Idee, wens of initiatief?

Wij helpen je graag op weg wanneer je iets wilt doen voor je omgeving. Wil je bijvoorbeeld het groen of een wijkgebouw beheren, een straat herinrichten of heb je een suggestie voor dagbesteding? Of hebben jouw kinderen misschien een plan bedacht om te spelen in de buurt? Hieronder lees je wat je zelf kunt doen en hoe we jou kunnen helpen.

Idee

Wurkje mei de Mienskip: mei-inoar!

Plan van aanpak

Het begint natuurlijk met een idee: je ziet bijvoorbeeld dat iets beter kan. Het parkje aan het eind van de straat wordt bijvoorbeeld nauwelijks gebruikt. Een paar buren doen al een tijdje boodschappen voor een bejaarde buurman en je ziet kansen om dat voor meer mensen te doen. De speeltuin om de hoek wordt weinig gebruikt, terwijl de kinderen niet op straat kunnen voetballen door de vele auto’s.

Wij helpen jou graag op weg! Je kunt contact opnemen met onze dorp-, wijk- en stadscoördinatoren. Lees hieronder verder over wat je zelf kunt doen om je idee uit te werken.

Ideeën of wensen kunnen voor en door bewoners worden georganiseerd, geregeld en (veelal ook) gefinancierd. Het is dan ook belangrijk om je idee of wens in een plan uit te werken.

  • Wat moet er gebeuren, waar gaat het plaatsvinden, waarom is het noodzakelijk? Let daarbij ook op de benodigdheden;
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiering. Voor sommige ideeën kun je een subsidie aanvragen (lees hieronder meer over ons Kernenfonds);
  • Let er op dat het idee of initiatief niet in strijd is met de wet- en regelgeving of het bestaande beleid.

Voor vragen over je ideeën of tips bij het uitwerken van je plan kun je terecht bij de wijk-, dorp- en stadscoördinatoren.

Maak je idee bekend, praat erover in de buurt. Verzamel mensen die het idee verder kunnen en willen helpen. Als je iets in de buurt wilt doen, dan is het belangrijk dat de buurt erachter staat. Dat noemen we draagvlak.

Natuurlijk ga je aan de slag met de mensen met wie je graag werkt. Maar het is handig denkers en doeners om je heen te verzamelen. Verder helpt het als je iemand vindt die goed is in organiseren. Enthousiasme is belangrijk en je hoeft niet alle expertise in huis te hebben. Als het nodig is, kunnen wij helpen.

Als je een eerste plan hebt en wat mensen die daarbij willen helpen, kun je contact met ons opnemen. Daarmee hoef je niet te wachten tot jullie plan tot in de puntjes is uitgewerkt! Wat je wilt, is misschien niet allemaal mogelijk. Maar: ook als je niet helemaal weet of je idee door kan gaan, neem gerust contact met ons op!

Heb je contact met ons gehad, dan weet je of je verder kunt met het uitwerken van je plan. Je maakt een projectplan. In dit plan leg je uit hoe je iets wilt doen, voor wie, met wie, waarom en wanneer. Het uitwerken van het plan kan, afhankelijk van je wens, een behoorlijke klus zijn. Daarom geven we in het vak hiernaast een aantal tips en tops.

Tips en tops

De afgelopen jaren zijn er al heel wat ideeën, wensen en initiatieven van de grond gekomen. Om je op weg te helpen, zullen wij binnenkort op deze pagina een aantal succesvolle ideeën met je delen.

Je kunt zelf ook op zoek gaan naar ideeën die andere bewoners hebben aangedragen. Je kunt de stads- dorps- en wijkcoördinatoren benaderen om je verder te helpen.

Er is lang niet altijd geld nodig om een initiatief uit te voeren. Soms is dat echter wel het geval en dan is het goed dat je weet hoe je aan geld kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld acties opzetten, sponsors zoeken of gebruik maken van subsidiemogelijkheden. Wij bieden samen met de provincie via het Kernenfonds en het Iepen Mienskipsfûns subsidie aan.

Bij Right to Challenge kun je taken van ons overnemen als je denkt het slimmer, beter, leuker of anders te kunnen doen. Het kan zijn dat jouw idee, wens of initiatief het overnemen van een gemeentelijke taak is. Hoe je dit kunt doen, staat op deze website van Right to Challenge.

Heb je een idee? Kijk dan ook eens op Samen Súdwest-​Fryslân. Je kunt als inwoner en/of ondernemer deelnemen aan het gesprek rondom projecten en nieuw beleid. Dit platform is de plek om mee te denken, ideeën aan te dragen en je mening te geven.

Hou er rekening mee dat het realiseren van je wens waarschijnlijk tijd gaat kosten. We hebben als gemeente te maken met regels, bevoegdheden en bepaalde werkwijzen. Je mag van ons verwachten dat we tempo maken, onderling goed afstemmen en met je meedenken. Maar heb een beetje geduld, want ook voor ons is het vaak een zoektocht.

Om je nog een beetje verder te helpen, kun je hier binnenkort een leeg projectplan downloaden. Als je dit invult, zitten de meeste ingrediënten voor het indienen van een idee erin. Voor sommige ideeën, wensen, initiatieven of aanvragen hebben we aanvullende gegevens nodig. Als we met elkaar in gesprek gaan, kunnen we het hierover hebben!