Rijbewijs.

Heb je je rijbewijs gehaald of moet je het verlengen? Vraag dan persoonlijk een nieuw rijbewijs aan bij het gemeenteloket. Soms heb je een gezondheidsverklaring of een keuring nodig. Dit hangt af van je leeftijd of het soort rijbewijs. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Autoride? Myn frijheid op fjouwer tsjillen.

Meenemen.

Om je rijbewijs aan te vragen, neem je het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is. Is je rijbewijs vermist? Neem dan een geldig identiteitsbewijs mee;
 • Eventuele goedkeuring van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR);
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Vraag je je eerste rijbewijs aan? Gefeliciteerd!

 • Neem je een geldig paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument mee;
 • Ben je nog geen 18 jaar? Dan heb je voor je rijbewijs B een begeleiderspas nodig. De begeleiderspas hoef je niet mee te nemen. Je moet hem al wel aangevraagd hebben.

Afspraak maken.

Wil jij je rijbewijs aanvragen? Klik dan op de knop hieronder om snel en gemakkelijk een afspraak te maken.

Kom je je document ophalen? Je kan gewoon langskomen zonder afspraak.

Meer informatie over het aanvragen van een rijbewijs.

Kosten rijbewijs
wdt_ID Rijbewijs Kosten
1 Normale aanvraag € 39,85
2 Spoedaanvraag € 34,10 extra
3 Vermist rijbewijs € 27,40 extra
4 Gezondheidsverklaring € 34,80

Na 5 werkdagen ligt het rijbewijs voor je klaar. Doe je een spoedaanvraag vóór 14.00 uur? Dan ligt het rijbewijs meestal de volgende dag al voor je klaar. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen. Kom je wel zelf je rijbewijs ophalen? Je levert je oude rijbewijs in bij ontvangst van je nieuwe rijbewijs.

Heb je een rijbewijs aangevraagd en wil je weten of je het rijbewijs kan ophalen? Ga naar de pagina afhalen aangevraagde documenten.

Wil je een groot rijbewijs aanvragen? Dan moet je je eerst laten keuren door een arbo-arts. Ook heb je goedkeuring van het CBR nodig. Lees hier meer over de gezondheidsverklaring en de keuring.

Is je gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is;
 • Een geldig paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsdocument mee;
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Is je rijbewijs kwijt of gestolen? Geef dit aan ons door als je een nieuw rijbewijs aanvraagt. Een aangifte van vermissing doe je bij het gemeenteloket. Je hoeft dan niet meer naar de politie. Ben je al bij de politie geweest? Neem dan het proces-verbaal mee.

Als je 75 jaar of ouder bent, moet je je eerst laten keuren. Ook heb je goedkeuring van het CBR nodig. Lees hier meer over de gezondheidsverklaring en de keuring.

Voor een medische keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kun je kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBR. Is je gezondheidsverklaring goedgekeurd door het CBR? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Het huidige rijbewijs, ook als deze verlopen is;
 • Een geldig paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsdocument mee;
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Voor een medische keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze verklaring kun je kopen bij het gemeenteloket of digitaal aanvragen via het CBR.

In de volgende situaties moet je medisch gekeurd zijn voordat je een rijbewijs aanvraagt:

 • Als je rijbewijs verloopt op of na je 75e verjaardag;
 • Als je een medische beperking hebt. Twijfel je of je een gezondheidsverklaring nodig hebt? Lees hierover meer op de website van het CBR;
 • Als je een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen (categorie C,D,CE of DE) nodig hebt. Ook geldt de richtlijn vakbekwaamheid voor de bus- en vrachtwagenchauffeurs.

Heb je gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op.

Voor het verlengen van je rijbewijs is dan een gezondheidsverklaring nodig. Twijfel je of je een gezondheidsverklaring nodig hebt voordat je je rijbewijs kunt verlengen? Lees hierover meer op de website van het CBR.

Je buitenlandse rijbewijs kun je nog een tijdje gebruiken nadat je in Nederland bent komen wonen. Hoe lang je je buitenlandse rijbewijs kunt gebruiken, hangt af van het land waar je het rijbewijs hebt aangevraagd. Dit kun je nalezen op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).