Duurzame aanpassingen

Duurzame aanpassingen

Het verduurzamen van een monument vraagt om een specifieke aanpak. Het is daarom belangrijk die ingrepen te doen die passen bij jouw pand. Standaard oplossingen zijn niet altijd geschikt. Gelukkig zijn er toch flink wat maatregelen die je zelf kunt toepassen.

Wat is er allemaal mogelijk?

Vaak wordt bij duurzaamheid meteen aan zonnepanelen gedacht. Dit is natuurlijk voor monumenten ook een optie, maar er is zoveel meer mogelijk. Verduurzamen kan op allerlei manieren, van kleine aanpassingen tot grotere. Denk bijvoorbeeld aan plaatsen van tochtstrippen, energiezuinige verlichting, verwarming een graadje lager. Kijk op de websites de Groene menukaart en monumenten.nl voor veel meer tips en mogelijkheden.  

De algemene regel is dat voor wijzigingen aan een monument, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant, een omgevingsvergunning nodig is. Dat geldt ook voor isolerende- of energieopwekkende ingrepen, vooral als de veranderingen onomkeerbaar zijn of te zien zijn vanaf de openbare weg. Check of je een vergunning nodig hebt via het het Omgevingsloket.

Mag ik zonnepanelen plaatsen op mijn monumentale pand of beschermd gezicht?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een beschermd monument of een gebouw binnen een beschermd dorps- of stadsgezicht heb je een omgevingsvergunning nodig.

Daarbij geldt dat je zonnepanelen mag plaatsen mits deze ‘niet storend’ zichtbaar zijn. Maar wat is dan ‘niet storend’? Dat lees je in onze richtlijnen voor zonnepanelen bij Erfgoed.

Daarna kun je contact opnemen met Team Erfgoed voor een advies op maat.
Mail naar erfgoed@sudwestfryslan.nl of bel naar 14 0515.
Geef in je mail aan:

  • Je adres.
  • Hoeveel panelen je wil plaatsen.
  • Waar je de panelen wil plaatsen.

Meer handige informatie

Zie ook