Ontwikkeling binnenstad Sneek
De binnenstad van Sneek is het bruisende centrum van de stad. Inwoners en bezoekers komen hier voor allerlei activiteiten. Van horeca en winkelen, tot aan cultuur, wandelen en varen. Er gebeurt een hoop in de historische binnenstad.
Om de binnenstad ook voor de toekomst bruisend en aantrekkelijk te houden, werken we aan een nieuwe visie: uitgangspunten voor de toekomst. Hierin geven we inzicht in de uitdagingen waar we in het gebied binnen de stadsgrachten voor staan. En we denken na over het gewenste toekomstbeeld van de binnenstad.
Op deze pagina verzamelen we alle informatie, documenten en verslagen over het proces naar de nieuwe visie voor de binnenstad.

Stapsgewijs naar verandering
Een visie maken moet zorgvuldig gebeuren. Hiervoor doorlopen we verschillende stappen en die kosten tijd. De stappen die we doorlopen zijn globaal:
-
1. Kick-off bijeenkomsten april/mei 2024
- Tijdens deze bijeenkomsten hebben inwoners, ondernemers en eigenaars van panden in de binnenstad nagedacht over stellingen. Deze stellingen waren voer gesprek en bedoeld als aftrap van het project. De resultaten per stelling staan rechts op deze pagina onder het kopje ‘Documenten'. -
2. Inventarisatie en analyse (zomer 2024)
- Hierin bekijken we alle beschikbare beleidsstukken en plannen die er al zijn voor de binnenstad. We analyseren deze op het gebied van groen, economie, cultuur, mobiliteit, wonen en meer. Ook resultaten van de avonden in april en mei 2024 zijn meegenomen. Deze fase is inmiddels afgerond. -
3. Opgaven en participatieavond 18 september 2024
- We bepalen wat de opgaven zijn voor de binnenstad van de toekomst. Wat moet er écht opgepakt worden? Op 18 september 2024 zijn we hierover in gesprek gegaan met de inwoners, ondernemers en vastgoedeigenaren van de binnenstad. De resultaten hiervan zijn zo veel mogelijk meegenomen in het formuleren van de hoofdopgaven. Een hoofdopgave is bijvoorbeeld ‘Fijn en Veilig bewegen’ of ‘Hoge ruimtelijke kwaliteit’. Dit laatste betekent dat we willen zorgen voor een mooie en goed ingerichte omgeving in de binnenstad. Een specifiek project dat hieruit zou kunnen voortvloeien is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het Martiniplein, bijvoorbeeld door meer groen toe te voegen en de waterkant aantrekkelijker te maken.
De presentatie die het ondersteunend bureau tijdens die avond gaf staat op deze pagina onder het kopje ‘Documenten’. -
4. Het college en raad geven richting
- Het college en de gemeenteraad dachten op 15 en 16 oktober mee in de weging daarvan; wat zijn de belangrijkste hoofdopgaven? En missen we nog iets? Belangrijke keuzes, omdat we de opgaven uitwerken in varianten/scenario’s voor de toekomst van de binnenstad. Ook over de stip op de horizon (de missie) denken we na -
5. Een nieuw plan voor de binnenstad (ruimtelijk raamwerk)
- We hebben met inwoners, experts en het gemeentebestuur gesproken over de uitdagingen in de binnenstad. Hieruit is een nieuw plan gekomen: het ruimtelijk raamwerk. Dit plan laat zien hoe we de binnenstad willen verbeteren. Sommige plekken hebben meerdere aandachtspunten. In werksessies met experts en het college hebben we besproken hoe we deze het beste kunnen aanpakken en hebben we keuzes gemaakt. -
6. Een toekomstbeeld voor de binnenstad (februari – mei 2025)
- Stel je voor dat je als een vogel over de binnenstad vliegt en ziet hoe deze er in 2050 uitziet. Dat beeld noemen we de visiekaart. De komende maanden werken we aan deze kaart. De visiekaart laat zien welke veranderingen en verbeteringen we willen in de binnenstad. Dit is een belangrijke basis voor de volgende stap, waarbij we samen met u kijken hoe we dit toekomstbeeld kunnen bereiken.
Visiekaart omzetten naar concrete acties
En dan in actie om te bouwen aan dat toekomstbeeld! Dit doen we door concrete acties, maatregelen en projecten te formuleren die daaraan bijdragen. Deze zetten we in een omgevingsprogramma voor de Sneker binnenstad. Het college moet ook deze vaststellen.
Het is voor het omgevingsprogramma belangrijk dat we alle acties, maatregelen en projecten in beeld hebben. Daarbij geven we aan of wij als gemeente actief handelen, of juist vooral ondersteunen/helpen (faciliteren). We kijken daarbij ook naar een realistische planning en geven een beeld van de (gemeentelijke) kosten die erbij horen. Als onderdelen een nader onderzoek nodig hebben, dan staat het ook in het programma. Het programma is daarmee vooral op uitvoering gericht; in actie dus!
Documenten
- Bijeenkomst Visiekaart binnenstad Sneek 2 juni 2025
- Stellingen bijeenkomsten april/mei
- Presentatie participatieavond 18 september 2024
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en het laatste nieuws van de gebiedsvisie voor de binnenstad van Sneek? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Veelgestelde vragen
We werken dus toe naar een visiekaart. Dit schetst kaders voor de ontwikkeling van het gebied. Er komt dus letterlijk een kaart/map met vlekken. Vlekken voor ‘groen’, ‘winkelgebied’, ‘wonen’, etc. Het geeft kaders voor concrete projecten.
Na de vaststelling van de visiekaart wordt een omgevingsprogramma opgesteld. In het omgevingsprogramma wordt de visiekaart nader uitgewerkt in concrete acties, maatregelen en projecten.
We vinden participatie in de totstandkoming van de visiekaart heel belangrijk en we betrekken daarom de bewoners, ondernemers en andere stakeholders. In de afgelopen periode zijn meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Wat er nog gaat komen staat in de planning. Vragen stellen kan door een mail te sturen naar visiebinnenstadsneek@sudwestfryslan.nl.