Contact

Monument verbouwen, herstellen of aanpassen

Bezit je een beschermd monument in onze gemeente? Dan ben je eigenaar van een stukje historie die wij graag behouden. Een oud pand vraagt soms om aanpassingen. Of je nu wilt verbouwen, vernieuwen of iets wilt herstellen. Bij een monumentaal pand heb je vaak een vergunning nodig. Controleer dit altijd vooraf.

Omgevingsvergunning voor monumenten aanvragen

Wil je een omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via het Omgevingsloket.

Zodra wij de vergunningsaanvraag hebben ontvangen, geven wij je een seintje. We gaan dan meteen voor je aan de slag. We kijken of de aanvraag voldoet aan de regels en vragen advies aan de gemeentelijke monumentencommissie. Gaat het om een grote ingreep, dan wordt de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed om advies gevraagd. In sommige gevallen komt zelfs de provincie eraan te pas.

Gaat het om een vergunning voor een gemeentelijk monument, dan ontvang je binnen 8 weken bericht. Ook als je een rijksmonument wilt verbouwen proberen wij binnen 8 weken een besluit te nemen. Gaat het om een grotere ingreep waar uitgebreider naar gekeken moet worden, dan kan het besluit maximaal 26 weken op zich laten wachten.

Wat kost een omgevingsvergunning?

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning betaal je leges. Meer informatie over de gemeentelijke leges vind je in de legesverordening 2021. Hier vind je ook de regels voor de teruggave van legeskosten, bijvoorbeeld al je de aanvraag intrekt voordat er iets besloten is. Heb je een aanvraag ingediend, maar wordt de vergunning niet verleend? Ook dan betaal je de legeskosten.

Veelgestelde vragen

Voer je alleen onderhoud uit aan het monument, zoals het bijhouden van het schilderwerk in dezelfde kleur? Dan kun je vergunningsvrij aan de slag gaan. Zolang je niets verandert aan het uiterlijk van het monument, heb je geen vergunning nodig. Ga je iets ingrijpender aan de slag, dan is een omgevingsvergunning nodig. Zo heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig bij:

  • Het afkrabben van oude verflagen;
  • Het schilderwerk overschilderen in een andere kleur;
  • Het vernieuwen van zaken als kozijnen, deuren en ramen;
  • Het vernieuwen van zaken als metselwerk, voegwerk en houten gevels;
  • Het uitvoeren van gevelreiniging onder hoge druk;
  • Het veranderen van de indeling van het pand;
  • Het slopen van monumentale onderdelen;
  • Nieuwe aanplantingen of verhardingen in historische parken en tuinen.

Voordat je een vergunning aanvraagt, kijken wij graag met je naar de mogelijkheden. Er is natuurlijk veel mogelijk, maar houd er rekening mee dat niet alle veranderingen aan het monument zijn toegestaan. Wij zijn trots op onze monumentale panden en vinden het behoud ervan erg belangrijk.

Wil je graag meer weten over de aanschaf, de restauratie en het onderhoud van rijksmonumenten? Kijk dan eens op monumenten.nl of blader door de online bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor alle rijksmonumenten in Nederland kun je een kijkje nemen in het monumentenregister.

Heb je vragen over gemeentelijke monumenten? Neem dan telefonisch contact op met ons team Erfgoed via 14 - 0515.

De vergunning voor beschermde archeologische monumenten wordt niet meegenomen in de omgevingsvergunning. De archeologische monumentenvergunning blijft dus gewoon van toepassing.