Uitkering voor ouderen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten

Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt of ben je een oudere werknemer of zelfstandige? Dan heb je misschien recht op een uitkering.

Ben je een werknemer? Dan kun je de IOAW-uitkering aanvragen. Ben je zelfstandig en werk je voor jezelf? Vraag dan de IOAZ-uitkering aan.

Als wij je aanvraag hebben ontvangen, gaan we voor je aan de slag. Je hoort binnen 8 weken van ons of je aanvraag is goedgekeurd. Op deze pagina vind je meer informatie.

Vraag een IOAW-uitkering aan

Uitkering voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers

Was je ouder dan 50 jaar toen je werkloos werd? Dan kun je een IOAW-uitkering aanvragen. IOAW staat voor Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers. Wil je een IOAW-uitkering aanvragen? Dat kan makkelijk en snel online via Werk.nl.

Lukt het niet om een uitkering aan te vragen? Neem dan contact op met het UWV Werkbedrijf.

Heb je een uitkering bij het UWV aangevraagd?

Wij zorgen voor de verdere afhandeling. Aan de hand van jouw woonsituatie, inkomen en eventuele schulden kijken we of je recht hebt op een uitkering. Je ontvangt een uitnodiging voor een intakegesprek en we kijken samen met jou naar de mogelijkheden. Als alles geregeld is, gaan we voor je aan de slag. We laten binnen 8 weken weten of je aanvraag is goedgekeurd.

Veelgestelde vragen

Het UWV Werkbedrijf is telefonisch bereikbaar via 0900-9294 van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur. Of kom langs tijdens het spreekuur iedere dinsdag tussen 13.00 en 16.30 uur in Leeuwarden. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Om een IOAW-uitkering aan te vragen moet je 50 jaar of ouder zijn toen je werkloos werd. Daarnaast moet je aan minimaal 1 van deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt niet genoeg inkomen om van te leven;
  • Je komt niet meer in aanmerking voor een WW-uitkering;
  • Je bent op of na je 50e werkloos geworden en hebt langer dan 3 maanden een WW-uitkering gehad;
  • Je hebt op of na je 50e een WGA-uitkering gekregen, maar omdat je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent is deze gestopt.
  • Je bent geboren voor 1 januari 1965.

Werkt je partner? Dan kan zijn of haar inkomen van invloed zijn op jouw aanvraag. Ben je tussen 1 oktober 2006 en 1 juli 2011 werkloos geworden en was je toen 60 jaar of ouder? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de IOAW-uitkering. Soms is het wel mogelijk om een IOW-uitkering aan te vragen. Je kunt hiervoor terecht bij het UWV.

Zie ook