Ramp of crisis

De kans dat er een grote ramp of crisis in jouw buurt plaatsvindt, is klein. Toch zijn we er goed op voorbereid. Wij spelen een grote rol op het gebied van rampenbeheersing. Maar dit doen we natuurlijk niet alleen. We werken veel samen met de politie, de brandweer en hulpverleners. Met onze rampenplannen zijn wij goed voorbereid op een grote ramp of crisis.

De sirene gaat, en nu?

Iedere maand worden de sirenes getest. Dit gebeurt op de eerste maandag van de maand om 12:00 uur. Er is dan dus niets aan de hand. Gaan de sirenes op een ander moment? Volg dan de volgende instructies:

  1. Ga naar binnen en sluit alle deuren, ramen en eventueel ventilatiesystemen;
  2. Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken en bied waar nodig onderdak;
  3. Zet de radio of televisie aan en luister naar de rampenzender voor informatie en instructies. Is de ramp bij jou in de buurt? Luister of kijk dan naar Omrôp Fryslân. Bij een landelijke ramp is dit Nederland 1 of Radio 1;
  4. Moet je je huis verlaten? Sluit dan het water, gas en licht af en neem alleen noodzakelijke spullen mee;
  5. Ben je onderweg? Neem dan waar mogelijk anderen mee en volg de route die de politie aangeeft. Ga naar een opvangcentrum of naar bekenden buiten het rampgebied;
  6. Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren regelt de instelling speciaal vervoer.

Gaat de sirene af op een ander moment dan op het testmoment? Bel dan niet met de hulpdiensten. De telefoonlijnen kunnen dan overbelast raken, waardoor echte noodgevallen niet meer doorkomen. Haal ook niet je kinderen uit school. De schoolleiding vangt ze op en zorgt ervoor dat ze veilig zijn.

Wil je weten welke risico’s er bij jou in de buurt zijn? Bijvoorbeeld een verhoogd risico op natuurbranden of overstromingen? Bekijk dan de risicokaart.

Kijk voor meer informatie eens op de websites van de politie, brandweer Fryslân en Rijksoverheid.