Ongedierte overlast en bestrijding

Overlast door ongedierte is erg vervelend. Heb je last van ongedierte zoals wespen, ratten of eikenprocessierupsen? Neem dan contact op met een ongediertebestrijder. Is de overlast op gemeentegrond? Doe dan een melding Openbare Ruimte.

Doe een melding Openbare Ruimte

Ongedierte overlast

De eikenprocessierups kan veel overlast bij mensen veroorzaken door de brandharen die zij hebben. Ze zitten vaak in eikenbomen, maar ook in grasland of bij stammen van bomen. Wij inspecteren jaarlijks al onze eiken en zetten een gespecialiseerd bedrijf in om eventuele nesten weg te laten halen.

Lees meer op GGD Friesland en van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Ben je in aanraking geweest met de rups?

Je kunt last krijgen van jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking. Volg de volgende tips op na aanraking:

  • Spoel de huid en/of de ogen goed met water;
  • Was je kleding op 60 graden;
  • Verdwijnen de klachten na 2 weken niet? Raadpleeg dan de arts. Ook bij ernstige klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Doe een melding openbare ruimte wanneer je een nest met deze rupsen ziet. Dit geldt ook voor bomen in je eigen tuin. Als we erbij kunnen met een autohoogwerker nemen we deze nesten uit jouw tuin ook mee tijdens de bestrijdingsronden. Wij laten de nesten door een gespecialiseerd bedrijf weghalen rond week 24, 27 en 31.

Meer informatie en veelgestelde vragen over de rups.

De spinselmotrups brengt geen blijvende schade aan de volksgezondheid en aan bomen en struiken.

De rupsen van de spinselmot spinnen met duizenden tegelijk meterslange draden van zijde. Dit doen ze om aan vijanden, zoals vogels en sluipwespen, te ontkomen. Ze vreten planten kaal. Zodra de rupsen zich hebben verpopt tot vlinders krijgen bomen en struiken opnieuw blad.

De spinselmotten zitten vaak in:

  • Sleedoorn
  • Meidoorn
  • Lijsterbes
  • Vogelkers
  • Kardinaalsmuts
  • Krentenboom
  • Verschillende soorten appelbomen

Wat kan ik doen als ik last heb van de spinselmot?

Probeer de nesten, in een vroeg stadium, uit je tuin te halen. Dit kan je doen door de nesten uit de boom of struik te knippen.

spinselmotrups

Neem bij overlast contact op met een ongediertebestrijder. Haal een wespennest niet zelf weg, maar laat dit over aan een specialist. Zit het wespennest op gemeentegrond? Doe dan een melding Openbare Ruimte. Of neem telefonisch contact met ons op.

Heb je last van ratten? Dan mag je buiten gebouwen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Het gebruik van klemmen en vallen is wel toegestaan.

Ratten kunnen ziektes verspreiden via hun uitwerpselen, urine en speeksel. Ze zijn dragers van verschillende virussen, bacteriën en parasieten en vormen een gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren.

Neem voor de bestrijding van ratten contact op met een ongediertebestrijder.