Podcast Impactmakers

Ondernemen met impact, dát is wat wij de komende jaren willen stimuleren. Hoe brengen de ondernemers in deze gemeente dit eigenlijk nu al in praktijk?

Vanaf je vakantieadres of lekker in eigen tuin luisteren naar inspirerende verhalen van collega ondernemers, dat kan! In de podcastserie ‘Impactmakers’ spreken we acht ondernemers uit Súdwest-Fryslân die met hun bedrijf een buitengewone positieve impact maken. Vanuit diverse sectoren en met verschillende achtergronden, delen deze ondernemers hun ervaringen, uitdagingen én successen.

Laat je inspireren en luister mee naar de podcastserie ‘Impactmakers’!

Podcastserie Impactmakers
logo impactmakers

Afleveringen

Beluister de podcast

We zijn alweer aangekomen bij de laatste aflevering van het eerste seizoen van Impactmakers. Ondernemer en impactmaker Edward Van Dijk van het bedrijf Altis BV in Wiuwert is fabrikant van panelen. In aflevering acht komt hij aan het woord om te praten over het bedrijf, waar je ook terecht kunt voor interieurbouw. Wat doet het bedrijf om hun CO2-voetafdruk te verkleinen? En hoe komen ze aan hun personeel? Hoor er alles over in deze podcast, die vrijdag 25 oktober online komt!

Edward van Dijk van Altis BV

Beluister de podcast

In deze aflevering is het de beurt aan Theo Ydema van Schoonmaakbedrijf Van Dijk en de Boer. Theo runt het Schoonmaakbedrijf Van Dijk en de Boer in Sneek samen met zijn broers. Welke ontwikkelingen zien zij in de schoonmaaksector gebeuren? Hoe tillen zij dit familiebedrijf naar een hoger niveau en komen zij aan arbeidskrachten? Je hoort er hieronder alles over!

podcast theo ydema

Beluister de podcast

In aflevering zes komt ondernemer en impactmaker Karin Veldhuizen van Camping Vrijhaven in Heeg aan het woord. Karin noemt zichzelf een grassprietverhuurder. Ze heeft biodiversiteit hoog in het vaandel staan en legt alles langs hun eigen VAMP-lat. 

Karin: “In de basis doe ik niet heel veel meer dan grassprieten verhuren die wij hebben op onze camping. Wij hebben een camping met 150 campeerplekken. Dat doe ik samen met mijn man. Hij doet de financiën en begeleid alle technische projecten. Ik doe de rest.”

Wat voor camping is Camping Vrijhaven en wat voor gasten komen hier? “Wij zijn geen standaard camping. Niet volgens de ANWB-regels. Geen slagboom, geen tropisch zwembad. Een slagboom vind ik een teken van wantrouwen. Dat vind ik persoonlijk heel onprettig. Maar het ligt eraan hoe je in het leven staat. Een ander vindt het juist extra veilig.” Wat maakt jullie camping verder uniek? “Wij hebben hele leuke gasten, beetje vrije geesten. Wij noemen ze zelf de ‘ontwortelde Randstedeling’. Met een hoog percentage internationale gasten. 52% komt uit het buitenland. Dat komt doordat wij actief op deze landen inzetten. Wij zijn nu bijvoorbeeld bezig om de Spaanse markt weer te ‘reanimeren’.”    

Karin Veldman Camping Vrijhaven

De gemeente Súdwest-Fryslân ziet Camping Vrijhaven als een camping die impact maakt in de regio. Waar blijkt dit uit? “Ik zou mezelf niet zo snel omschrijven als impactmaker. Wij zijn wel heel hard aan het werk om een positieve impact te hebben op onze gasten, op onze omgeving, de medewerkers en de biodivisersiteit. Dat valt nog niet mee. Onze missie met een gast is gelukt als iemand met meer inspiratie, energie en geluksmomenten naar huis gaat. Is dat niet zo, dan hebben wij gefaald. Wij helpen ook om te stimuleren om minder schermtijd te gebruiken. Wij hebben bijvoorbeeld geen Wifi en bieden activiteiten aan die daar haaks op staan. Een camping die dicht bij de natuur is en je nieuwe mensen kunt ontmoeten.”

Biodivisersiteit staat hoog in het vaandel bij Camping Vrijhaven. “Dit doen wij met allerlei initiatieven. Het zijn allemaal kleine stapjes. Zo hangen wij nestkastjes op. We hebben eikenbomen, die hebben ook last van de processierups. Dan hangen we meer koolmeesnestkastjes op, dan hopen we dat we het zo in toom te kunnen houden. Wildbloemen inzaaien doen wij ook. Daarnaast hebben wij allemaal verschillende soorten bomen geplant, als sinds het begin in 1987.”

Ontdek in deze podcast wat Karin nog meer doet om impact te maken met de biodivisersiteit en wat haar VAMP-lat precies inhoudt. Scan de QR-code naast het artikel. Daar kan je ook alle andere afleveringen van seizoen 1 van Impactmakers beluisteren.

Beluister de podcast

In aflevering vijf van acht is Dirk Jan de Rouwe van Bouwgroep Dijkstra Draisma te gast. Dirk Jan is directielid bij Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het bedrijf is onder andere bezig om zelf biobased isolatiematerialen te ontwikkelen, zoals van lisdodden en vlas.

Dirk Jan: “Wij zijn heel erg bezig met hoe wij materialen kunnen besparen en veel efficiënter kunnen bouwen. De afgelopen jaren zijn wij veel bezig geweest met het zelf telen van isolatiematerialen zoals lisdodden, miscanthus, hennep en vlas. Om daar ook nieuwe producten van te maken. Wij hebben akkers opgekocht en daarmee te experimenteren. Bij een experiment is het vaak een kwestie van lange adem en het kost veel tijd en geld om te het te ontwikkelen, maar wel heel leerzaam. Onze directeur Biense Dijkstra is koploper in de visie dat wij het anders willen doen. Hij doet het ook, niet alleen maar zeggen maar ook doen. Dat maakt ons bedrijf denk ik ook uniek.”

Wat leveren de experimenten op de akkers tot nu toe op? “Dat het moeizaam is, haha. We werken daarin samen met heel veel partijen, te telen, te verwerken en te oogsten. Het moet voldoen aan allemaal eisen. Merk je wel dat het met nieuwe producten tijd kost om het goed te beproeven. Wij zijn de eerste die er mee begonnen, dan zie je de olievlek. Dat is goed, want je wilt ook dat het breed gedragen wordt.”

“De CO2 voetprint moet omlaag. Een woning realiseren die CO2 leverend is met juist hout en juiste biobased materialen. Om te laten zien als je het uitrekent hoeveel CO2 de bomen, vlas en miscanthus heeft opgenomen. Laten zien dat wij het leveren, in plaats van verbruiken. Die visie uitdragen is voor ons heel belangrijk.”

Beluister de podcast

In aflevering vier van de podcastserie ‘Impactmakers’ is ondernemer en impactmaker Ruud Riemersma van Efko Beton te gast.

Ruud runt het bedrijf allround betonbedrijf Efko Beton samen met zijn broer Ralf Riemersma. ‘Vanuit een energie neutrale fabriek produceren wij betonelementen voor de grootste infraprojecten van Nederland. Je kunt het vergelijken met Lego. Wij maken hier kleine en grote elementen en die vormen samen een viaduct, een kademuur of noem het maar op,’ vertelt Ruud. Efko Beton won in 2023 de Ondernemersprijs Súdwest-Fryslân. Waarom het bedrijf deze prijs won en wat beton maken nou zo complex maakt kom je te weten in de podcast die via Spotify te beluisteren is. Ook kun je hier de andere drie afleveringen van de podcastserie Impactmakers beluisteren.

Ruud Riemersma van Efko Beton

Beluister de podcast

Voor aflevering drie hebben wij Barber De Vries van SkipsMaritiem achter de microfoon. Barber runt samen met haar broers en zus het familiebedrijf SkipsMaritiem. In hun havens in Hindeloopen, Lelystad, Lemmer en Stavoren bieden ze alles aan voor het schip en de bemanning. Hoe is het om met je familie een bedrijf te runnen en wat doen ze in de havens aan duurzaamheid?

Barber: “Mijn ouders zijn het bedrijf begonnen en hebben zes kinderen. Uiteindelijk zijn wij met alle zes, de tweede generatie, in het bedrijf gegaan. Naast het feit dat wij met elkaar als managementteam het bedrijf runnen, zijn wij er ook operationeel werkzaam. Dat gaat wonderbaarlijk goed. Het scheelt dat wij elkaar natuurlijk al heel lang kennen en zodoende ook goed kunnen corrigeren als wij het ergens niet mee eens zijn. Tussen ons zijn er veel overeenkomsten, maar eigenlijk ook veel verschillen. We weten heel goed van elkaar te benoemen waar iemand goed in is en hebben binnen de organisatie de taken zo verdeeld, dat iedereen datgene doet waarin hij/zij het beste is. Zo zijn wij een goede aanvulling op elkaar.”

Vandaag de dag wordt van een ondernemer ook verwacht dat er wordt gekeken naar de duurzame kant van het bedrijf. Hoe speelt dat bij SkipsMaritiem een rol? “Sowieso speel het een rol. Je hoort en leest erover en wij zijn altijd een bedrijf geweest die koploper wil zijn en proactief bezig is met de toeristische ontwikkeling. Toen wij twee jaar geleden werden benaderd door Vereniging Circulair Friesland, die bezig was met een koploperproject om met een aantal vooruitstrevende toeristische ondernemers te gaan kijken wat wij konden doen aan het verbeteren van onze sector op circulair gebeid, hebben wij daar ook aan mee gedaan.”

Wat deze verbeterpunten waren en waar SkipsMaritiem allemaal nog meer impact mee maakt, kan je beluisteren in de derde aflevering van onze podcastserie Impactmakers.

Barber de Vries in podcast Impactmakers

Beluister de podcast

In de tweede aflevering is ondernemer en impactmaker Jaring Brunia te gast. Jaring runt een biologisch dynamische boerderij in Raerd en is helemaal weg van roodbonte koeien. Hoe sluit hij zijn kringloop en hoe vertelt hij het verhaal van een duurzame landbouw aan zijn klanten?

Jaring: “Biologische dynamische landbouw is een derde extensiever dan biologisch, nog meer eigen land ten opzichte van het aantal koeien. Verder moeten koeien bijvoorbeeld ook hoorns hebben.  We werken met preparaten die de levenskracht verhogen. En door collegiale toetsing probeer je elkaars bedrijven te begrijpen en elkaar te helpen.

Een groot fan is Jaring van een speciaal soort koe. “Ik kwam bij een hobbyhouder in IJlst. Deze hobbyhouder had een grote kudde Fries roodbonte koeien. Daar werd ik op slag verliefd op de magische uitstraling van deze vrij zeldzame koe waar nog 600 – 700 van op de wereld zijn. Deze koe was in de 18e eeuw in Midden-Friesland ook dé koe. Die kon van kruidenrijke sobere weides vlees en melk produceren.  Ik vind het mooi dat het de ouderwetse koe is. Wij hebben besloten om geen krachtvoer te voeren. De Friese Roodbonte koe gaat ook niet meer melk geven van krachtvoer. En kan op een sober rantsoen toch een 5000 tot 6000 liter melk geven. Daardoor heeft ze minder aandacht nodig”. 

Beluister de podcast

We trappen de serie af met ondernemer en impactmaker Christien Lycklama à Nijeholt. Samen met haar man Tjitze Hoekstra runt zij Hoekstra BV in Sneek. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in het DNA van dit familiebedrijf dat al 95 jaar bestaat.

Hoekstra BV vervoert bijzondere en afwijkende goederen. Waar moet je dan zoal aan denken? Christien: “Alles wat zorg behoeft tijdens een transportproject dat vervoeren wij. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan sanitair, baden en douchewanden van keramiek. Maar ook veel meubelen. Het is nu weer de tijd voor tuinmeubelen. Daarnaast zijn wij een vervoerder van houtbewerkingsmachines en hekwerken. Voor de rest is het vooral alles wat lastig te vervoeren,  schadegevoelig en/of een afwijkend formaat is.”

Over het verkleinen van de CO2 voetafdruk, wat tegenwoordig een hot item is, is Christien uitgesproken: “Daar doen wij best veel aan. Het meest in het oog springende is dat ons hele wagenpark sinds drie jaar op HVO 100 rijdt. Dat is een hernieuwbare brandstof, van onder andere frituurvet dat wordt hergebruikt. Ten opzichte van fossiele brandstoffen, waar veel collega transportbedrijven op rijden, bespaar je daarmee 90% CO2 uitstoot”.  

Zie ook