Contact

Het Blokhuis 2.0 Stavoren

English | Deutsch | Frysk

Idea behind the project

For more than fifty years, the Blokhuis dominated access to Stavoren and brought prestige to the city. It was built around 1522 and dismantled in 1580. Few images and descriptions remain. The castle probably measured around 88 by 83 meters. However, the rich history of this terrain was no longer visible. In order to bring this piece of history back to life it has been redesigned with a modern twist.

Building and layout

The foundation for the new steel structure is sat on top of the original foundations of the Blokhuis, showing where the walls once stood. The taller steel sections with glass slats make the positions of the north tower and the gatehouse clearly visible. There are display cases between the steel slats where you can see some of the objects excavated on the site. At the front, a footbridge over the newly excavated canal gives access to the gatehouse. In the gatehouse you can look down through the glass to see a piece of original foundation of part of the floors, walls and a spiral staircase.

Modern interpretation rather than a replica

So as not to disturb the historical site, a modern Blokhuis was designed by INFO Architects (Heerenveen) and consultancy firm Interra (Joure) to sit above part of the remaining old foundations. The vertical steel and glass of the new design is a free interpretation of the demolished Blokhuis. The size of the fortress has been made visible by following the contours of the old walls with concrete blocks.

Grund für das Projekt

Über 50 Jahre lang bestimmte das Blockhaus als Zwangsfestung den Zugang zu Stavoren und das Ansehen der Stadt. Es wurde um 1522 erbaut und 1580 abgebaut. Es sind nur wenige Bilder und Beschreibungen bekannt. Das Blockhaus war wahrscheinlich etwa 88 mal 83 Meter groß. Die reiche Geschichte dieses Geländes war nicht mehr sichtbar. Für die historische Erfahrung wurde es daher neu gestaltet, mit moderner Ausführung.

Implementierung und Layout

Das neue Fundament für die Stahllamellen  ist, als Darstellung der Mauern, mit einer Schutzschicht über das alte Fundament gelegt.  Der Nordturm und das Torhaus werden durch Glaslamellen, die auf der Stahlkonstruktion ruhen, sichtbar gemacht. Zwischen den Stahllamellen befinden sich Vitrinen. Hier können Sie die ausgegrabenen Objekte sehen. An der Vorderseite führt ein Steg über den neu ausgegrabenen und trockenen Graben zum Torhaus. Hier finden Sie eine Glasplatte, unter der sich noch ein Stück Originalfundament eines Teils der Böden, Wände und einer Wendeltreppe befindet.

Abstrakte Konstruktion: kein Replikat!

Ohne die historische Realität zu verletzen, ist über einem Teil des alten Fundaments durch INBO Architects (Heerenveen) und dem Beratungsunternehmen Interra (Joure) ein modernes Blockhaus entworfen worden. Die Konstruktion in Stahl und Glas mit neuen Design ist eine freie Interpretation des abgerissenen Blockhauses. Die Größe der Festung wurde so erkennbar wie möglich gemacht, indem die Konturen der alten Mauern mit Betonabdeckplatten nachgebildet wurden.

Oanlieding projekt

It blokhûs bepaalde as twangboarch mear as fyftich jier de tagong ta Starum en it oansjen fan ’e stêd. It is boud om 1522 hinne en yn 1580 ûntmantele. Der binne net in soad ôfbyldingen en omskriuwingen bekend. It blokhûs wie wierskynlik likernôch 88 by 83 meter. De rike skiednis fan it terrein wie net mear sichtber. Foar de histoaryske belibbing is it dêrom op ’e nij ynrjochte, mei in moderne ferbylding.

Utfiering en ynrjochting

De nije fundearring foar de stielen lamellen is mei in beskermlaach oer de âlde fundearringen lein, as ferbylding fan ’e muorren. De noardtoer en it poartegebou binne werkenber makke troch de stielkonstruksje ekstra te ferheegjen mei glêzen lamellen. Tusken de stielen lamellen steane fitrinen; dêr kinne jo de opgroeven foarwerpen besjen. Oan ’e foarside jout in rinbrêge oer de op ’e nij útgroeven drûge grêft tagong ta it poartegebou. Dêr fine jo in glêsplaat dêr’t noch in stik orizjineel fûnemint ûnder leit fan in part fan ’e flierren, muorren en in draaitrep.

Abstrakt bouwurk: gjin replika!

Sûnder de histoaryske werklikheid geweld oan te dwaan, is boppe in part fan ’e noch oanwêzige âlde fundearring in modern blokhûs ûntwurpen troch INBO Architecten (It Hearrenfean) en advysburo Interra (De Jouwer). It opgeande wurk yn stiel en glês fan it nije ûntwerp is in frije ynterpretaasje fan it ôfbrutsen blokhûs. De omfang fan ’e fêsting is safolle mooglik werkenber makke troch mei betonnen ôfdekplaten de kontoeren fan ’e âlde muorren te folgjen.