Raads- en commissieleden VVD

Meer informatie over de partij kun je lezen op de website van de VVD.

Debbie Kruit

Fractievoorzitter

Sneek
06 224 610 46
raadslid.kruit@sudwestfryslan.nl

Nevenfuncties

 • Teamleider Ruimte Ontwikkelen Duurzaamheid bij gemeente Noordenveld (bezoldigd, 36 uur per week)

Mark de Man

Raadslid

raadslid.deman@sudwestfryslan.nl

Nevenfuncties

 • Gemachtigde Beista uitvaartzorg (onbezoldigd, 0 uur per week)
 • Lid Raad van Toezicht Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord (bezoldigd, 3 uur per week)
 • Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Sinne Kinderopvang Leeuwarden (bezoldigd)

Wat inspireert je om politiek actief te zijn? 

Van huis uit heb ik meegekregen dat het belangrijk is om te zien naar anderen en om een bijdrage te leveren aan mijn omgeving. Daarbij was bij ons thuis het mantra: kijk vooral naar wat je zelf kunt doen. In mijn tienerjaren ben ik geïnteresseerd geraakt in de politiek, mede omdat het echt het verschil maakt in ons dagelijks leven. En nu hoor ik u nu al denken: “zolang bij mij de kliko opgehaald wordt, het paspoort niet de duur is en het groen er fatsoenlijk uit ziet vind ik het wel prima”, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Want vind je bijvoorbeeld dat er per kilo betaald moet worden of juist niet? En vind je dat een paspoort eigenlijk gratis moet zijn in deze tijden omdat je heel vaak niet zonder kunt, of niet? Maar ook veel complexere zaken zoals in wat voor samenleving wij zijn in 2030/2040/2050. Daar denk ik graag over mee.

Waarom heb je voor deze partij gekozen? 

De VVD is voor mij al jaren een natuurlijke keuze. Ik ben alweer ruim 13 jaar actief VVD-lid. Wat mij aanspreekt in de VVD is dat de VVD een optimistische partij is. Een partij die niet pretendeert een pasklaar antwoord op alles te hebben maar vanuit de liberale waarden naar de toekomst kijkt. Vrijheid. Gelijkwaardigheid. Verantwoordelijkheid. Sociale rechtvaardigheid. Verdraagzaamheid.

Beginselen die goed bij mij passen. We zijn niet alleen op de wereld en zeker niet allemaal hetzelfde, gelukkig maar. Maar we willen wel allemaal de vrijheid hebben om ons leven te leven zoals wij dat willen. Dat er (sociale) rechtvaardigheid is. Dat jouw vrijheid niet een ander volledig in de weg komt te zitten en je accepteert dat mensen ook anders kunnen zijn en denken dan jij. En bovenal dat het leven geen “trekmuur” is waar je er maar uit haalt wat je wilt: het is ook geven in samen leven.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Naast mijn lidmaatschap van de raad en het zijn van voorzitter van de commissie BF ben ik toezichthouder binnen het onderwijs en de kinderopvang. Als lid van de RvT van 12 openbare middelbare scholen en 1 basisschool in Leeuwarden e.o en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Sinne Kinderopvang met 33 locaties in Leeuwarden zie ik telkens weer wat voor invloed regelgeving heeft op organisaties en de werkvloer. En dat is niet altijd alleen maar positief. Soms vraag je je werkelijk af hoe “we” in vredesnaam zo’n regel hebben kunnen bedenken. Werken vanuit de bedoeling vind ik dan ook een groot goed: waar doen we het eigenlijk voor, en hoe doen we dat op een zo goed mogelijke manier.

Verder houd ik ervan om te lezen, motor te rijden, te duiken en heerlijk van de tuin te genieten. Met een groot deel van de familie nog woonachtig in Noord-Brabant ben ik ook regelmatig daar de vinden en staat ons huis altijd open voor familie om hier van onze mooie omgeving te genieten.

Als je één ding zou mogen veranderen in de gemeente, wat zou dat zijn?

Ik vind dat de bereikbaarheid van onze regio fors onder druk staat, met name in onze dorpen. OV verdwijnt of rijdt maar sporadisch door technische gebreken of anderszins. Het hebben van meerdere vervoerders helpt daar ook zeker niet bij. We zetten nu niet in op nieuwe innovaties zoals een elektrische step die mensen mee kunnen nemen het OV of het buiten de spits gratis mee kunnen nemen van de fiets.

In mijn ideaalbeeld is er genoeg ruimte voor de auto zolang ander vervoer simpelweg geen (volwaardig) alternatief is. Wat mij betreft laten we Súdwest-Fryslân de experimenteergemeente op dit gebied zijn. Kom maar door met die elektrische step en alle andere nieuwe vormen van vervoer! En als we dan toch mogen wensen: dan maar een goede lightrail tussen Harlingen en Heerenveen via Bolsward en Sneek aansluitend op de Lelylijn die zo wordt ontworpen dat hij meedoet op snelheden zoals in Japan, Duitsland en Frankrijk.

Wat is je favoriete plek in de gemeente?

De Wieldyk bij Laaksum richting Roode klif. Prachtig om overheen te rijden terwijl de mist wat in de velden hangt en het uitzicht op het IJsselmeer. Echt een aanrader.

Simon de Witte

Raadslid

Ferwoude
06 124 538 61
raadslid.dewitte@sudwestfryslan.nl

Nevenfuncties

 • Eigenaar melkveehouderij (bezoldigd, fulltime)
 • Ledenraadslid AB Vakwerk (bezoldigd, 1,5 uur per week)
 • AG Rotary District 1590 (onbezoldigd, 1 uur per week)

Onderneming waarin betrokkene financieel belang heeft:

 • Melkveehouderij De Witte/De Bûterblom
 • Vakantiewoning Tussen Groen & Blauw
 • Coöperatie FrieslandCampina
Commissielid Richard Dijk VVD

Richard Dijk

Commissielid

Sneek
06 547 034 45
raadslid.dijk@sudwestfryslan.nl

Nevenfuncties

 • Directeur Richard Dijk Holding BV (Bezoldigd, 5 uur per week)
 • Directeur Jointhesale BV (Jointheaudio) (bezoldigd, 40 uur per week)
 • Directeur Huurtv.nl BV (bezoldigd, 10 per week)
 • Lid Comité van aanbeveling Bezoekerscentrum Ommen (onbezoldigd, 1 uur per week)

Onderneming waarin betrokkene financieel belang heeft:

 • Richard Dijk Holding BV
 • Jointhesale BV
 • Huurtv.nl BV