Recyclen

Recyclen

We gebruiken te veel grondstoffen. Deze stoffen raken op. Nu al merken we dat materialen moeilijker te krijgen zijn. Je huis verbouwen duurt langer en wordt duurder. Als we telkens nieuwe producten maken, is dat ook slecht voor het milieu.

Afval en recyclen

Wist je dat we in onze gemeente elk jaar gemiddeld 600 kilo afval per persoon weggooien? De oplossing: minder nieuw kopen en meer repareren en hergebruiken, oftewel een circulaire economie.

Zo kun je oude materialen recyclen. Bijvoorbeeld door een oud soepblik te gebruiken als pennenhouder. Scheelt het milieu en jouw portemonnee. Ook zijn er veel kringloopwinkels die kleding, meubilair en andere spullen een 2e leven geven. Als je spullen niet meer gebruikt, verkoop ze of schenk ze aan de kringloopwinkel bij jou in de buurt. 

Wat is jouw voetafdruk?

Wanneer heb je voor het laatst een smartphone gekocht? Branden jouw ledlampen op groene stroom? Hoeveel vlees en kaas eet je? Hoe vaak reis je met de bus of trein? Alledaagse keuzes bepalen de ruimte die jij inneemt op de aarde.

Ontdek op welke thema’s jij al duurzaam bezig bent en op welke thema’s je nog stappen kunt zetten. Op De voetafdruk van Friesland test jij hoeveel jij het milieu belast. 

Tips

Is jouw voetafdruk best stevig? Op de website van Grutsk en Grien vind je tips over hoe je dingen kunt recyclen en dus grondstoffen kunt besparen.