Bezwaar gemeentelijke belastingen en WOZ-waarde

Heb je een vraag over de WOZ-waarde of belastingaanslag? Stuur een mail naar woz@sudwestfryslan.nl of bel naar 14 0515.

De digitale belastingbalie

Hier kun je gemakkelijk jouw belastingzaken inzien en regelen.

Ga naar Digitale belastingbalie

Wil je direct online bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? Dan kan dit via onderstaand formulier. Je kunt bezwaar maken tot 6 weken na de datum die op de aanslag staat.

Maak bezwaar tegen de WOZ-waarde

Wil je bezwaar maken tegen andere gemeentelijke heffingen? Vul dan onderstaand formulier in. Bezwaar maken kan tot 6 weken na de datum die op de aanslag staat.

Maak bezwaar tegen de gemeentelijke heffingen
Veelgestelde vragen WOZ-waarde

Veelgestelde vragen

Dan mag je ook een brief schrijven. In de brief vermeld je in ieder geval:

 • Je naam;
 • Je adres;
 • Je handtekening;
 • Het aanslagnummer;
 • De reden voor het bezwaar.

De brief stuur je naar de heffingsambtenaar, via: Postbus 10.000, 8600 HA Sneek.

Wil je jouw bezwaar in een gesprek toelichten voordat de gemeente een beslissing neemt? Geef dit dan aan in je bezwaarschrift.

Vind je je WOZ-waarde te hoog? Maar denk je dat bezwaar maken moeilijk is of toch geen zin heeft? Of misschien overweeg je zelfs wel om een bedrijf in te schakelen dat het bezwaar voor je indient? Dat is niet nodig! Het is namelijk helemaal niet moeilijk om zelf bezwaar te maken.

Wel kun je de kans op succes vergroten met  de juiste argumenten. Hieronder staan enkele voorbeelden van argumenten die meer of minder kans van slagen hebben.

Welke argumenten hebben kans van slagen?

 • De staat/kwaliteit van de voorzieningen (zoals een gedateerde keuken, wc en badkamer)
 • De staat van het onderhoud (zoals isolatie, lekkage, scheurvorming en rotte kozijnen)
 • Onjuiste objectgegevens op het taxatieverslag (zoals inhoud, oppervlakte, bijgebouwen)
 • Niet goed vergelijkbare referentiewoningen op het taxatieverslag (hierbij kun je eventueel zelf een betere referentie aandragen.
  Een referentiewoning is een woning die goed vergelijkbaar is met jouw woning en die rond de waardepeildatum van 1 januari 2023 is verkocht. De website www.wozwaardeloket.nl kan hierbij een hulpmiddel zijn.)

Welke argumenten hebben geen kans van slagen?

 • De WOZ-waarde van de woning van de buren.
  Als de woning van jouw buren niet rond 1 januari 2023 is verkocht, kan deze woning namelijk niet als referentiewoning worden gebruikt bij de waardebepaling van jouw woning. Maar zijn de woningen vrijwel gelijk en is het waardeverschil erg groot? Neem dan contact met ons op, dan kan de taxateur samen met je kijken wat hier de reden voor is.
 • Jouw WOZ-waarde van vorig jaar.
  De taxateur taxeert jouw woning aan de hand van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 zijn verkocht. Hij mag jouw woning niet op een andere manier taxeren. Dat betekent dan ook dat hij geen rekening houdt met de waarde van jouw woning van vorig jaar. Ook houdt de taxateur geen rekening met (landelijke) stijgings- of dalingspercentages.

Misschien wil je eerst jouw argumenten aan een taxateur voorleggen? Stuur ons dan een mail: woz@sudwestfryslan.nl. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 14 0515. Als de taxateur van mening is dat je gelijk hebt, zal hij in overleg met jou de waarde verlagen. Daarmee voorkomen we samen een bezwaarprocedure.

Als je foto’s hebt die jouw bezwaar ondersteunen, raden wij je aan om die mee te sturen als bijlage bij jouw bezwaar.

Je moet de aanslag wel op tijd betalen. Als je gelijk krijgt in je bezwaar dan krijg je een deel van de aanslag terug. Wil je de belasting later betalen, geef dat dan aan in je bezwaar. De gemeente stuurt je een brief over of je uitstel krijgt of niet.

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Je kunt je vragen stellen door ons een e-mail te sturen. Vragen over belastingen mail je naar belastingen@sudwestfryslan.nl, vragen over de WOZ-waarde mail je naar woz@sudwestfryslan.nl.

Zie ook