaken. Bijvoorbeeld over hoe je iedere maand rond kunt komen, welke regelingen er voor je zijn en wat je het beste kunt doen als je schulden hebt.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Het gebiedsteam helpt bij geldzaken en het oplossen van je schulden.  Heb je bijvoorbeeld een betalingsachterstand? Dan proberen wij, samen met jou, om je hier zo snel mogelijk weer bovenop te krijgen. Samen brengen jullie de financiële situatie in kaart en zoeken naar oplossingen. Dit doen we helemaal gratis. Dit wordt ook wel ‘schulddienstverlening’ genoemd.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met het gebiedsteam. Wij helpen je graag bij geldzaken.

Wij werken samen met Kredietbank Nederland. Zij bieden hulp bij schulden en sociale kredietverlening. Er zijn verschillende manieren om schuldenvrij te worden en blijven. Samen bepalen we wat het beste bij jou past:

  • een betalingsregeling treffen met schuldeisers;
  • een herfinanciering
  • een saneringskrediet
  • of een schuldbemiddeling.

Tot welke oplossing we ook komen: het uitgangspunt is altijd een schuldenvrij leven. Meer informatie vind je op de Kredietbank. Ook lees je hier informatie over collectief schuldregelen.

Ben je zzp’er of zelfstandig ondernemer en heb je het financieel lastig? Of heb je schulden? Neem dan contact met ons op.

Wij helpen je graag

Veel inwoners zijn afhankelijk van hun inkomsten als zelfstandige. Heb je schulden, dan is het lastig om daar weer bovenop te komen. Hoe eerder je contact met ons opneemt, hoe eerder jouw financiën weer op de rit zijn en je van jouw schulden bent verlost.

Contact

Wil je gebruik maken van schulddienstverlening? Bel dan naar 140515 (vraag naar een consulent zelfstandigen) of via ons contactformulier.

Weet jij waar je jouw geld aan uitgeeft? Geef je op voor de workshop “Samen Doen Verlicht” zodat je inzicht krijgt in waar je geld aan opgaat!

Handige tips bij schulden

Regel je jouw schulden liever zelf? Dit kan via 'Zelf je schulden regelen'.

Het NIBUD geeft voorlichting over geldzaken. Bijvoorbeeld over sparen. rondkomen en lenen.

Ze hebben ook een stappenplan gemaakt om je te helpen uit beginnende schulden te komen. Kijk voor meer informatie op NIBUD.

Je kunt ook zelf aan de slag om jouw inkomen en uitgaven in balans te krijgen. Meer informatie lees je op Startpuntgeldzaken.

Je kunt zelf berekenen op welk deel van je inkomen geen beslag mag worden gelegd (beslagvrije voet). Dit is het bedrag dat over moet blijven om van te kunnen leven. Bereken het zelf via Beslagvrije voet.

Informatie voor jongeren en geld (tekort). Kijk bij het NIBUD scholieren voor meer informatie.

Vrijwillige hulporganisaties

Er zijn in onze gemeente verschillende vrijwillige hulporganisaties die je kunnen helpen bij vragen over geldzaken.

  • Papierwinkel (Stipepunt) Voor het invullen van formulieren, aanvragen van toeslagen en hulp bij betaalregelingen kun je bij de Papierwinkel terecht.
  • Budgetmaatjes Budgetmaatjes ondersteunen mensen die hulp nodig hebben bij het op orde maken en houden van de financiële administratie en mensen die schulden hebben of hierin dreigen te raken.
  • Humanitas Thuisadministratie Thuisadministratie Humanitas ondersteunt bij het ordenen en regelen van de financiële thuisadministratie.
  • Stichting UGS Het Steunpunt UGS bestaat uit belangenbehartiging voor mensen met een laag inkomen. Je kunt hierbij denken aan hulp bij aanvragen van uitkeringen, regelingen, schuldhulp, bemiddeling en bezwaar.
  • Vluchtelingenwerk

Veelgestelde vragen

Ben je 18 jaar of ouder en wil je een afspraak maken? Vul dan het online contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 14 0515.

Ben je een zelfstandig ondernemer? Neem dan contact op met ons team Ondersteuning. Je kunt ook terecht bij een accountant of bedrijfsadviseur, zoals Stichting Ondernemersklankbord Friesland. Kijk voor meer informatie ook eens op de website van De Friese Zaak.

Voor mensen die zelf niet goed beslissingen kunnen nemen, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie, zijn er verschillende maatregelen te treffen:

  • Bewind voor financiële beslissingen: Beschermingsbewind is voor mensen die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen. De beschermingsbewindvoerder beheert het geld en de goederen van de betrokkene.
  • Mentorschap voor persoonlijke beslissingen: Mentorschap is voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen. De mentor beslist over de verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de betrokkene.
  • Curatele voor financiële en persoonlijke beslissingen: Curatele is voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen en voor wie beschermingsbewind en/of mentorschap niet volstaat. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam en mag zelf niet besluiten over bijvoorbeeld aankopen op persoonlijke beslissingen, zoals geld, verzorging of behandeling.

Zie ook