Brandveilig gebruik bouwwerken

Jij bent als gebruiker van een bouwwerk verantwoordelijk voor de brandveiligheid van je gasten. Gebouwen moeten hierom brandveilig worden gebruikt. Voor gebouwen waar veel mensen samenkomen is een gebruiksmelding of omgevingsvergunning nodig. Zorg ervoor dat je bewoners of bezoekers geen gevaar lopen en wacht tot wij akkoord geven op de brandveiligheid van het gebouw. Op deze pagina lees je er meer over.

Meer informatie

Om aan te tonen dat je gebouw brandveilig is, moet je een gebruiksmelding doen bij de gemeente. Dit is nodig wanneer er in het gebouw:

  • Meer dan 50 personen tegelijk aanwezig zijn,
  • Vijf of meer kamers verhuurd worden als woonruimte,
  • Gekozen is voor een gelijkwaardige brandveilige oplossing. Dit houdt in dat je niet letterlijk voldoet aan de regels in het Bouwbesluit, maar voor een andere, net zo brandveilige oplossing hebt gekozen.

Een gebruiksmelding is niet altijd voldoende. Gebouwen die bijvoorbeeld worden gebruikt als basisschool, hotel, ziekenhuis of kinderdagverblijf hebben een omgevingsvergunning nodig. Je moet een vergunning aanvragen wanneer er in het gebouw:

  • Bedrijfsmatig of in het kader van verzorging meer dan 10 personen overnachten,
  • Meer dan 10 personen jonger dan 12 jaar overdag in het gebouw verblijven,
  • Meer dan 10 personen met een lichamelijke of verstandelijke beperking overdag in het gebouw verblijven.

Weet je niet zeker of je een melding moet doen of een vergunning moet aanvragen? Bekijk dan de beslisboom. Je mag het gebouw pas gebruiken wanneer de melding akkoord is of de vergunning is verleend.

Je mag het gebouw pas gebruiken wanneer de melding akkoord is of de vergunning is verleend.

Wil je een gebruiksmelding doen, of een omgevingsvergunning brandveilig gebruik aanvragen? Dat kan via het Omgevingsloket. Hier kun je ook een vergunningscheck doen, zodat je weet of je een vergunning nodig hebt of dat het doen van een melding voldoende is. Je kunt de aanvraag of melding online doen, maar je mag het ingevulde formulier ook per post sturen naar:

Gemeente Súdwest-Fryslân
Postbus 10.000
8600 HA  Sneek

Om de melding of aanvraag compleet te maken, hebben we de volgende gegevens nodig:

  • Een situatieschets op schaal (maximaal 1:100),
  • Een plattegrond per bouwlaag op schaal (1:200) met daarop de hoogte van de vloeren, de gebruiksoppervlakte, het aantal personen dat in elke ruimte aanwezig is en de plaats van de brandpreventieve voorzieningen, zoals vluchtroutes en brandblussers.

Heb je een gebruiksmelding gedaan? Dan geven wij binnen 4 weken uitslag. Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning brandveilig gebruik rekenen wij maximaal 26 weken. Dit hangt af van de complexiteit van de aanvraag.

Het doen van een gebruiksmelding is gratis. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning betaal je leges. De hoogte van deze leges is afhankelijk van de grootte van het bouwwerk. Meer informatie over de gemeentelijke leges vind je in de legesverordening 2023.

Voor meer informatie over brandveiligheid kun je terecht bij Veiligheid.nl en bij de brandweer. Wil je meer weten over de wet- en regelgeving met betrekking tot brandveiligheid? Neem dan een kijkje bij Overheid.nl.

Zie ook