Bewegen in de openbare ruimte

Wij willen een sportieve, speelse en beweegvriendelijke gemeente zijn. Wij moedigen een actieve en gezonde leefstijl aan in de openbare ruimte.

Als gemeente werken we eraan om samen met inwoners de openbare ruimte zo in te richten dat sporten, spelen, bewegen en ontmoeten gestimuleerd wordt en bereikbaar is voor al onze inwoners. We streven er dus naar om de fysieke leefomgeving beweegvriendelijk te maken.

Wat is Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR)

De Openbare Ruimte is een voor iedereen toegankelijke buitenruimte, waarvan de inrichting en het beheer van de ruimte valt onder de verantwoordelijkheid van een overheidsinstantie. Landelijk en ook in onze gemeente maken steeds meer mensen gebruik van de openbare ruimte om te sporten of te bewegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, bootcamp- en fitnessactiviteiten.

Stads-, dorps-, of wijkcoördinator

Heb je ideeën of wensen hebt voor de inrichting van jouw omgeving? Neem dan contact op met de lokale stads-, dorps- of wijkbelang of met de stads-, dorps of wijk coördinator.

Lees meer over stads-, dorps-, en wijkcoördinatoren.

Subsidieregeling ‘Bûten gewoan bewege’

Met de nieuwe subsidieregeling ‘Bûten gewoan bewege’ kunnen we elk jaar verschillende initiatieven financieel ondersteunen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in eigen wijk of dorp buiten kan sporten. Daarom stellen we elk jaar € 140.000 beschikbaar voor nieuwe initiatieven van inwoners, om het buiten bewegen te stimuleren.

Heb jij een leuk idee of ontwerp voor in jou buurt, zoals bijvoorbeeld een beachvolleybalveld, pannakooi of een fietsroute, dan nodigen we je graag uit voor een gesprek om te kijken wat er mogelijk is.

Lees meer over de mogelijkheden en het aanvragen van sportsubsidies op de pagina Sportsubsidie.

Team BIOR

Wie zijn wij?

Ons team bestaat uit verschillende experts uit onze organisatie die zich inzetten voor bewegen in de openbare ruimte. Wij zijn beschikbaar om mee te denken en adviezen te geven bij jullie ideeën.

Wil je extra informatie of heb je een vraag over bewegen in de openbare ruimte? Neem dan contact met ons op via bior@sudwestfryslan.nl

  • Anneke Walinga, Groen, spelen en sport,
  • Jens Dijkstra, Beleidsadviseur Sport
  • Natasja Lavric, Strategisch Adviseur Sport
  • Evelien Galema-Bolland, coördinator BIOR
  • Sietske Geerards, TeamFRL Súdwest-Fryslân
  • Erwin van der Meer stads-, dorp en wijk coördinator

Wil je onze visie op bewegen in de openbare ruimte lezen? Vraag het document op via de mail en wij sturen hem naar je toe.

Jonge basketballer bewegen - Sneek beweegroute Tinga

Zie ook