Uitkering voor oudere en deels arbeidsongeschikte zelfstandigen.

Ben je zelfstandig ondernemer, ouder dan 55 jaar en wil je stoppen met je bedrijf? Of ben je een gedeeltelijk arbeidsongeschikte ondernemer? Vraag dan de IOAZ-uitkering aan. IOAZ staat voor wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen. Wil je een IOAZ-uitkering aanvragen? Neem dan contact met ons op. Aan de hand van jouw woonsituatie, inkomen en eventuele schulden kijken wij of je recht hebt op een uitkering.

Als wij je aanvraag hebben ontvangen, gaan we voor je aan de slag. Je hoort binnen 8 weken van ons of je aanvraag is goedgekeurd. Lees hieronder verder voor meer informatie.

IOAZ voor ondernemers

Veelgestelde vragen

Om een IOAZ-uitkering aan te vragen moet je tussen de 55 jaar en de pensioenleeftijd zijn. Je hebt een eigen bedrijf en voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je hebt een bedrijf in Nederland;
  • Je hebt de afgelopen 3 jaar als zelfstandige gewerkt. In de 7 jaar daarvoor werkte je als zelfstandige of in loondienst;
  • Je gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen 3 jaar was niet hoger dan € 24.540 per jaar. Bij je inkomsten kunnen ook andere inkomsten worden meegerekend.
  • Je hebt 1.225 uur of meer per jaar in je eigen bedrijf gewerkt. Dit is gemiddeld zo’n 24 uur per week.
  • Voor de toekomst verwacht je een inkomen van minder dan € 26.101.
  • Het inkomen per maand is, na het stoppen van je bedrijf, lager dan de toepasselijke uitkeringsnorm.
  • Je vraagt de IOAZ-uitkering aan voordat je bedrijf stopt. Na de aanvraag beëindig je jouw bedrijf binnen 18 maanden. Je hebt niet eerder recht op een IOAZ-uitkering dan dat je bedrijf beëindigd is.

Moet je stoppen met je bedrijf, omdat de inkomsten te laag zijn? Vraag dan de IOAZ-uitkering aan. Doe dit wel voordat je ook echt stopt. Hebben wij de aanvraag goedgekeurd? Dan moet je je bedrijf binnen 18 maanden beëindigen.