Idee, wens of initiatief?

Heb je een wens of idee voor je leefomgeving? Wij helpen je graag verder! Wil je bijvoorbeeld de buurt vergroenen, meer ruimte om te spelen of elkaar ontmoeten? Of heb je ideeën om jouw straat anders in te richten, wil je een plek voor de jeugd creëren of wil je iets doen met bewegen? Hieronder lees je wat je zelf kunt doen en hoe we jou kunnen helpen.

Wurkje mei de Mienskip: mei-inoar!

Hoe pak je het aan?

Het begint natuurlijk met een idee: je ziet bijvoorbeeld dat iets beter kan. Het parkje aan het eind van de straat wordt bijvoorbeeld nauwelijks gebruikt. Een paar buren doen al een tijdje boodschappen voor een bejaarde buurman en je ziet kansen om dat voor meer mensen te doen. De speeltuin om de hoek wordt weinig gebruikt, terwijl de kinderen niet op straat kunnen voetballen door de vele auto’s.

Een idee draait om iets dat beter kan, beter moet. Maar misschien wil je vooral iets voorkomen of terugdraaien. Dan is het goed eens te kijken wat erachter zit, naar wat je ermee wilt bereiken. Dit helpt je namelijk om anderen mee te krijgen, het vol te houden en het tot een succes te maken. Het uitvoeren van een wens, idee of initiatief draait erom samen iets waardevols doen.

Maak je idee bekend, praat erover in de buurt. Verzamel mensen die het idee verder kunnen en willen helpen. Als je iets in de buurt wilt doen, dan is het belangrijk dat de buurt erachter staat. Dat noemen we draagvlak. In gesprek gaan kan letterlijk door aan te bellen bij buurtbewoners. Zorg dat anderen de kans krijgen om mee te denken.

Natuurlijk ga je aan de slag met de mensen met wie je graag werkt. Maar het is handig denkers en doeners om je heen te verzamelen. Verder helpt het als je iemand vindt die goed is in organiseren. Enthousiasme is belangrijk en je hoeft niet alle expertise in huis te hebben. Als het nodig is, kun je dit op een andere manier regelen.

Als je een eerste plan hebt en wat mensen die daarbij willen helpen, kun je contact met ons opnemen. Daarmee hoef je niet te wachten tot jullie plan tot in de puntjes is uitgewerkt! Het is handig om alvast te kijken waar je rekening mee kunt houden. Wat je wilt, is misschien niet allemaal mogelijk. Maar: ook als je niet helemaal weet of je idee door kan gaan, neem gerust contact met ons op! Dit kan via onze stads-, dorps- en wijkcoördinatoren.

Heb je contact met ons gehad, dan weet je of je verder kunt met het uitwerken van je plan. Je maakt een projectplan. In dit plan leg je uit hoe je iets wilt doen, voor wie, met wie, waarom en wanneer. Het uitwerken van het plan kan, afhankelijk van je wens, een behoorlijke klus zijn. Daarom hebben we hier aan de rechterkant tips en tops geplaatst om je te helpen.

Tips en tops

De afgelopen jaren zijn er al heel wat ideeën, wensen en initiatieven van de grond gekomen. Om je op weg te helpen, delen we graag een aantal voorbeelden. Dit zijn plannen van projecten die uitgevoerd zijn in Koudum, Oppenhuizen/Uitwellingerga en Sneek. Je kan ze opvragen door ons een mail te sturen naar: kernenbeleid@sudwestfryslan.nl.

Je kunt zelf ook op zoek gaan naar ideeën die andere bewoners hebben aangedragen. Je kunt de stads- dorps- en wijkcoördinatoren benaderen om je verder te helpen.

Er is lang niet altijd geld nodig om een initiatief uit te voeren. Soms is dat echter wel het geval en dan is het goed dat je weet hoe je aan geld kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld acties opzetten, sponsors zoeken of gebruik maken van subsidiemogelijkheden. Wij bieden samen met de provincie via het Kernenfonds en het Iepen Mienskipsfûns subsidie aan. Ook kun je misschien gebruik maken van de subsidieregeling Ut de Mienskip.

Houd er rekening mee: het idee gaat waarschijnlijk tijd kosten. We hebben als gemeente te maken met regels, bevoegdheden en bepaalde werkwijzen. Grote kans dat jullie plan daar vrolijk doorheen fietst. Je mag van ons verwachten dat we tempo maken, onderling goed afstemmen en met je meedenken. Maar heb ook wat geduld, want ook voor ons is het vaak een zoektocht.

Om je nog een beetje verder te helpen, kun je per mail een leeg projectplan bij ons aanvragen. Als je dit bij de hand houdt, zitten de meeste ingrediënten voor het indienen van een idee in je verzoek. Voor sommige ideeën, wensen, initiatieven of aanvragen hebben we aanvullende gegevens nodig. Als we met elkaar in gesprek gaan, kunnen we het hierover hebben!

Bij Right to Challenge kun je taken van ons overnemen als je denkt het slimmer, beter, leuker of anders te kunnen doen. Het kan zijn dat jouw idee, wens of initiatief het overnemen van een gemeentelijke taak is. Hoe je dit kunt doen, staat op deze website van Right to Challenge.

Je hebt nu kunnen lezen wat je zelf kunt doen om je idee uit te werken. Ook heb je een aantal praktische voorbeelden en tips gekregen. Heb je een goed idee voor je buurt, dorp of stad? Wij helpen jou graag verder! Je kunt contact opnemen met onze stads-, dorps- en wijkcoördinatoren.

Voorbeelden van mooie projecten

Theatervoorstelling Helden van Bolsward

Belevingspunt Bloemkamp Hartwerd

Zwemplek de Gravinnepoel Top & Twel

Zie ook