Ongedierte overlast en bestrijding

Overlast door ongedierte is erg vervelend. Heb je last van ongedierte zoals wespen, ratten of eikenprocessierupsen? Neem dan contact op met een ongediertebestrijder. Is de overlast op gemeentegrond? Doe dan een melding Openbare Ruimte.

In juli 2018 is de eikenprocessierups ook in onze gemeente gevonden. Daarom controleren we regelmatig op nesten en laten deze weghalen door een gespecialiseerd bedrijf. Heb je zelf een nest gezien in je eigen tuin of op onze gemeente grond? Doe dan een melding Openbare Ruimte.

Veelgestelde vragen over de rups.

Is de eikenprocessierups gevaarlijk?

De rups zit vol met brandharen. Deze haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. Je kan last krijgen van jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. De rupsen zitten alleen in eikenbomen, maar kunnen ook in het gras rondom eikenbomen zitten.

Ik ben in aanraking gekomen met de brandharen, wat moet ik doen?

Als je in contact komt met brandharen, spoel je de huid of ogen goed af met water. Je moet niet gaan krabben of wrijven, hier wordt het vaak erger van. Was wanneer nodig de kleding op 60°C en gebruik eventueel een verzachtende crème voor verlichting van de huid.

De klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken. Zijn de klachten echt ernstig en/of verdwijnen ze niet binnen 2 weken? Neem dan contact op met de huisarts.

Heb je in je tuin een eik met eikenprocessierupsen?

Dan helpen we je hiermee. Ook dan kun je een melding Openbare Ruimte maken.

Meer informatie

Wil je meer weten over de eikenprocessierups? Bekijk dan de website van de GGD en RIVM.

Eikenprocessierupsen

De spinselmotrups brengt geen blijvende schade aan de volksgezondheid en aan bomen en struiken.

De rupsen van de spinselmot spinnen met duizenden tegelijk meterslange draden van zijde. Dit doen ze om aan vijanden, zoals vogels en sluipwespen, te ontkomen. Ze vreten planten kaal. Zodra de rupsen zich hebben verpopt tot vlinders krijgen bomen en struiken opnieuw blad.

De spinselmotten zitten vaak in:

  • Sleedoorn
  • Meidoorn
  • Lijsterbes
  • Vogelkers
  • Kardinaalsmuts
  • Krentenboom
  • Verschillende soorten appelbomen

Wat kan ik doen als ik last heb van de spinselmot?

Heb je overlast van de spinselmot? Probeer de nesten, in een vroeg stadium, uit je tuin te halen. Dit kan je doen door de nesten uit de boom of struik te knippen.

spinselmotrups

Heb je last van wespen in je tuin of woning? Neem dan contact op met een ongediertebestrijder. Haal een wespennest niet zelf weg, maar laat dit over aan een specialist. Zit het wespennest op gemeentegrond? Doe dan een melding Openbare Ruimte. Of neem telefonisch contact met ons op.

Heb je last van ratten? Dan mag je buiten gebouwen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Het gebruik van klemmen en vallen is wel toegestaan.

Ratten kunnen ziektes verspreiden via hun uitwerpselen, urine en speeksel. Ze zijn dragers van verschillende virussen, bacteriën en parasieten en vormen een gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren.

Neem voor de bestrijding van ratten contact op met een ongediertebestrijder.