Belastingen en vergunningen ondernemers

Als ondernemer heb je een aantal wettelijke verplichtingen waar je je aan moet houden. Als er regels gelden of vergunningen nodig zijn, dan is het goed om je daar tijdig over te laten informeren.
Je leest er hier alles over.

Belastingen

Verblijven er mensen bij jou die niet in onze gemeente staan ingeschreven? En word je hiervoor betaald? Dan moet je toeristenbelasting betalen. Voor kinderen jonger dan 4 jaar hoef je geen toeristenbelasting te betalen. Je moet ieder jaar aangifte van de toeristenbelasting doen. Lees meer op de pagina toeristenbelasting.

Heb je als ondernemer een terras op gemeentegrond? Dan moet je precariobelasting betalen. De precariobelasting is een vergoeding voor het gebruik van openbare grond. Jij mag onze grond gebruiken voor een terras, maar wij vragen hier wel een bijdrage voor.

Verkoop je je horecazaak, of ga je verhuizen? Dan is het mogelijk om ontheffing aan te vragen. Lees meer over de precariobelasting en de ontheffing.

Vergunningen

Start je een bedrijf of verander je van bedrijfsactiviteiten? Dan moet je een milieumelding doen of een vergunning aanvragen.

Een milieumelding doe je 4 weken voor de start van je bedrijf. Dit geldt ook bij een verandering in je bedrijfsvoering.

Tip! Doe eerst de vergunningscheck voordat je de melding indient of de vergunning gaat aanvragen. Uit de vergunningscheck blijkt welke melding of vergunning je moet indienen. Daardoor kunnen wij de melding of vergunningsaanvraag beter beoordelen en heb je eerder uitslag over je melding of vergunningsaanvraag.

Vul vragen in op Omgevingsloket.nl

Gewijzigde omgevingsvergunning

Heb je al een milieuvergunning maar verandert er iets in je bedrijfsvoering? Dan kan daardoor de belasting op het milieu veranderen. Misschien heb je dan een gewijzigde omgevingsvergunning milieu nodig. Voorheen was dit een milieuvergunning.

Door het beantwoorden van vragen via het Omgevingsloket weet je meteen of je een milieumelding moet doen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie eens bij Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Volgens de Wet milieubeheer zijn wij verplicht de vergunning van IPPC-bedrijven digitaal beschikbaar te maken. IPPC staat voor Integrated Pollution and Prevention Control. Bedrijven die een drempelwaarde voor productiecapaciteit of vermogen overschrijden, vallen onder de Europese IPPC-richtlijn. Deze richtlijn is ingesteld om verontreinigingen door industriële activiteiten te verminderen.

Hier lees je waar de omgevingsvergunningen verleend zijn.

Locaties

Meldingen

Ben je handelaar in tweedehands goederen? Handel je bijvoorbeeld in tweedehands fietsen? Of verkoopt je regelmatig gebruikte computers of laptops? Dan ben je verplicht om je te melden als handelaar. Dit doet je via het Digitaal Opkopers Loket.

Je bent ook verplicht om jouw ingekochte handelswaar te registreren. Op deze manier proberen wij het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen (heling) tegen te gaan. Meer informatie over Digitaal Opkopers Loket lees je op de website van het CCV.

Wanneer moet ik mij aanmelden?

Opkopers en handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen, metalen, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, auto's, motorfietsen, bromfietsen, fietsen, foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur en computers en laptops. Niet iedereen hoeft een register bij te houden. Alleen als je zeer regelmatig, dus niet hobbymatig, een tweedehands goed inkoopt dan wel voorhanden heeft en vervolgens doorverkoopt moet je een register bijgehouden.

Hoe werkt de aanmelding?

Via het landelijk Digitaal Opkopers Loket  kun je jezelf eenvoudig aanmelden als handelaar. Je maakt een account aan en vult jouw gegevens in. Hiervan ontvangen de gemeente en politie een melding, waarmee je meteen aan de meldplicht voldoet!

Heb je een eigen bedrijfssysteem waar alle informatie in staat? Dan kan dit gekoppeld worden aan het Digitaal Opkopers Register (DOR). Zo voldoe je direct aan de wettelijke eisen. Heb je geen systeem waar je al jouw gegevens invult? Dan kun je ook gratis gebruik maken van het DOR. Je ontvangt ná aanmelding van het Digitaal Opkopers Loket (DOL) een account voor dit register.

Wat moet ik registeren?

In het register vermeld je onder andere:

  • een omschrijving van de goederen;
  • de datum van aankoop;
  • de koopprijs;
  • de gegevens van de verkoper.

Tips, advies of vragen?

Via de website Ik Ben Handelaar kun je kijken of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat.

Voor vragen kun je telefonisch contact met ons opnemen via 14 0515 (zonder netnummer). Je kunt vragen naar de Adviseurs Openbare Orde en Veiligheid.

Zie ook