Honden in onze gemeente

Wat is er fijner om met je hond lange wandelingen te maken? Honden zorgen naast gezelligheid ook voor lichaamsbeweging en sociale contacten. Wij vinden het belangrijk dat de omgeving zo schoon en veilig mogelijk is, zo kan iedereen genieten. We hebben hiervoor een aantal regels voor jou als hondenbezitter. Lees hieronder verder.

Meer informatie

Wij heffen geen hondenbelasting. Je hoeft je hond dus niet aan te melden.

Overal in onze gemeente moet je de poep van je hond opruimen. Niet alleen binnen en buiten de bebouwde kom, maar ook in de losloopgebieden. Neem je bij het uitlaten een schepje of een zakje mee? Zo voorkom je dat je een boete krijgt. De poep kan je weggooien in de hondenpoepbakken.

Wil je weten waar de hondenpoepbakken staan? Bekijk de digitale kaart.

Meld een volle hondenpoepbak

Binnen de bebouwde kom en in openbare parken moet je hond altijd en overal aan de lijn. Ook buiten de bebouwde kom geldt de aanlijnplicht op fiets- en wandelpanden door en langs weilanden.

Heb jij een hulphond of een geleidehond? Dan mag je jouw hond los laten lopen. Jouw hond moet wel een aantoonbaar gekwalificeerde hulphond of geleidehond zijn. Politiemensen mogen tijdens hun werk ook een surveillancehond of een speurhond los laten lopen.

Op paden en wegen die NIET langs weilanden lopen mag je hond in het buitengebied loslopen. Vraag wel eerst toestemming van de grondeigenaar of jouw hond op zijn of haar gebied los mag lopen. Het gaat hier om particuliere weiden, akkers, natuurgebieden en bossen. Uiteraard is het niet toegestaan dat honden andere dieren opjagen, opsporen, doden of verwonden.

Loslopende honden zijn niet toegestaan op de aangewezen zwemlocaties/stranden. Op sommige stranden geldt een algeheel verbod van honden.

Alleen in Sneek zijn er speciale hondenlosloopgebieden. Je herkent ze aan de paaltjes die het losloopgebied markeren.

Wil je weten waar de hondenlosloopgebieden zijn? Bekijk de digitale kaart.

Er zijn een aantal gebieden waar je hond niet mag komen, ook niet als deze aangelijnd is. Het gaat om de volgende gebieden:

  • Speelplaatsen;
  • Speel- en trapvelden;
  • Zandbakken;
  • Evenemententerreinen.

Loslopende honden zijn niet toegestaan op de aangewezen zwemlocaties/stranden. Op sommige stranden geldt een algeheel verbod van honden.

Als je je niet aan de regels houdt kun je een boete krijgen. De boete voor het niet opruimen van hondenpoep is € 140. Voor het laten loslopen van je hond in de bebouwde kom is € 100.

Zie ook