Pleegzorg in Súdwest-Fryslân
Kinderen hebben een veilige plek nodig om op te groeien. Maar wat als dat thuis niet mogelijk is? Dan zijn pleeggezinnen belangrijk. Zij kunnen een tweede thuis bieden. Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk bij een ander gezin woont. De pleegouders zorgen voor het kind, terwijl de biologische ouders nog steeds een belangrijke rol in het leven van het kind hebben.
In Súdwest-Fryslân zijn er nu meer dan 75 pleeggezinnen en 63 pleegkinderen van 0 tot 21 jaar. Er zijn steeds nieuwe pleeggezinnen nodig, zodat elk kind in een gezin kan wonen dat bij hem of haar past.
Verschillende vormen van pleegzorg
Als het kan, gaat een kind wonen bij iemand die het al kent, zoals een familielid. Dit noemen we netwerkpleegzorg. Lukt dit niet, dan wordt er gezocht naar een pleeggezin van buitenaf. Dit heet bestandspleegzorg.
Soms blijft een kind kort in een pleeggezin, maar het kan ook langer duren. Een kind kan de hele week bij pleegouders wonen of af en toe, bijvoorbeeld een paar dagen per week, in het weekend of tijdens de vakantie. De lengte en vorm van pleegzorg kunnen verschillen, omdat elk kind andere behoeften heeft. Daarom zijn er verschillende soorten pleegzorg en pleegouders nodig. Pleegkinderen blijven altijd de wettige kinderen van hun eigen ouders.
Pleegouder worden
Je kunt pleegouder worden, ongeacht of je alleen bent of samenwoont, of je nu homo of hetero bent, en of je wel of niet werkt. Het belangrijkste is dat je een kind structuur, warmte en veiligheid biedt. Er zijn wel een paar voorwaarden voor nieuwe pleegouders. Je moet minimaal 21 jaar zijn, een stabiele woonomgeving hebben en een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming hebben.
Route om bestandspleegouder te worden
- Informatie aanvragen. In het informatiepakket van Jeugdhulp Friesland lees je meer over pleegzorg.
- Informatiebijeenkomst. Uitgebreide informatie over wat pleegzorg is en ruimte voor vragen en persoonlijke gesprekken.
- Aanmelden. Je kunt je via het online formulier aanmelden.
- Kennismaken. Jeugdhulp Friesland neemt telefonisch contact met je op voor nadere kennismaking.
- Gezinsonderzoek. Samen onderzoeken we of pleegzorg in je leven past.
- Training. Je leert onder andere over: de relatie met ouders, hechting, trauma en loyaliteit.
- Inschrijven. Je besluit je in te schrijven als pleegouder.
- Matching. De hulpvraag van een pleegkind wordt gekoppeld aan het best passende pleeggezin.
Meer informatie
Zou je graag meer informatie willen over pleegouder worden? Vraag dan de informatiebrochure aan via de website van Pleegzorg.
In Friesland werken verschillende pleegzorg-organisaties samen. Voor meer informatie kun je naar de website gaan en de informatiebijeenkomsten bezoeken. Daar krijg je een goed idee van wat pleegzorg is. Je kunt ook praten met ervaren pleegouders en hulpverleners. Zo leer je wat er komt kijken bij het pleegouderschap, om welke kinderen het gaat, hoe de voorbereiding verloopt en welke ondersteuning je kunt krijgen.