Overlijden aangeven
Een overlijden geef je aan in de gemeente waar de persoon is overleden. Het aangeven van een overlijden bij de gemeente doet een begrafenisondernemer meestal voor jou. Maar dit mag je ook zelf doen.
Maak een afspraakVeelgestelde vragen
Een overlijden geef je aan in de gemeente waar de persoon is overleden. Woonde de persoon in een andere gemeente dan waar hij overleden is? Dan krijgt de woongemeente automatisch bericht. Om een overlijden aan te geven, moet je een aantal dingen meenemen naar het gemeenteloket:
- Een geldig identiteitsbewijs;
- Een verklaring van overlijden, afgegeven door een behandelend arts;
- Een enveloppe met de doodsoorzaakverklaring (B-formulier);
- Eventueel het trouwboekje.
- Na de aangifte van overlijden ontvang je een uittreksel van de overlijdensakte. Een uittreksel kost € 16,60
Als iemand in de gemeente Súdwest-Fryslân overleden is, dan kun je de overlijdensakte hier opvragen. Dat kan eenvoudig online. Een internationale versie is ook mogelijk. Ga naar akte geboorte, huwelijk en overlijden en lees hoe het werkt en wat de kosten zijn.
Is je naaste in het buitenland overleden? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade, het consulaat of het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Zij kunnen je hierbij helpen. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.
In de gemeente hebben wij 13 gemeentelijke begraafplaatsen. Meer informatie lees je bij begraven en asbestemmingen.
Soms is het niet mogelijk om iemand binnen 6 dagen na het overlijden te begraven of cremeren. Een begrafenisondernemer regelt dan toestemming voor een uitstel.
Digitaal een overlijden aangeven Een aangifte digitaal doorgeven is alleen mogelijk als:
- de overledene in onze gemeente is overleden
- je als ondernemer eHerkenning hebt op betrouwbaarheidsniveau EH2+
- je een machtiging hebt van een tekenbevoegde binnen jouw organisatie.
Een machtiging kan alleen worden gegeven door iemand in de organisatie die tekenbevoegd is volgens het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Wil jij weten hoe dit precies zit en hoe je een machtiging kan regelen? Meer informatie hierover lees je op eHerkenning.nl.
Heb je nog geen eHerkenning? Vraag hem dan aan via eHerkenning.nl. Op deze website vind je ook meer informatie over eHerkenning.
Wanneer een naaste overlijdt, komt er veel op je af. Er is vaak veel te regelen. De Rijksoverheid en de Belastingdienst hebben informatie op een rijtje gezet: