In juli 2018 is de eikenprocessierups ook in onze gemeente gevonden. Daarom controleren we regelmatig op nesten en laten deze weghalen door een gespecialiseerd bedrijf. Heb je zelf een nest gezien in je eigen tuin of op onze gemeente grond? Doe dan een melding Openbare Ruimte.
Veelgestelde vragen over de rups.
Is de eikenprocessierups gevaarlijk?
De rups zit vol met brandharen. Deze haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. Je kan last krijgen van jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. De rupsen zitten alleen in eikenbomen, maar kunnen ook in het gras rondom eikenbomen zitten.
Ik ben in aanraking gekomen met de brandharen, wat moet ik doen?
Als je in contact komt met brandharen, spoel je de huid of ogen goed af met water. Je moet niet gaan krabben of wrijven, hier wordt het vaak erger van. Was wanneer nodig de kleding op 60°C en gebruik eventueel een verzachtende crème voor verlichting van de huid.
De klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken. Zijn de klachten echt ernstig en/of verdwijnen ze niet binnen 2 weken? Neem dan contact op met de huisarts.
Heb je in je tuin een eik met eikenprocessierupsen?
Dan helpen we je hiermee. Ook dan kun je een melding Openbare Ruimte maken.
Meer informatie
Wil je meer weten over de eikenprocessierups? Bekijk dan de website van de GGD en RIVM.