Contact

Oplaadpunten elektrische auto’s

We willen onze inwoners en werknemers stimuleren om elektrisch te gaan rijden. Daarom plaatsen we de komende jaren heel wat laadpalen. Dit doen we samen met Laadkracht B.V.. Hieronder lees je waar je je elektrische auto nu kunt opladen, wat de parkeerregels zijn en hoe je zelf een laadpaal kunt aanvragen.

Elektrische laadpaal

Veelgestelde vragen over elektrische auto's

Op de website van Oplaadpalen zie je waar je je elektrische auto kunt opladen.

Rij je elektrisch? Dan mag je je auto bij een laadpaal parkeren als je je auto wilt opladen. Is het een gebied met betaald parkeren, een blauwe zone of parkeren voor vergunninghouders? Dan geldt dit net zo goed als je elektrisch rijdt.

Rij je elektrisch, hoeft je auto niet te worden opgeladen? Dan kies je voor een normale parkeerplaats.

Heb je geen elektrische auto? Dan mag je deze parkeerplaats niet gebruiken.

Ben je inwoner of werknemer in onze gemeente en heb je geen laadmogelijkheid op je eigen terrein? En staat er geen openbare laadpaal in de buurt? Dan kun je er één aanvragen. We hebben een overeenkomst met Laadkracht. Laadkracht plaatst de palen.

Het aanvragen en laten plaatsen van de laadpaal is gratis. Je kunt een laadpaal aanvragen via www.regelmijnlaadpaal.com.

Heb je een oprit of eigen parkeerplaats bij je woning? Dan kun je daar een laadpaal laten plaatsen. Je regelt dit zelf via een laadpaalleverancier, garage of installatiebedrijf. Een aanvraag op eigen terrein hoef je niet bij ons te melden. Heb je een woning met een monumentale status? Neem dan contact met ons op.

Je mag niet vanuit je huis een kabel over de openbare weg leggen om je auto voor de deur op te laden. Dit mag ook niet als je een kabelmat gebruikt. Mensen kunnen namelijk over de kabel struikelen. We willen ook voorkomen dat mensen openbare parkeerplaatsen gaan claimen.

Als je geen mogelijkheid hebt om op je eigen terrein te laden, dan kun je een openbare laadpaal gebruiken.

We hebben onderzocht hoeveel laadvoorzieningen er tot en met 2025 per dorp, wijk of stad nodig zullen zijn. We hebben een kaart gemaakt met locaties waar een laadpaal zou kunnen komen, zodat je nooit meer dan 250 meter hoeft te lopen om je auto op te kunnen laden. Deze kaart hebben we gemaakt in overleg met dorps-, wijk- en stadsverenigingen en de politie. We gaan niet gelijk op al die plekken laadpalen plaatsen. We zetten alleen een paal neer als jij als inwoner of werknemer in onze gemeente daar behoefte aan hebt. Met andere woorden: als jij een laadpaal aanvraagt.

De locatie voor de laadpaal moet in de buurt liggen van een elektriciteitskabel met genoeg capaciteit. We gebruiken altijd bestaande openbare parkeerplaatsen. We kiezen het liefst voor een parkeerterrein met meer plaatsen naast elkaar, centraal in een dorp, wijk of stad. Dan bekijken we of er genoeg ruimte is om op de stoep te lopen en of er geen bomen of andere dingen in de weg staan.

Ook laadplaatsen zijn parkeerplaatsen. Hier mogen alleen elektrische auto’s staan om op te laden. Maar, die auto’s zouden anders ook in de straat geparkeerd staan. We plaatsen de laadpalen op aanvraag. Zo weten we dat de laadplaatsen ook echt worden gebruikt.

Als er meer elektrische auto’s komen, worden de laadpalen meer gebruikt. Het is wel de bedoeling dat je je auto verhuist als deze opgeladen is. Zo kunnen we iedereen de kans geven om zijn of haar auto op te laden.

Een storing tijdens je laadsessie is erg vervelend. Laadkracht wil je graag snel helpen. Je kunt contact met ze leggen door het telefoonnummer op de laadpaal te bellen. Hieronder geven we je tips in de twee meest voorkomende situaties bij storing:

  1. Gebruik je meerdere laadpassen? Zorg er dan voor dat je met de juiste laadpas de sessie beëindigt.
  2. Wil de kabel niet loskoppelen? Zorg ervoor dat je je laadpunt van de auto ontgrendelt in de auto.

Heb je een vraag over het plaatsen van een laadpaal? Neem dan contact met Laadkracht op via www.regelmijnlaadpaal.com.