Schoolmaatschappelijk werk

Schoolmaatschappelijk werk

Opgroeien gaat niet altijd vanzelf. Daarom is er op school naast leren lezen, rekenen en schrijven ook aandacht voor de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Sommige kinderen en ouders hebben een steuntje in de rug nodig, en daarvoor zijn wij er.  

Wat bieden we?

De schoolmaatschappelijk werker ondersteunt kinderen en ouders op verschillende manieren. Wij helpen jou en je kind door samen in gesprek te gaan over onderwerpen die er spelen. Je kunt hierbij denken aan:zelfvertrouwen, weerbaarheid, sociale vaardigheden, faalangst, gedrag en emoties, conflicten, pesterijen, echtscheiding of rouwverwerking. Ook voor een luisterend oor kun je bij de schoolmaatschappelijk werker terecht.

Trainingen

Wij bieden een aantal keren per jaar trainingen aan. Wij bieden de trainingen KIES en SOVA aan. KIES helpt gezinnen die te maken hebben met een scheiding. SOVA is sociale vaardigheidstraining voor kinderen.

Scheiding

Voor kinderen die de scheiding van hun ouders meemaken én hun ouders, is er KIES. KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding. Dat kunnen allerlei scheiding situaties zijn. De scheiding is kort of al langer geleden. KIES staat ook voor het recht van kinderen en jongeren om voor zichzelf te kiezen. Tenminste voor hun eigen gedachten, gevoelens, wat ze ervaren, wensen en hopen.

Sociale vaardigheidstraining

Voor jezelf opkomen, je grenzen aangeven of op iemand afstappen kan best lastig zijn als je jong bent. De SoVa-training is bedoeld voor kinderen vanaf groep 6 die sociaal nog niet zo vaardig zijn. In deze training leren kinderen sociale vaardigheden. Het gaat over leren omgaan met kritiek, teleurstelling of boosheid. Maar ook over samenwerken, een gesprek starten en durven aangeven wat je wel of niet wilt.

Contact

Aan elke basisschool in Súdwest-Fryslan is een schoolmaatschappelijk werker verbonden. Wij komen graag met je in contact via de intern begeleider of leerkracht op je school. Je mag ook zelf contact met ons opnemen door te bellen naar gemeente Súdwest-Fryslan op nummer: 140515.

Veelgestelde vragen

Nee, onze hulp en de trainingen zijn gratis.

Wij komen graag met je in contact via de intern begeleider of leerkracht op je school. Je mag ook zelf contact met ons opnemen door te bellen naar gemeente Súdwest-Fryslân op nummer: 140515.

Met de privacy van kinderen en ouders wordt zorgvuldig omgegaan. Er worden geen gegevens aan derden verstrekt zonder uitdrukkelijke toestemming van de ouders.

Zie ook