Ongedierte overlast en bestrijding.

Overlast door ongedierte is erg vervelend. Heb je last van ongedierte zoals wespen, ratten of eikenprocessierupsen? Neem dan contact op met een ongediertebestrijder. Is de overlast op gemeentegrond? Doe dan een melding Openbare Ruimte.

Heb je last van wespen in je tuin of woning? Neem dan contact op met een ongediertebestrijder. Haal een wespennest niet zelf weg, maar laat dit over aan een specialist. Zit het wespennest op gemeentegrond? Doe dan een melding Openbare Ruimte. Of neem telefonisch contact met ons op.

Heb je last van ratten? Dan mag je buiten gebouwen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Het gebruik van klemmen en vallen is wel toegestaan.

Ratten kunnen ziektes verspreiden via hun uitwerpselen, urine en speeksel. Ze zijn dragers van verschillende virussen, bacteriën en parasieten en vormen een gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren.

Neem voor de bestrijding van ratten contact op met een ongediertebestrijder.

In juli 2018 is de eikenprocessierups ook in onze gemeente gevonden. Daarom controleren we regelmatig op nesten en laten deze weghalen door een gespecialiseerd bedrijf. Heb je zelf een nest gezien? Doe dan een melding Openbare Ruimte.

Is de eikenprocessierups gevaarlijk?

De rups zit vol met brandharen. Deze haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. Je kan last krijgen van jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. De rupsen zitten alleen in eikenbomen, maar kunnen ook in het gras rondom eikenbomen zitten.

Ik ben in aanraking gekomen met de brandharen, wat moet ik doen?

Als je in contact komt met brandharen, spoel je de huid of ogen goed af met water. Je moet niet gaan krabben of wrijven, hier wordt het vaak erger van. Was wanneer nodig de kleding op 60°C en gebruik eventueel een verzachtende crème voor verlichting van de huid.

De klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken. Zijn de klachten echt ernstig en/of verdwijnen ze niet binnen 2 weken? Neem dan contact op met de huisarts.

Heb je in je tuin een eik met eikenprocessierupsen?

Dan helpen we je hiermee. Ook dan kun je een melding Openbare Ruimte maken.

Meer informatie.

Wil je meer weten over de eikenprocessierups? Bekijk dan de website van de GGD en RIVM.

Eikenprocessierupsen