Sportverenigingen.

In onze gemeente zijn ongeveer 400 sportverenigingen actief. Veel van deze verenigingen draaien voornamelijk op vrijwilligers. Het in stand houden van een vereniging kost veel tijd en energie, daarom helpen we graag een handje mee. We bieden ondersteuning en begeleiding op verschillende gebieden, zoals ledenwerving, huisvesting en sponsoring.

Wat wij voor je kunnen betekenen.

Heeft jouw sportvereniging behoefte aan advies en ondersteuning? Dan gaan we graag met jullie in gesprek. Dit kan een standaard oriënterend gesprek zijn, maar ook een adviesgesprek over een specifieke vraag.

Wij geven dan advies op maat, waarmee jullie zelf aan de slag kunnen. Geen theoretische boekwerken, maar praktische plannen.

Onze meest uitgebreide vorm van ondersteuning is trajectondersteuning. Deze vorm van ondersteuning start met een intakegesprek. Daarna maken we samen een plan om het probleem aan te pakken.

Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten en trainingen over verschillende thema’s. Deelname is meestal gratis voor sportverenigingen uit de gemeente.

Ben je benieuwd wanneer de themabijeenkomsten plaatsvinden? Bekijk dan onze activiteitenkalender. We versturen de uitnodigingen ook per mail.

Heb je zelf een leuk idee voor een bijeenkomst of training? Geef dit dan aan ons door.

Sporten en bewegen is goed voor onze gezondheid en sociale verbinding. Wij willen daarom sport extra stimuleren bij bijvoorbeeld jongeren, ouderen en gehandicapten. Hiervoor hebben we sterke en vitale sportverenigingen nodig die de activiteiten kunnen aanbieden. Wij ondersteunen deze verenigingen hier graag bij met het vitaliseringsbudget. Wil je het vitaliseringsbudget aanvragen voor jouw vereniging? Vul dan het aanvraagformulier vitaliseringsbudget in.

Om het vitaliseringsbudget aan te vragen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het hele bestuur van de vereniging moet akkoord zijn met de aanvraag;
  • De aanvraag draagt bij aan vitalisering van de vereniging;
  • De vereniging levert ook een bijdrage, bijvoorbeeld geld;
  • De buurtsportcoach is betrokken bij de aanvraag;
  • Er is een begroting en een dekkingsplan.

We willen graag een gezonde en sportieve gemeente zijn, maar dat kunnen we niet alleen. Wil je als sportvereniging nog meer doen om sport en bewegen te stimuleren? Dan kan je bij ons subsidie aanvragen.

We hebben 3 soorten subsidies beschikbaar om sporten en bewegen te stimuleren:

  • Vitalisering sportverenigingen. Wil je een nieuwe activiteit opstarten? Bijvoorbeeld om een nieuwe doelgroep aan te trekken? Of heb je geld nodig om een fusie tussen verenigingen te regelen? Vraag dan deze subsidie aan.
  • Kadervorming. Deze subsidie is voor scholing en training van de leden. Bijvoorbeeld het volgen van een scheidsrechter cursus.
  • Subsidie voor het organiseren van sportevenementen.

Wil je als sportvereniging scholen uitnodigen voor kennismakingslessen? Of mogen scholen deelnemen aan een toernooi?  Zet jezelf dan op de Schoolsportagenda. Op de pagina van de Schoolsportagenda vind je meer informatie.

Wil je weten wat we voor jouw vereniging kunnen doen? Of heb je vragen over het vitaliseringsbudget of de sportsubsidies? Neem dan contact op met onze Verenigingsondersteuner René van Dam. Dat kan door te bellen of te mailen naar sport@sudwestfryslan.nl.