Metaaldetectie en magneetvissen

Ben je nieuwsgierig naar wat er onder de grond verborgen ligt? In de gemeente Súdwest-Fryslân ben je welkom om met een metaaldetector op zoek te gaan naar verborgen vondsten. Als detectoramateur draag je bij aan onze kennis over archeologie. Daarom mag je, onder bepaalde voorwaarden, met een metaaldetector in de landbodem zoeken. Hoewel je niet gericht archeologische objecten uit de waterbodem mag halen, is magneetvissen in onze gemeente onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan.

De eigenaar van het terrein moet altijd toestemming geven om het terrein te betreden en om te graven. Zorg ervoor dat je het altijd netjes en zonder gaten achterlaat. Meld vondsten waarvan je denkt dat ze een archeologische waarde hebben Hieronder lees je meer informatie.

Man met metaaldetector op strand

Meer informatie over metaaldetectie en metaalvissen

  1. Maximaal dertig centimeter in de bodem. Het zoeken naar vondsten in de bovenste 30 cm van de grond met een metaaldetector is niet verboden.
  1. Niet zoeken bij monumenten. Het is niet toegestaan om met behulp van metaaldetectie archeologische resten uit de grond te halen op een archeologisch gemeentelijk-, provinciaal of rijksmonument. In onze gemeente is één archeologisch rijksmonument de Camminghastate te Arum en één archeologisch/cultuurlandschappelijk gemeentelijk monument, de Pingjumer Gulden Halsband.
  1. Niet zoeken op een terrein waar een archeologische opgraving door een gecertificeerd archeologisch bedrijf of universiteit plaatsvindt.
  1. Niet onder water zoeken naar archeologische vondsten met de bedoeling ze te verwijderen en/of mee te nemen.
  1. Toestemming van de eigenaar. De eigenaar van het terrein moet altijd toestemming geven om het terrein te betreden en om te graven. Je bent te gast.
  1. Meld vondsten. Vondsten waarvan je denk dat ze een archeologische waarde hebben moeten gemeld worden.
  1. Netjes achterlaten. Na het zoeken en opgraven moet een plek netjes zonder gaten en rommel achter gelaten worden.
  1. Waarschuw de politie bij het vinden van munitie. Haal je per ongeluk munitie naar boven, raak dit dan niet aan en waarschuw direct de politie via het alarmnummer 112.

Weet je niet zeker of je op een bepaald grondgebied met een metaaldetector mag zoeken? Neem dan contact op met de gemeente via erfgoed@sudwestfryslan.nl.

Wanneer je je niet houdt aan de metaaldetectieregels  is opgraven met een metaaldetector strafbaar. De Inspectie, de politie, gemeentelijke handhavers en BOA’s kunnen hierop toezien en handhaven als dat nodig is.

  1. Het is niet toegestaan om gericht te zoeken naar archeologische vondsten met de bedoeling ze te verwijderen en/of mee te nemen (conform erfgoedwet).
  1. Het is niet toegestaan om onderdelen van historische scheepswrakken, vliegtuigwrakken of andere objecten die belangrijk zijn voor de archeologie onder water te verplaatsen of op te duiken.
  1. Meld vondsten. Vondsten waarvan je denk dat ze een archeologische waarde hebben moeten gemeld worden.
  1. Laat geen rommel achter (i.v.m. veiligheid). Haal je iets groots naar boven dat je zelf niet kunt of wilt afvoeren, bijvoorbeeld een fiets of winkelwagen, meld dit dan aan de gemeente. Kies aangetroffen goederen.
  1. Waarschuw de politie bij het vinden van munitie. Haal je per ongeluk munitie naar boven, raak dit dan niet aan en waarschuw direct de politie via het alarmnummer 112.

Weet je niet zeker of je op een bepaald grondgebied met een magneet mag vissen? Neem dan contact op met de gemeente via erfgoed@sudwestfryslan.nl.

Wanneer je je niet houdt aan bovengenoemde voorwaarden  is magneetvissen strafbaar. De Inspectie, de politie, gemeentelijke handhavers en BOA’s kunnen hierop toezien en handhaven als dat nodig is.

Vondsten waarvan je denkt dat ze een archeologische waarde kunnen hebben, moet je melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit kan via het meldingsformulier. Je kunt de vondst ook melden bij de gemeente, stuur dan een mail naar erfgoed@sudwestfryslan.nl.

De eigenaar moet de vondst een half jaar lang beschikbaar houden voor wetenschappelijk onderzoek. Deze vondsten vertellen namelijk het verhaal van ons verleden en kunnen bijdragen aan de kennis van ons verleden.

Vondsten die worden gedaan met behulp van een metaaldetector of een magneet worden gezien als archeologische toevalsvondst en vallen onder de schatvindersregeling. Bij een gevonden schat, een waardevol voorwerp dat zo lang verborgen was dat de eigenaar niet meer op te sporen is, is de helft eigendom van de eigenaar van de grond en de andere helft van de vinder. Een archeologische toevalsvondst hoeft je niet over te dragen aan de gemeente.

Dit geldt overigens niet voor vliegtuigwrakken uit de WO2. De staat, Ministerie van Defensie, of het land van herkomst is eigenaar van deze vliegtuigwrakken. Als je bij graafwerkzaamheden, al dan niet door metaaldetectie, stuit op veldgraven of onderdelen van een mogelijk vliegtuigwrak, moet je dit onmiddellijk melden aan de gemeente. 

Zie ook