Rijbewijs

Heb je je rijbewijs gehaald of moet je het verlengen? Vraag dan persoonlijk een nieuw rijbewijs aan bij het gemeenteloket. Soms heb je een gezondheidsverklaring of een keuring nodig. Dit hangt af van je leeftijd of het soort rijbewijs. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Bezoek aan het gemeentehuis? Alléén op afspraak.

Tijdens de coronacrisis kan je alléén op afspraak bij ons terecht. Een afspraak maak je makkelijk via de onderstaande knop.

Tijdelijke regeling voor rijbewijzen tijdens lockdown

Mogelijk lukt het je niet om door de coronamaatregelen jouw rijbewijs op tijd te verlengen. Voor EU-rijbewijzen en rijbewijzen met code 95 heeft de Europese Unie daarom de geldigheid verlengd.

Door deze regeling kun je binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met jouw verlopen rijbewijs. De voorwaarden van deze tijdelijke regeling zijn:

 • Het rijbewijs die tussen 1 september 2020 en 30 juni 2021 verloopt, blijft 10 maanden langer geldig vanaf de einddatum van het rijbewijs. Deze regeling geldt alleen voor rijden binnen de Europese Unie en in Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. De regeling geldt niet in Zwitserland, om daar te mogen rijden moet je een niet-verlopen rijbewijs hebben. Dit geldt ook voor alle beroepschauffeurs waarvan de code 95 op het rijbewijs staat. De regeling geldt ook voor Europeanen die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere lidstaat. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.
  • Rijbewijs mét code 95 verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 november 2021? Jouw rijbewijs en code 95 is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.
 • Verloopt het rijbewijs of een categorie op het rijbewijs in deze periode, dan mag je doorrijden binnen Europa met het verlopen rijbewijs. Je blijft in die periode verzekerd en krijg je geen boete als je aangehouden wordt.
 • De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst. Bijvoorbeeld door een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.
 • De regeling geldt voor alle EU-lidstaten en voor het rondrijden binnen Europa. Niet EU-rijbewijzen vallen buiten deze regeling.
 • De regeling geldt ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn. De minister roept mensen met zo’n rijbewijs op om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid heeft plaatsgevonden. Op de website van de RDW vind je meer informatie.

Let op!

 • Een rijbewijs aanvragen kan alleen als dit document nog maximaal 1 maand geldig is.
 • Wil je je rijbewijs aanvragen of ophalen? Maak eerst een afspraak.
 • Betaling van het rijbewijs bij voorkeur met pin.

Regeling gevolgen van corona op te vangen voor beroepschauffeurs

De regeling om de gevolgen van corona op te vangen voor beroepschauffeurs is verlengd. Dit betekent dat beroepschauffeurs van wie het rijbewijs en de code 95 is verlopen of verloopt tussen 1 juli tot en met 31 oktober 2021 tien maanden langer beroepsmatig kunnen rijden binnen de Europese Unie.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Ben jij je rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt er iemand misbruik van? Doe dan aangifte van de vermissing van het rijbewijs. Via je de RDW kun je het vermiste document online ongeldig laten verklaren. De aangifte is onherroepelijk.

Daarna kun je, op afspraak, een nieuw rijbewijs aanvragen en ophalen aan het gemeenteloket. De kosten voor vermissing worden alsnog in rekening gebracht, ook al is er digitaal aangifte gedaan. Meer informatie over de aangifte van een vermist of gestolen rijbewijs vind je op de website van de RDW.

Let op: momenteel kan je alléén op afspraak bij ons terecht. 

Autoride? Myn frijheid op fjouwer tsjillen.

Meenemen

Om je rijbewijs aan te vragen, neem je het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Deze mag maximaal een half jaar oud zijn;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is. Is je rijbewijs vermist? Neem dan een geldig identiteitsbewijs mee;
 • Eventuele goedkeuring van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR);
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Vraag je je eerste rijbewijs aan? Gefeliciteerd!

 • Neem je een geldig paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument mee;
 • Ben je nog geen 18 jaar? Dan heb je voor je rijbewijs B een begeleiderspas nodig. De begeleiderspas hoef je niet mee te nemen. Je moet hem al wel aangevraagd hebben.

Afspraak maken

Wil jij je rijbewijs aanvragen of ophalen? Dan moet je hiervoor een afspraak maken. Een afspraak maken kan gemakkelijk en snel via de onderstaande knop.

Meer informatie over het aanvragen van een rijbewijs

Kosten rijbewijs
Rijbewijs Kosten
Normale aanvraag € 41,60
Spoedaanvraag € 34,10 extra
Vermist rijbewijs € 36,50 extra
Gezondheidsverklaring CBR € 37,80

Na 5 werkdagen ligt het rijbewijs voor je klaar. Doe je een spoedaanvraag vóór 14.00 uur? Dan ligt het rijbewijs meestal de volgende dag al voor je klaar. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen. Kom je wel zelf je rijbewijs ophalen? Je levert je oude rijbewijs in bij ontvangst van je nieuwe rijbewijs.

Heb je een rijbewijs aangevraagd en wil je weten of je het rijbewijs kan ophalen? Ga naar de pagina ophalen aangevraagde documenten.

Wil je een groot rijbewijs aanvragen? Dan moet je je eerst laten keuren door een arbo-arts. Ook heb je goedkeuring van het CBR nodig. Lees hier meer over de gezondheidsverklaring en de keuring.

Is je gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Deze mag maximaal een half jaar oud zijn;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is;
 • Een geldig paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsdocument mee;
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Is je rijbewijs kwijt of gestolen? Geef dit aan ons door als je een nieuw rijbewijs aanvraagt. Een aangifte van vermissing doe je bij het gemeenteloket. Je hoeft dan niet meer naar de politie. Ben je al bij de politie geweest? Neem dan het proces-verbaal mee.

Als je 75 jaar of ouder bent, moet je je eerst laten keuren. Ook heb je goedkeuring van het CBR nodig. Lees hier meer over de gezondheidsverklaring en de keuring.

Voor een medische keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kun je kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBR. Is je gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is;
 • Een geldig paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsdocument mee;
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Voor een medische keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kun je kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBR.

In de volgende situaties moet je medisch gekeurd zijn voordat je een rijbewijs aanvraagt:

 • Als je rijbewijs verloopt op of na je 75e verjaardag;
 • Als je een medische beperking hebt. Twijfel je of je een gezondheidsverklaring nodig hebt? Lees hierover meer op de website van het CBR;
 • Als je een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen (categorie C,D,CE of DE) nodig hebt. Ook geldt de richtlijn vakbekwaamheid voor de bus- en vrachtwagenchauffeurs.

Heb je gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op.

Voor het verlengen van je rijbewijs is dan een gezondheidsverklaring nodig. Twijfel je of je een gezondheidsverklaring nodig hebt voordat je je rijbewijs kunt verlengen? Lees hierover meer op de website van het CBR.

Je buitenlandse rijbewijs kun je nog een tijdje gebruiken nadat je in Nederland bent komen wonen. Hoe lang je je buitenlandse rijbewijs kunt gebruiken, hangt af van het land waar je het rijbewijs hebt aangevraagd. Dit kun je nalezen op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.