Nieuwbouw buitendienst

We bouwen aan een circulaire en duurzame buitendienst!

De buitendienst staat dag en nacht klaar voor de mienskip. Of het nu gaat om het ophalen van afval, straatvegen, gladheidsbestrijding of het onderhoud van groen, wegen en sportaccommodaties: we zorgen voor een schone, veilige en leefbare omgeving. Samen zorgen we voor een fijne leefomgeving voor meer dan 40.000 huishoudens, 5.000 bedrijven en vele bezoekers waar iedereen zich thuis voelt.

Het nieuwe gebouw van de buitendienst nemen we vanaf 2026 in gebruik. We bouwen het flexibel, demontabel en met duurzame materialen. Vanuit deze centrale plek midden in onze gemeente kunnen we onze mienskip nog beter van dienst zijn en zijn we klaar voor de toekomst!

Ontwerp nieuwbouw buitendienst

De nieuwbouw van de buitendienst bestaat uit 4 gebouwen:

  • een hoofdgebouw
  • een vorstvrije stalling
  • 2 grote overkappingen

In het hoofdgebouw komt een kantoor voor de buitendienst en de werkplaatsen. Het kantoor komt aan de nieuwe ovonde. De hoofdentree krijgt een grote luifel en richten we in met planten, bloemen en struiken. De ingang voor de vrachtauto’s komt aan de Oude Rijksweg. De ingang voor medewerkers en bezoekers komt aan de Exmorraweg.

Planning nieuwbouw buitendienst

Woensdag 9 april 2025 was een belangrijk moment voor onze gemeente. Op het bouwterrein aan de Exmorraweg in Bolsward presenteerden we samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma het ontwerp van de nieuwe buitendienst locatie in Bolsward.

Het nieuwe gebouw van de buitendienst wordt het hart en de verbeterde nieuwe werkplek van onze buitendienst. Centraal gelegen in Súdwest-Fryslân. Zo is onze dienstverlening altijd dichtbij. Denk aan gladheidsbestrijding, het legen van afvalbakken en het onderhoud van wegen en groen. Dankzij een goed uitgeruste en slimme locatie kunnen we dit werk sneller en beter uitvoeren. Dat merk je als inwoner aan schone straten, veilige wegen en nette buurten.

We bouwen de nieuwe buitendienst locatie duurzaam met hergebruikte en natuurlijke materialen. Hiermee dragen we bij aan een circulaire economie en een duurzame toekomst. Het gebouw wordt flexibel en demontabel. Zo kunnen we het in de toekomst gemakkelijk aanpassen of opnieuw gebruiken.

We zijn begonnen met het demonteren van de oude gebouwen die op de nieuwe locatie van de buitendienst staan. Ook oogsten we materialen die we gaan hergebruiken voor de nieuwbouw.

Begin dit jaar hebben we de bomen rondom de nieuwe locatie van de buitendienst gekapt. De beste boomstammen hebben we naar de Houtzaagmolen De Rat in IJlst gebracht. Hier worden er palen of planken van gezaagd voor het nieuwe gebouw van de buitendienst.

Ook de tonnetjesloods wordt gedemonteerd. Bij sommigen beter bekend als de poeploods. Hier werden vroeger toen er nog geen wc’s waren de tonnetjes met poep gebracht. De loods verhuist binnenkort naar openluchtmuseum De Sukerei in Damwoude en wordt daar weer opgebouwd.

Vanaf maandag 16 september is de vernieuwde milieustraat in Sneek weer open met ruimere openingstijden en snellere service. De milieustraat in Bolsward sluit per 16 september. Vanaf 1 januari 2025 halen we tijdelijk vier keer per jaar takken en snoeiafval op in de noordwesthoek van de gemeente, in plaats van twee keer.

We maken stappen richting een volledig circulaire economie in 2050 met een sirkulêr ambachtsnetwurk. En drie milieustraten: één in Sneek, één in Koudum en een nieuwe locatie in de noordwesthoek van Súdwest-Fryslân.

Gemeente Súdwest-Fryslân en Bouwgroep Dijkstra Draisma ondertekenen 26 april een samenwerkingsovereenkomst voor de nieuw te bouwen buitendienst in Bolsward.

Wethouder Henk de Boer overhandigde na de ondertekening een foto van de tonnetjesloods aan Bouwgroep Dijkstra Draisma. Dit is het oudste gebouw van het terrein. Hiermee legt hij symbolisch de opdracht bij de Bouwgroep Dijkstra Draisma neer. En vraagt hij om bij de nieuwbouw de historie van het terrein te respecteren en zoveel mogelijk materialen her te gebruiken.

Om ruimte te maken voor de nieuwe buitendienst kappen we bomen rondom het terrein. Dit doen we in de winter om vogels niet te storen tijdens het broedseizoen. We kappen de bomen omdat we het terrein gaan saneren en ophogen.

De bomen die we kappen zijn in slechte conditie en gaan de werkzaamheden niet overleven. De beste boomstammen gaan we hergebruiken als palen of planken voor de nieuwbouw. De boomstammen worden gezaagd en bewerkt in houtzaagmolen De Rat in IJlst.

Circulair en duurzaam bouwen

Het nieuwe gebouw voor de buitendienst bouwen we flexibel, demontabel en met duurzame materialen. Hiermee willen we onze inwoners en ondernemers inspireren om ook zo te bouwen. Dit doen we in samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma. Zij hebben ervaring met deze manier van bouwen, door onder andere de bouw van It Swettehûs in Leeuwarden van de Provincie Fryslân.

Bij het afbreken van de bestaande gebouwen bewaren we materialen om her te gebruiken. Als we nieuwe materialen moeten gebruiken, doen we dat zoveel mogelijk met biobased materialen uit eigen regio. Dit zijn natuurlijke materialen.

Waarom kiezen we voor duurzaam en circulair bouwen? 

Bouwen heeft veel invloed op het milieu. Bijna de helft van de CO₂-uitstoot in Nederland komt van gebouwen. We willen het nieuwe gebouw van de buitendienst zo bouwen dat het weinig schade toebrengt aan de natuur en het klimaat. Circulair bouwen is goed is voor het milieu en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor de komende generaties.

Wat is circulair bouwen? 

Circulair bouwen betekent dat we zo weinig mogelijk nieuwe materialen gebruiken. In plaats daarvan kiezen we voor materialen die we kunnen hergebruiken en in de buurt groeien. Denk bijvoorbeeld aan planten zoals hennep en olifantsgras. Deze planten nemen CO₂ op uit de lucht en helpen zo het klimaat. Ze zorgen ook voor een betere bodem en schoner water.

Als isolatiemateriaal houden deze planten de kou buiten in de winter en de warmte buiten in de zomer. Ze zorgen ook voor minder geluid in het gebouw. Bij circulair bouwen houden we ook bij welke materialen er zijn gebruikt. Zo kunnen we ze later gemakkelijk vervangen of opnieuw gebruiken. We kiezen alleen materialen die eenvoudig los te maken zijn.

Bouwen met duurzame, natuurlijke materialen 

Voor het nieuwe gebouw van de buitendienst gebruiken we zo veel mogelijk natuurlijke materialen uit de regio. De basis van het gebouw maken we van hout. Voor de muren gebruiken we hout dat we isoleren met natuurlijk isolatiemateriaal. Ook hergebruiken we oude bouwmaterialen, zoals vloeren en hekwerken. Door oude materialen opnieuw te gebruiken, helpen we de natuur en verspillen we minder grondstoffen.

Slim omgaan met regenwater en energie 

Het gebouw is ontworpen om goed om te gaan met water en energie. Bij zware regenbuien kunnen we genoeg water opvangen om een zwembad van 25 meter te vullen. Een deel van dit water bewaren we op het dak en een ander deel onder de grond. We gebruiken dit water bijvoorbeeld om onze voertuigen te wassen in de wasstraat. Zo besparen we elke maand net zoveel drinkwater als een gemiddeld gezin in een jaar gebruikt.

Ook wekken we elektriciteit op met zonnepanelen boven de parkeerplekken. Deze duurzame energie gebruiken we in het gebouw en  om onze elektrische vrachtwagens op te laden.

Circulair inkopen en bouwen in Súdwest-Fryslân 

Circulair bouwen vraagt om een andere manier van werken. We hebben bedrijven gevraagd om een ontwerp voor onze nieuwe buitendienst te maken dat rekening houdt met het klimaat en de natuur, en zo min mogelijk nieuwe materialen gebruikt. Van Pelt Architecten kwam met het beste ontwerp en Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat het gebouw bouwen. Samen met de gemeente vormen zij een bouwteam. Zo blijven wij bij elke stap betrokken tot het gebouw klaar is.

Vragen en antwoorden

Na de gemeentelijke herindelingen willen we de buitendienst op één centrale plek in onze gemeente hebben. Dat is Bolsward. Bolsward ligt in het midden van onze gemeente en vanuit daar zijn alle plekken in de gemeente goed bereikbaar. Deze nieuwe locatie vervangt de oude locaties van de buitendienst.

Het nieuwe gebouw voor de buitendienst komt aan de Exmorraweg in Bolsward. Op deze centrale plek in Súdwest-Fryslân kunnen we onze mienskip nog beter van dienst zijn.

De nieuwbouw van de buitendienst bouwen we circulair met duurzame en natuurlijke materialen. Het gebouw moet een inspiratiebron worden voor inwoners en ondernemers om ook zo te bouwen. Kwaliteit en tevredenheid van de toekomstige gebruikers staan hierbij voorop.

Een fotoalbum met impressiefoto's wordt nog toegevoegd.

Biobased bouwmaterialen zijn natuurlijke materialen. Dit zijn materialen die hergebruikt kunnen worden en in de buurt groeien. Denk bijvoorbeeld aan planten zoals hennep en olifantsgras. Deze planten nemen CO₂ op uit de lucht en helpen zo het klimaat. Ze zorgen ook voor een betere bodem en schoner water.

Circulair slopen of oogsten is bekijken welke materialen je nog kunt gebruiken van een gebouw, deze demonteren en zo ‘te oogsten’. Toiletpotten, brandhaspels, kozijnen, kabelgoten en deuren zijn hier bekende voorbeelden van. Circulair slopen zorgt voor minder CO₂-uitstoot en bespaart veel grondstoffen en energie.

Voor het nieuwe gebouw van de buitendienst gebruiken we zo veel mogelijk natuurlijke materialen uit de regio. De basis van het gebouw maken we van hout. Voor de muren gebruiken we hout dat we isoleren met natuurlijk isolatiemateriaal. Ook hergebruiken we oude bouwmaterialen, zoals vloeren en kozijnen. Door oude materialen opnieuw te gebruiken, helpen we de natuur en verspillen we minder grondstoffen.

We informeren de inwoners en ondernemers over de bouw van de nieuwe buitendienst via onze website en social media kanalen.

Nieuws over de nieuwbouw