Containers en afval

Wil je weten wanneer je de afvalcontainer bij de weg moet zetten? Bekijk dan de digitale afvalkalender

Is jouw container niet geleegd, beschadigd of vermist? Of wil je graag een extra container of een groter exemplaar aanvragen? Lees hieronder hoe je dit regelt.

Grof afval, zoals grofvuil, takken en Klein Chemisch Afval (KCA), lever je in bij onze milieustraten. Lukt het je niet om het grof afval zelf naar de milieustraat te brengen? Dan is het mogelijk om het afval door ons op te laten halen. Meer informatie vind je hieronder.

Let op: Zet de container altijd, op de dag van de lediging, 's morgens vóór 7.00 uur aan de weg.

Wy wurkje oan in skjinne gemeente.

Veelgestelde vragen

Je kan een extra container aanvragen. Aan een extra container zijn wel kosten verbonden.

  • Heb je regelmatig teveel restafval? Dan is het mogelijk om een extra restafvalcontainer aan te vragen. Je herkent deze tweede grijze container aan zijn rode deksel.
  • Voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) is het ook mogelijk om een tweede of derde gft-container aan te vragen. Wij leveren alleen nog maar de grote 240 liter gft-container. De kleine 140 liter gft-container wordt niet meer aangeboden.
  • Maak jij nog gebruik van een kleine gft-container van 140 liter? Dan kun je er ook voor kiezen om deze om te wisselen voor groter exemplaar. Je krijgt binnen 5 werkdagen na betaling een nieuwe container.
  • Je hebt voor de aanvraag van een extra container, naast je DigiD-inloggegevens, een aantal andere gegevens nodig.
Vraag een container aan

Aan een aanvraag voor een extra of grotere container zijn kosten verbonden.

Kosten extra container 2023
SituatieBedrag
Gebruik en legen tweede restafvalcontainer€ 209,16 per jaar
Eén extra of grotere gft-container€ 30 per container
Legen extra gft-containersGratis

Oud papier, zoals kranten, tijdschriften, folders en kartonnen verpakkingen kun je op verschillende manieren aanbieden, afhankelijk van waar je woont.

Er zijn verschillende opties:

  • Via jouw papiercontainer. Bekijk de afvalkalender voor de inzameldata.
    In sommige dorpen en steden is het mogelijk om een papiercontainer aan te vragen. Wil je weten of dit ook in jouw woonplaats kan? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 0515 en vraag naar team Reiniging.
  • Via de plaatselijke vereniging of een kerkgenootschap.
  • Je levert het in bij het milieuparkje bij jouw in de buurt. Bekijk op de digitale afvalkalender een overzicht van locaties bij jou in de buurt.
  • Je brengt het zelf naar de Milieustraat. De openingstijden van de Milieustraten kun je vinden op onze website.

In sommige dorpen en steden is het mogelijk om een papiercontainer aan te vragen. Wil je weten of dit ook in jouw woonplaats kan? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 0515 en vraag naar team Reiniging.

Als inwoner van de gemeente Súdwest-Fryslân hoef je het plastic niet te scheiden. We doen namelijk aan ‘nascheiding’. Een scheidingsinstallatie haalt de plastic verpakkingen en drinkpakken uit het restafval. Plastic doe je daarom gewoon in de restafvalcontainer.
Wil je weten hoe het precies werkt? Kijk dan op www.ksi-recycling.nl.

Grof afval, zoals grofvuil, takken, oude elektrische apparaten en Klein Chemisch Afval (KCA), lever je in bij onze milieustraten.

Lukt het je niet om het grof afval zelf naar de milieustraat te brengen? Dan is het mogelijk om het afval door ons op te laten halen. Wil je meer weten, bijvoorbeeld over de kosten? Klik dan op de knop hieronder.

Afval laten ophalen

Meer informatie

Is je container niet geleegd, maar stond hij wel op tijd en op de juiste manier aan de weg geplaatst? Neem dan dezelfde dag of de eerstvolgende werkdag, na de dag van lediging, telefonisch contact op met ons op via 14 0515 en vraag naar team Reiniging. Wij proberen jouw container dan alsnog te legen.

Tips voor plaatsen container aan de weg

Soms worden containers niet geleegd, omdat ze niet op de juiste manier aan de weg staan. Voorkom dit probleem met de volgende tips:

  • Stamp het afval niet teveel aan, anders blijft het afval misschien vastzitten tijdens het legen;
  • Houd 30 centimeter ruimte tussen de containers. Dit is ongeveer een stoeptegel;
  • Heeft het gevroren? Steek het afval in je container dan los van de zijkanten;
  • Zet je container vóór 07.00 uur ‘s ochtends bij de weg;
  • Zit er een gele kaart aan je container? Dan is er wat verkeerd gegaan bij het legen. Dit staat ook op de kaart.

Is je container beschadigd en niet meer te gebruiken? En wil je hem omwisselen? Vraag dan een nieuwe container aan.

De gft-container wordt alleen nog maar geleverd in de grootte van 240 liter, de kleine 140 liter gft-container wordt niet meer aangeboden.

Je kunt online een nieuwe adressticker aanvragen wanneer de oude onleesbaar is. Dit is alleen mogelijk voor de 3 toegestane containers per huishouden: 1 rest, 1 papier en 1 GFT.

Je hebt voor de aanvraag van een nieuwe sticker je DigiD inloggegevens nodig.

Vraag online een nieuwe containersticker aan.

Ben je je afvalcontainer kwijt of denk je dat hij is gestolen? Geef dit dan aan ons door via het meldingsformulier. Je kunt het formulier ook bij de balie ophalen of toegestuurd krijgen.

Hebben wij jouw melding ontvangen? Dan krijg je binnen 5 dagen een nieuwe container van ons.

Je hebt voor de aanvraag van een extra container, naast je DigiD-inloggegevens, een aantal andere gegevens nodig.

Ga je verhuizen en zijn er nog geen containers bij je nieuwe huis? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 0515 en kies voor de optie afval en containers. Wij zorgen er dan voor dat er containers bij je nieuwe huis komen.

Zie ook