Rijbewijs

Heb je je rijbewijs gehaald of moet je het verlengen? Vraag dan persoonlijk een nieuw rijbewijs aan bij het gemeenteloket. Soms heb je een gezondheidsverklaring of een keuring nodig. Dit hangt af van je leeftijd of het soort rijbewijs. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Let op! Maatregelen rondom de coronacrisis

Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. De voorwaarden van de tijdelijke regeling zijn:

 • Het rijbewijs is verlopen/verloopt in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020.
 • Bestuurders van wie het rijbewijs of een categorie op het rijbewijs verloopt in deze periode kunnen 9 maanden doorrijden binnen Europa met het verlopen rijbewijs. De 9 maanden gaan in vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden.
 • De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.
 • De regeling geldt voor alle EU-lidstaten en voor het rondrijden binnen Europa. Niet EU-rijbewijzen vallen buiten deze regeling.
 • De regeling geldt ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn. De minister roept mensen met zo’n rijbewijs op om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid heeft plaatsgevonden. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Let op!

 • Wil je je rijbewijs aanvragen of ophalen? Maak eerst een afspraak.
 • Wij nemen geen contante betalingen meer aan, je kunt alleen per pin betalen.

Bezoek aan het gemeentehuis? Alléén op afspraak.

Tijdens de coronacrisis kan je alléén op afspraak bij ons terecht. Een afspraak maak je makkelijk via de onderstaande knop.

rijden in een auto

Autoride? Myn frijheid op fjouwer tsjillen.

Meenemen

Om je rijbewijs aan te vragen, neem je het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is. Is je rijbewijs vermist? Neem dan een geldig identiteitsbewijs mee;
 • Eventuele goedkeuring van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR);
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Vraag je je eerste rijbewijs aan? Gefeliciteerd!

 • Neem je een geldig paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument mee;
 • Ben je nog geen 18 jaar? Dan heb je voor je rijbewijs B een begeleiderspas nodig. De begeleiderspas hoef je niet mee te nemen. Je moet hem al wel aangevraagd hebben.

Afspraak maken

Wil jij je rijbewijs aanvragen of ophalen? Dan moet je hiervoor een afspraak maken. Een afspraak maken kan gemakkelijk en snel via de onderstaande knop.

Meer informatie over het aanvragen van een rijbewijs

Kosten rijbewijs
Rijbewijs Kosten
Normale aanvraag € 40,65
Spoedaanvraag € 34,10 extra
Vermist rijbewijs € 30,15 extra
Gezondheidsverklaring € 34,80

Na 5 werkdagen ligt het rijbewijs voor je klaar. Doe je een spoedaanvraag vóór 14.00 uur? Dan ligt het rijbewijs meestal de volgende dag al voor je klaar. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen. Kom je wel zelf je rijbewijs ophalen? Je levert je oude rijbewijs in bij ontvangst van je nieuwe rijbewijs.

Heb je een rijbewijs aangevraagd en wil je weten of je het rijbewijs kan ophalen? Ga naar de pagina ophalen aangevraagde documenten.

Wil je een groot rijbewijs aanvragen? Dan moet je je eerst laten keuren door een arbo-arts. Ook heb je goedkeuring van het CBR nodig. Lees hier meer over de gezondheidsverklaring en de keuring.

Is je gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is;
 • Een geldig paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsdocument mee;
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Is je rijbewijs kwijt of gestolen? Geef dit aan ons door als je een nieuw rijbewijs aanvraagt. Een aangifte van vermissing doe je bij het gemeenteloket. Je hoeft dan niet meer naar de politie. Ben je al bij de politie geweest? Neem dan het proces-verbaal mee.

Als je 75 jaar of ouder bent, moet je je eerst laten keuren. Ook heb je goedkeuring van het CBR nodig. Lees hier meer over de gezondheidsverklaring en de keuring.

Voor een medische keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kun je kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBR. Is je gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is;
 • Een geldig paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsdocument mee;
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Voor een medische keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kun je kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBR.

In de volgende situaties moet je medisch gekeurd zijn voordat je een rijbewijs aanvraagt:

 • Als je rijbewijs verloopt op of na je 75e verjaardag;
 • Als je een medische beperking hebt. Twijfel je of je een gezondheidsverklaring nodig hebt? Lees hierover meer op de website van het CBR;
 • Als je een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen (categorie C,D,CE of DE) nodig hebt. Ook geldt de richtlijn vakbekwaamheid voor de bus- en vrachtwagenchauffeurs.

Heb je gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op.

Voor het verlengen van je rijbewijs is dan een gezondheidsverklaring nodig. Twijfel je of je een gezondheidsverklaring nodig hebt voordat je je rijbewijs kunt verlengen? Lees hierover meer op de website van het CBR.

Je buitenlandse rijbewijs kun je nog een tijdje gebruiken nadat je in Nederland bent komen wonen. Hoe lang je je buitenlandse rijbewijs kunt gebruiken, hangt af van het land waar je het rijbewijs hebt aangevraagd. Dit kun je nalezen op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).