Relatie- en ouderschapspunt

Een (huwelijks)relatie kan zo mooi zijn. Maar… het vraagt wel om voortdurende investering van beide partners. Het elkaar niet meer leuk vinden kán er zelfs voor zorgen dat jullie erover nadenken om een punt achter jullie relatie te zetten. Mogelijk is dit laatste al gebeurd. Waarschijnlijk leven er nog veel vragen waar je eigenlijk best graag advies of hulp bij zou willen: hoe kunnen wij als ouders weer dichterbij elkaar komen; hoe gaan wij om met onze kinderen in deze situatie; wat moeten wij allemaal regelen?

Waarvoor kun je terecht?

Voor vragen bij opvoeden en relatieproblematiek/scheiden kun je terecht bij het Relatie- en ouderschapspunt. Heb je vragen over je relatie of denk je misschien na over scheiden of gescheiden zijn? Dan kun je het Relatie- en ouderschapspunt inschakelen voor gratis advies en hulp. Wij werken volgens de geheimhoudingsplicht. Het Relatie- en ouderschapspunt is een samenwerking tussen de gemeente Súdwest-Fryslân, GGD Fryslân en
Stichting Sociaal Collectief.

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies. Via de website helpen zij je met informatie, tips en voorbeeldbrieven. Daarnaast kunnen zij ook persoonlijk advies geven. Kijk voor meer informatie op www.juridischloket.nl.

Afspraak maken

Het Relatie- en ouderschapspunt bezoeken kan alleen op afspraak. Een afspraak maken kan via het telefoonnummer 088 – 229 9144 (op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur).

  • Openingstijden: Woensdag van 10.00 tot 13.00 uur
  • Adres: Wijde Noorderhorne 1, Sneek (even weken), Merk 1, Workum (oneven weken)

Corona

Wij houden ons aan de RIVM-richtlijnen. Afspraken zijn hierop afgestemd.

Andere vraag?

Wil je geen afspraak maken, maar je hebt een andere vraag? Mail dan naar ouderschapspunt@ggdfryslan.nl.

Tips van kinderen voor ouders

Hieronder vind je een aantal tips van kinderen voor ouders die uit elkaar zijn gegaan of binnenkort uit elkaar gaan.

  1. Luister echt naar wat ik te zeggen heb.
  2. Geef mij de ruimte om van jullie allebei te houden.
  3. Zorg er alsjeblieft voor dat ik niet tussen jullie hoef te kiezen.
  4. Maak geen ruzie waar ik bij ben.
  5. Zeg geen slechte dingen over elkaar, al helemaal niet waar ik bij ben.
  6. Geef mij de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Bezoek ook eens de volgende websites:

Tips voor kinderen

Ben jij kind van een gescheiden ouder? Bezoek eens de volgende website voor de verhalen van anderen, ook vind je hier advies:

Je kunt ook een KIES training volgen. Een KIES training helpt kinderen de scheiding beter te begrijpen, er mee om te gaan en de scheiding te verwerken. Kijk voor meer informatie op de website: www.kiesgroepswf.nl.

”Ik dacht dat KIES niet nodig was, omdat we best oké met elkaar omgaan. Ik heb toch gemerkt dat het voor mijn kind anders was.”

”Ik heb zelf een rustig hoofd gekregen en er is veel minder ruzie.”

Informatieve artikelen

Door Marjo Huisman (Sociaal Raadsvrouw)

Onderzoeken wijzen al jaren uit dat de relaties het zwaar te verduren hebben tijdens de zomervakanties en de feestdagen. In Nederland strandt één op de drie huwelijken (Bron Nibud). Ook Corona en Coronamaatregelen zorgen voor spanningen, zorgen en irritaties binnen relaties en gezinnen, zo blijkt uit recente cijfers. Of Corona en de maatregelen ook werkelijk hebben geleid tot meer scheidingen en breuken zal later blijken. Als je dan toch het idee hebt dat het zo niet verder kan, bedenk dan dat we allemaal lijden onder deze situatie en dat het misschien nu de tijd is om je relatie (financieel) onder de loep te nemen. Misschien kun je iets positiefs betekenen voor jullie relatie. Ik hoorde laatst dat mensen weer zijn gaan Rummikubben en sjoelen en dat dit heel veel ontspanning en plezier oplevert!

Maar goed, een scheiding kun je niet altijd voorkomen met een potje Rummikub. Overweeg je om te gaan scheiden of wil je jullie relatie verbreken, houd dan ook rekening met de financiële gevolgen. Wist je bijvoorbeeld dat als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan vóór 1 januari 2018, dat dan alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden automatisch voor jullie samen zijn. Je trouwde voor 1 januari 2018 automatisch in gemeenschap van goederen. Tenminste als je geen actie had ondernomen, zoals het regelen van de huwelijkse voorwaarden. Ook een uitzondering is bijvoorbeeld een erfenis waarvan de overledene bepaalde dat deze niet voor jullie samen is.

En ben je ná 1 januari 2018 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat bezittingen of schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van jou persoonlijk waren van jou blijven. Denk hierbij aan een eigen huis of een eigen auto. Maar alle bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van jullie samen waren, vallen in de gemeenschap van goederen en zijn dus van jullie samen, ook al bezat de ander een kleiner deel. Ook alle nieuwe bezittingen en schulden zijn automatisch van jullie samen. Een erfenis of schenking is niet van jullie samen, ook al krijg je dit tijdens je huwelijk. (Bron Juridisch Loket)

Vervelden situaties voorkom je door er met elkaar eens over te praten. Bij een notaris kun je aanvullende afspraken maken, denk hierbij aan huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Meer vragen?

Neem gerust contact op met telefoonnummer 088 229 9144 (op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur). Adres: Merk 1, Workum (alleen op afspraak) / Wijde Noordehorne 1, Sneek (alleen op afspraak). Openingstijden: woensdag van 10.00 tot 13.00 uur (oneven weeknummers in Workum, even weken in Sneek).

Door Els Brandsma (pedagoog)

Rixt (5 jaar) wil al een poos niet naar haar vader en zijn nieuwe vriendin. Zij is gemiddeld 6 nachtjes per 14 dagen in het samengestelde gezin van vader. Broer Jolle van 8 jaar heeft er geen problemen mee en gaat fluitend naar zijn vader. Voor Rixt ligt dat ingewikkeld.

De ouders van Jolle en Rixt zijn nu ruim 1 jaar gescheiden en wonen bij elkaar in de buurt. De communicatie tussen de ouders verloopt niet soepel. Wanneer moeder Rixt naar vader wil brengen, stribbelt ze tegen, ze verstopt zich, huilt en houdt zich vast aan de deur. Voor moeder en dochter iedere keer een stressvol moment.

Het roept diverse gevoelens bij je op wanneer je kind niet naar de andere ouder wil. Hoe kun je hier als ouders mee omgaan ongeacht je eigen gevoelens? Welk signaal geeft je kind hier af? Hoe vind je een oplossing in deze situatie. En wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Belangrijk is dat je kind zijn/haar verhaal kan doen, dat je benadrukt dat hij/zij niet de oorzaak is van de scheiding. Goed om te onthouden: bespreek de gevoelens die je kind heeft over de scheiding. Rixt kon met behulp van een tekening vertellen dat ze moeder wilde beschermen en het verdrietig vond dat moeder alleen bleef als zij naar papa ging. Dit gevoel werd nog versterkt doordat ouders moeite hadden om met elkaar in gesprek te gaan tijdens de overgangsmomenten. Nadat hier met moeder en met Rixt over was gesproken, gingen de overgangsmomenten soepeler. Rixt haar verdriet, geuit in boosheid, verdween nadat ze zeker wist dat mama zich goed vermaakte wanneer zij naar papa ging. Moeder was minder bezorgd over de dagen dat Rixt bij vader verbleef en liet haar makkelijker los.

Vragen?

Wil je naar aanleiding van dit artikel in gesprek? Dit kan. Samen verkennen en diepen we je vragen uit zodat je op (bijna) alle vragen antwoorden krijgt en je handvatten krijgt hoe je als ouder hiermee kan omgaan en je kind kan steunen.

Ons telefoonnummer 088 229 9144 (op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur). Adres: Merk 1, Workum (alleen op afspraak) / Wijde Noordehorne 1, Sneek (alleen op afspraak). Openingstijden: woensdag van 10.00 tot 13.00 uur (oneven weeknummers in Workum, even weken in Sneek).