Gebruik achternaam

Na je huwelijk of partnerschapsregistratie mag je de achternaam van je partner gebruiken. Dit heet ook wel naamgebruik. Je eigen achternaam verandert niet.
Je moet zelf aan ons doorgeven welke achternaam je wilt gebruiken. Dit gaat niet automatisch in na het huwelijk of partnerschapsregistratie. Ook niet na een echtscheiding of ontbinding partnerschap. Op deze pagina lees je er meer over.

Geef door hoe je jouw achternaam wilt gebruiken

Meer informatie over naamgebruik

Er zijn een aantal mogelijkheden voor naamgebruik:

  • Je houdt je eigen achternaam;
  • Je gebruikt de achternaam van je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner;
  • Je gebruikt de achternaam van je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner vóór je eigen achternaam;
  • Je gebruikt de achternaam van je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner ná je eigen achternaam.

Als je het gebruik van je achternaam wilt veranderen, moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen. Wij voeren de wijziging direct voor je door.

Je eigen achternaam verandert niet door het veranderen van je naamgebruik. In officiële documenten zoals je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs en op uittreksels van de gemeente staat altijd je eigen achternaam.

Je kunt de achternaam van je partner op je identiteitsbewijs laten zetten. Dit kan als je een nieuw identiteitsbewijs aanvraagt.

Wil je graag een andere achternaam wanneer je getrouwd bent of een geregistreerde partner hebt? Dan is het wijzigen van je achternaam gratis.

Wil je graag een andere voor- of achternaam, zonder dat je getrouwd bent of een geregistreerde partner hebt? Dan komt er iets meer bij kijken.

Wil je je achternaam wijzigen? Vraag de wijziging aan bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid (Justis). Na ontvangst van het besluit verwerken wij de wijziging.

Het wijzigen van je voornaam gaat via de rechtbank. Je hebt hierbij een advocaat nodig. Wij verwerken de wijziging zodra we de uitspraak van de rechter hebben ontvangen.