Nederlander worden.

Je woont in Nederland, maar je hebt een andere nationaliteit en wilt graag Nederlander worden. Dat kan op twee manieren:

  • Via de optieprocedure;
  • Via naturalisatie.

Lees hieronder verder over de procedure.

Veelgestelde vragen

De eenvoudigste manier om Nederlander te worden is via de optieprocedure. Voor een optieprocedure moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan kun je Nederlander worden via een naturalisatieverzoek. Informeer bij ons via welke procedure jij de Nederlandse nationaliteit kan aanvragen.

Wat moet ik meenemen?

Wil je de Nederlandse nationaliteit aanvragen via de optieprocedure? Neem dan de volgende dingen mee:

  • Een geldig paspoort;
  • Je verblijfsvergunning;
  • Je geboorteakte;
  • Ben je getrouwd? Neem dan ook je huwelijksakte mee.

Heb je een buitenlandse geboorteakte of huwelijksakte? Vraag van tevoren na of je akte voldoet aan de voorwaarden. Soms is een legalisatie, vertaling en/of verificatie nodig. Een optieprocedure duurt maximaal 3 maanden. Mag je Nederlander worden? Dan nodigen wij jou uit voor de naturalisatieceremonie.

Kosten.

Voor de optieprocedure worden verschillende tarieven gerekend. Voor het verzoek van 1 persoon zonder kinderen betaal je € 187. Bij een gemeenschappelijk verzoek zonder kinderen brengen wij € 319 in rekening. Per minderjarig kind betaal je € 21 extra.

Een naturalisatieprocedure vraag je aan bij het gemeenteloket. De procedure bestaat uit de volgende stappen:

  • Maak een afspraak met team burgerzaken;
  • Tijdens een afspraak kijken we of je voldoet aan de voorwaarden;
  • Wij beoordelen je aanvraag en stellen een advies op;
  • Het advies en je aanvraag sturen we op naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND);
  • De IND stuurt jou een brief met een besluit of je Nederlander mag worden;
  • Mag je Nederlander worden? Dan nodigen wij jou uit voor de naturalisatieceremonie.

Wat moet ik meenemen?

Wil je de Nederlandse nationaliteit aanvragen via de naturalisatieprocedure? Neem dan de volgenden dingen mee:

  • Een geldig paspoort;
  • Je verblijfsvergunning;
  • Je geboorteakte;
  • Ben je getrouwd? Neem dan ook je huwelijksakte mee;
  • Een bewijs van inburgering of de naturalisatietoets.

Heb je een buitenlandse geboorteakte of huwelijksakte? Vraag van tevoren na of je akte voldoet aan de voorwaarden. Soms is een legalisatie, vertaling en/of verificatie nodig. Een naturalisatieprocedure duurt 6 tot 12 maanden. Deze termijn kan maximaal 2 keer met een half jaar worden verlengd.

Naturalisatie van kinderen.

Heb je minderjarige kinderen die in Nederland wonen en staan zij geregistreerd bij de gemeente en de IND? Onder bepaalde voorwaarden naturaliseren zij met je mee. Wij bespreken met jou hoe dit werkt. Heb je kinderen in het buitenland wonen? Zij naturaliseren niet met je mee.

Kosten.

Voor de naturalisatieprocedure worden verschillende tarieven gerekend. Voor het verzoek van 1 persoon zonder kinderen betaal je € 881. Bij een gemeenschappelijk verzoek zonder kinderen brengen wij € 1.124 in rekening. Per minderjarig kind betaal je € 130 extra.

Heb je een verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd of ben je staatloos? Dan betaal je € 655 voor 1 persoon zonder kinderen. Bij een gemeenschappelijk verzoek zonder kinderen brengen wij in dit geval € 899 in rekening.

Voor meer informatie over inburgeren kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).