Cultuur en erfgoed

Onze gemeente is rijk aan bijzondere gebouwen, monumenten en andere karakteristieke panden. Wij vinden het belangrijk om dit te behouden voor de toekomst: de cultuur en ons erfgoed vertelt namelijk veel over de geschiedenis van onze gemeente Súdwest-Fryslân. Op deze pagina lees je meer informatie over dit onderwerp.

Waterpoort in Sneek

Onderwerpen

In onze gemeente bevinden zich 742 rijksmonumenten. Met dit aantal staan wij in de top 15 van Nederlandse gemeenten met de meeste rijksmonumenten. We ontvangen subsidies voor deze monumenten, zodat ze hun waarde kunnen behouden.

Wil je graag meer weten over de aanschaf, de restauratie en het onderhoud van rijksmonumenten? Kijk dan eens op monumenten.nl of blader door de online bibliotheek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De uitstraling van onze gemeente wordt voor een belangrijk deel bepaald door het aanwezige erfgoed. Het prachtige cultuurlandschap met de daarin gelegen historische dorpen en steden vormen onze gemeente. We kennen een rijk historisch bezit.

  • De gemeente is de grootste monumentengemeente in Friesland en landelijk de grootste op het gebied van beschermde stads- en dorpsgezichten;
  • De dorpen Goënga, Greonterp, Sandfirden, Scharnegoutum (kern), Uitwellingerga (kern), Tirns, Westhem (Feytebuorren) en Molkwerum zijn aangewezen als cultureel erfgoed;
  • In de gemeente liggen 6 van de 11 Friese steden;
  • De gemeente bezit veel rijksmonumenten;
  • Daarnaast zijn er veel gemeentelijke monumenten en terreinen met archeologische waarde te vinden;
  • Een deel van onze gemeente is gelegen in het waddengebied.

Klik hier voor de erfgoedverordening.

Elk jaar is het in het tweede weekend van september (14 en 15 september) Open Monumentendag! Wij hebben in onze gemeente 740 beschermde rijksmonumenten en 133 beschermde gemeentelijke monumenten. Hiermee zitten we landelijk in de top 15 van grootste monumentengemeenten! We zijn ook de op één na grootste erfgoedgemeente van Fryslân: hier zijn we trots op.

Genoeg monumenten om te laten zien op Open Monumentendag dus! Ieder jaar zetten tientallen vrijwilligers zich in om verschillende monumenten in onze gemeente gratis open te stellen voor publiek. Het landelijk comité Open Monumentendag bedenkt voor elke Open Monumentendag een thema. Beheer jij een monument en wil je dit openstellen op Open Monumentendag? Je kunt je aanmelden via de website van Open Monumentendag. Daarnaast kun je als monumenteneigenaar elk jaar tot begin juli subsidie aanvragen via onze website.

Meer weten over Open Monumentendag? Klik dan voor de website van Open Monumentendag.