Gedenkteken plaatsen

Wil je een gedenkteken plaatsen? Lees alle informatie op deze pagina goed door!

Er zijn twee soorten gedenktekens:

  1. Bermmonumenten: hiermee bedoelen we gedenktekens en (berm)monumenten voor verkeersslachtoffers. Dit kan ook een geweldslachtoffer zijn.
  2. Herdenkingsmonumenten: dit zijn gedenktekens ter nagedachtenis aan één of meerdere personen, gebeurtenissen of zaken, nauw verbonden met de geschiedenis van Súdwest-Fryslân.

Algemene voorwaarden

Voor het plaatsen van gedenktekens gelden aparte voorwaarden voor elke variant. Je leest hieronder welke voorwaarden dat zijn. Voor alle gedenktekens geldt in ieder geval:

  • Een gedenkteken wordt geplaatst in de openbare ruimte. Hier zitten risico's aan vast. Bij verlies, schade, diefstal, beschadiging of vervanging is de gemeente niet aansprakelijk.
  • Zijn er werkzaamheden die door of namens de gemeente worden uitgevoerd bij de aanleg van het gedenkteken? De kosten worden één op één aan jou doorberekend. We overleggen altijd van te voren.

Bermmonumenten

Voor nabestaanden van een verkeersslachtoffer kan een gedenkteken op de plek van het ongeluk een belangrijk aandenken zijn.

Wil je een gedenkteken plaatsen? Check dan eerst wie de eigenaar van de grond is. Je checkt dit via de pagina 'Wegbeheerders' van Rijkswaterstaat. De Rijksoverheid, de provincie of de gemeente kunnen eigenaar zijn van de grond:

  • Is de plek bij een rijksweg: Dien dan je aanvraag in via de website van de Rijksoverheid.
  • Is de plek bij een provinciale weg? Neem dan contact op met het klantencontactcentrum van de provincie Fryslân via telefoonnummer 058 292 59 25 of via e-mail.

Is de gemeente eigenaar van de grond? Dan zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Lees eerst de voorwaarden en alle informatie hieronder goed door. Vraag daarna toestemming aan aan via het formulier.

Het gedenkteken voor verkeersslachtoffers moet voldoen aan de volgende voorwaarden.

Het gedenkteken:

  • mag het straat of omgevingsbeeld niet aantasten;
  • veroorzaakt geen verkeersonveilige situatie;
  • vormt geen belemmering voor het beheer en onderhoud; van de openbare ruimte;
  • heeft een maximale afmeting van 50 x 50 x 50 cm (lxbxh);
  • mag maximaal drie maanden blijven staan.

Let op: het gedenkteken plaatsen is alleen toegestaan als dit vooraf is aangevraagd! Gebruik hiervoor aanvraagformulier toestemming gedenkteken.

Plaatsing, onderhoud en verwijdering

Je betaalt zelf voor de kosten van plaatsing, het onderhoud en verwijdering van het gedenkteken.

Graafmachine

Moet er voor het plaatsen van het gedenkteken gegraven worden met een graafmachine? Dan moet je dit melden bij het kadaster (KLIC melding). Ook de kosten hiervoor moet je zelf betalen.

Het gedenkteken mag 3 maanden blijven staan.

Verwijdering van het gedenkteken binnen 3 maanden is mogelijk wanneer:

  • Niet aan de voorwaarden is voldaan.
  • Het gedenkteken door gebrek aan zorg vervallen raakt.
  • Het openbaar gebied ter plekke opnieuw wordt ingericht.
  • De initiatiefnemers of nabestaanden hebben ingestemd met de verwijdering.

De kosten voor het verwijderen van het gedenkteken zijn voor jouw rekening.

In principe wordt er geen toestemming gegeven voor het plaatsen van een gedenkteken voor geweldsslachtoffers.

Maar als je naar aanleiding van een geweldsincident, een symbolisch gedenkteken wilt plaatsen om voorbijgangers en de samenleving bewust te maken dat zinloos geweld nooit wordt getolereerd, kun een brief sturen naar:

het college van de gemeente Súdwest-Fryslân
Postbus 10.000
8600 HA SNEEK

met het verzoek om een uitzondering te maken.

Herdenkingsmonument

Wil je een oorlogsgedenkteken of een gedenkteken ter nagedachtenis aan een persoon of gebeurtenis plaatsen? Dat kan. Maar er zijn wel voorwaarden waaraan je aanvraag moet voldoen. In sommige gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig en voor het plaatsen van een gedenkteken in de openbare ruimte moet de gemeente toestemming verlenen.

Stap 1 - Voorwaarden doorlezen

Hieronder lees je de voorwaarden voor het plaatsen van een gedenkteken in de openbare ruimte. Heb je de voorwaarden doorgenomen en ben je ervan overtuigd dat je aan alle vereisten voldoet? Ga dan naar stap 2.

Stap 2 - Omgevingsvergunning aanvragen

In sommige gevallen moet je voor het plaatsen van het gedenkteken ook omgevingsvergunning aanvragen. Doe eerst een vergunningscheck via het Omgevingsloket. Heb je een vergunning nodig? Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het aanvragen van een vergunning.

Plaats je het gedenkteken op eigen terrein? Dan ben je nu klaar. Wil je een gedenkteken plaatsen op gemeentegrond of aanbrengen op een gebouw dat eigendom is van de gemeente? Ga dan naar stap 3.

Stap 3 - Toestemming gedenkteken aanvragen

Wil je een gedenkteken plaatsen op gemeentegrond of een plaquette aanbrengen op een gebouw dat eigendom is van de gemeente? Dan heb je altijd toestemming nodig van ons. Klik op de knop hieronder om toestemming aan te vragen.

Deze toestemming staat los van een eventuele omgevingsvergunning.

Een herdenkingsmonument moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het oorlogsgedenkteken moet van algemene betekenis zijn voor de oorlogsgeschiedenis van een dorp, stad of andere locatie. Of het moet een bijzondere betekenis hebben in relatie tot een persoon.
  • Gedenkteken voor een persoon. De persoon moet in de stad of het dorp zijn geboren of gewoond hebben. Deze plaats moet gedurende die tijd van grote betekenis zijn geweest voor de bekendheid en/of verdiensten van de persoon.
  • Gedenkteken voor een gebeurtenis. De gebeurtenis moet van grote betekenis zijn geweest voor de samenleving.

Het gedenkteken:

  • heeft een breed gedragen draagvlak vanuit de samenleving en de directe omgeving van de plaatsingslocatie van het object. Dit moet je kunnen aantonen;
  • tast het straat- of omgevingsbeeld niet aan;
  • veroorzaakt geen verkeersonveilige situatie;
  • vormt geen belemmering voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

Als een omgevingsvergunning nodig is voor het gedenkteken, moet deze zijn verleend.

Plaatsing, onderhoud en verwijdering

Je betaalt zelf voor de kosten van plaatsing, het onderhoud en verwijdering van het gedenkteken.

Bij vervanging van een object zijn de kosten voor het verwijderen van het eerdere exemplaar en het herstellen van de grond voor jou.

Graafmachine

Moet er voor het plaatsen van het gedenkteken gegraven worden met een graafmachine? Dan moet je dit melden bij het kadaster (KLIC melding). Ook de kosten hiervoor moet je zelf betalen.

Bijdrage gemeentegrond

Komt het monument, gedenkteken of plaquette op gemeentegrond te staan? Dan betaal je hiervoor een bijdrage. Voor gedenkstenen, monumenten en plaquettes zijn de kosten € 50,00 per object. Je ontvangt hiervoor jaarlijks een factuur van ons.