Boven het maaiveld

Het landschap in Súdwest-Fryslân herbergt landbouw, natuur, cultuur én vormt de identiteit van de gemeente. Met fjildferhalen út Súdwest-Fryslân brengen we inwoners in contact met personen die zich sterk maken voor de weidevogels en de biodiversiteit en wat daar allemaal bij komt kijken in onze gemeente.

Waarom deze filmreeks?

We willen inwoners kennis laten maken met ons vitale landschap en het agrarisch natuurbeheer. Experts, zoals de boer, de nazorger, de jager, de onderzoeker, de vogelwacht, een natuurorganisatie, een wethouder of ambtenaar laten zien wat we doen voor het behoud van de populatie van de weidevogel. Zij zijn experts op het gebied van agrarisch natuurbeheer en kunnen de vragen van de inwoners het beste beantwoorden.

Oproep om vragen te stellen

Wij roepen iedereen op om vragen te stellen over het landschap in onze gemeente. Bijvoorbeeld over de grutto of andere weidevogels. Of de aanpassingen die in het landschap worden gedaan om weidevogels veilig te laten broeden.

Heb je een vraag? Stuur dan via whatsapp een filmpje met daarin je vraag naar 06 – 82 07 58 62. Presentator Raynaud Ritsma gaat dan voor jou opzoek naar een antwoord in het maaiveld. De video’s zijn te zien op deze pagina en op ons Youtube-kanaal en die van het Collectief Súdwestkust.

Afleveringen

Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering van ‘Boven het maaiveld’.

Aflevering 1 – Plasdrassen

Aflevering 2 – Rietmaaien

Aflevering 3 – Rûge dong

Aflevering 4 – Welkom thuis grutto

Aflevering 5 – Bonke hurde grûn

Aflevering 6 – Predatie

Aflevering 7 – Eieren zoeken

Aflevering 8 – Beweiding

Aflevering 9 – Nestmarkering met drone

Aflevering 10 – Alarmtelling

Aflevering 11 – Kruidenrijk grasland

Samenwerking

Wij en het Collectief Súdwestkust brengen samen de filmreeks uit. ‘Boven het Maaiveld – fjildferhalen út Súdwest-Fryslân’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het project LIFE IP GrassBirdHabitats.