Raads- en commissieleden Nieuw Sociaal

Meer informatie over de partij kun je lezen op de website van het Nieuw Sociaal.

Pieter Greidanus

Fractievoorzitter

Sneek
06 252 118 28
raadslid.greidanus@sudwestfryslan.nl

Nevenfuncties

  • Jobcoach/instructeur Friese Poort (bezoldigd, 36 uur per week)

Wat inspireert je om politiek actief te zijn?

Wat mij inspireert is alle mensen en de manier hoe wij met elkaar omgaan. De grote schreeuwers worden gehoord, de zwijgende meerderheid moet dit accepteren en dat mag nooit gebeuren.

Waarom heb je juist voor deze partij gekozen?

Ik ben zelf de partij Nieuw Sociaal begonnen. Dit omdat de huidige partijen niet het belang van de inwoners centraal stellen. De politiek is niet dienstbaar aan de inwoners. Computermodellen en algoritmes bepalen het beleid. Met de realiteit, wat er echt gebeurt in de samenleving, wordt geen rekening gehouden. Wij willen eerst de mens, de vraag en wij lossen het op! De politiek moet dienstbaar zijn aan de inwoners. Wij zijn gekozen door de inwoners om te zorgen dat ieder mens mee kan doen, waar je wieg ook heeft gestaan, of wie je bent.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk op de Friese Poort in Sneek als Jobcoach en ondersteun jongeren die moeite hebben werk of een stageplek te vinden.

Als je één ding zou mogen veranderen in de gemeente, wat zou dat zijn en waarom?

Het sociaal domein helemaal opnieuw uitvinden. Waarom, omdat wij de mens niet centraal zetten. Alles gaat volgens protocollen en regelingen. Vraag en luister naar de persoon of familie met een zorg of hulpvraag. Maatwerk en vertrouwen in elkaar, dat is de basis voor goede zorg. Niet de zorgverzekeraar die alles bepaalt, omdat deze ook betaalt. Zorg hoort een basistaak van de overheid te zijn, omdat iedereen dezelfde zorg moet krijgen, wie je ook bent.

Wat is je favoriete plek in de gemeente?

De Lege Geaen. Hier ben ik geboren en getogen. Heb er mijn jeugd doorgebracht. School, kerk en gezin. Ik mocht hier bakker zijn samen met ouders en later met mijn vrouw Maaike. Ken de mensen, de omgeving. Ik besef mij goed, dat wie ik ben en mag zijn, mede in de Lege Geaen is bepaald en daar ben ik dankbaar voor.

Jacoline Engelmoer-Leeuwen

Raadslid

Sneek
06 148 901 93
raadslid.engelmoer@sudwestfryslan.nl

Nevenfuncties

  • Mede-eigenaar Primera (bezoldigd, 20 -25 uur per week)
  • Mede-eigenaar Bed & Breakfast 'Lekker weg bij Leeuwen' (bezoldigd, 15 - 20 uur per week)

Onderneming waarin betrokkene financieel belang heeft:

  • Mede-eigenaar Primera
  • Mede-eigenaar Bed & Breakfast ‘Lekker weg bij Leeuwen’

Wat inspireert je om politiek actief te zijn?

Ik probeer naar ieder verhaal te luisteren, de inwoner/ondernemer/vereniging bij te staan om hun vraag verder te krijgen dan de keukentafel of op straat. Het verhaal achter het verhaal begrijpen is onze taak als volksvertegenwoordiger. Dat kan bijvoorbeeld via een Politiek Café, een manier om het gesprek met elkaar aan te gaan en open te staan voor elkaars bevindingen.

Waarom heb je juist voor deze partij gekozen?

Pieter Omtzigt liet me beseffen dat het anders moet en ik vond gehoor bij Nieuw Sociaal. Onze missie is politiek niet los van het leven te zien, maar als iets wat erbij hoort. Onderwerpen waar we de hele dag mee te maken hebben, daar gaat het om. Van een zebrapad, een cultureel centrum, de plek waar je je afval kunt brengen, steun aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt of die hun energiekosten niet kunnen betalen. Het is niet wij inwoners of zij politiek/ambtenaren/wethouders, het is van en voor ons allemaal.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Moeder van 3 kinderen, getrouwd. We zijn sinds 2013 druk met onze winkel, De Primera, in Bolsward. We noemen het altijd de sociale buurtwinkel. In Sneek wonen we aan de rand van het centrum en daar is ons tweede bedrijf, onze Bed & Breakfast (sinds 2021), Lekkerwegbijleeuwen. Daarnaast houd ik me bezig met Zonta Friesland, een organisatie voor en door vrouwen om kansarme vrouwen op weg te helpen en aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen. Ook bewaak ik op zondag het doel van dames 2 van de hockeyclub in Sneek.

Als je één ding zou mogen veranderen in de gemeente, wat zou dat zijn?

Het betrekken van de inwoners bij de beraadslagingen en voorbereidingen, bijvoorbeeld met Burgerberaden. Ook vind ik dat we jongeren meer moeten betrekken. Ik steun dan ook van harte de kinderconferentie, de Kinderburgemeester en initiatieven van Tienskip en ProDemos. Ik zou willen dat we de stem van kinderen binnen de gemeente vanaf 16 of misschien wel 14 of 12 jaar echt laten gelden.

Wat is je favoriete plek in de gemeente?

Water, water, water: Langs het water de hond uit laten bij het opkomen van de zon, een rondje om het meer fietsen, met de boot varen op onze wateren, schaatsen als het kan, zwemmen op een warme zomeravond, een wijntje aan het water bij ondergaande zon. Water hoort te stromen, stromen doet je bloed, dit stromen doet je leven waarvan ik geniet, mooier wordt het niet.

Thomas Kroon - Nieuw Sociaal

Thomas Kroon

Commissielid

Sneek
06 221 102 53
commissielid.kroon@sudwestfryslan.nl

Nevenfuncties

  • Beleidsadviseur Omgevingszaken Provincie Fryslân (bezoldigd, 36 uur per week)