Beeldbellen
Regel gemakkelijk je gemeentelijke diensten vanuit huis. Je hebt persoonlijk contact onze medewerkers, maar dan via een veilige online plek.
Dit heb je nodig
- Een computer, laptop, tablet of telefoon met een camera en microfoon.
- Een goede internetverbinding, bij voorkeur gebruik je wifi.
- Een e-mailadres.
- Inloggegevens voor jouw DigiD, het kan zijn dat hiernaar wordt gevraagd.
Zo werkt een beeldbelgesprek
1. Vooraf
Nadat je met een medewerker van de gemeente een afspraak hebt gemaakt om te gaan beeldbellen, ontvang je per e-mail een uitnodiging voor het beeldbelgesprek. In de e-mail staat:
- Op welke dag en hoe laat je afspraak is.
- De naam en functie van de medewerker met wie je een afspraak hebt.
- Een testknop. Hiermee test je of je camera en microfoon goed zijn aangesloten.
- Een startknop om het videogesprek te beginnen.
Tips vooraf
- Bewaar de e-mail met de afspraak goed.
- Zet jouw afspraak in je digitale agenda door op de bijlage in de mail te klikken.
- Noteer alvast de vragen die je wilt gaan stellen.
2. Het beeldbelgesprek starten
Begin op tijd. Zorg dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt. Open de e-mail die je van ons hebt ontvangen:
- Klik op de knop “Klik hier voor hardwaretest” om je beeld en geluid te testen.
- Klik daarna op de knop “Klik hier om het gesprek te openen”.
- Als je te vroeg op de knop klikt, zie je een klok die aftelt tot de datum en tijd van het gesprek.
- Je komt eerst in de digitale wachtkamer.
- De medewerker waarmee je een afspraak hebt laat je op de afgesproken tijd “binnen”.
Tips beeldbelgesprek starten
- Kies een rustige plek met voldoende licht waar niemand je stoort of met je mee kan kijken of luisteren. Zorg ervoor dat er geen felle lampen of direct zonlicht achter je vandaan komt.
- Gebruik oordopjes, koptelefoon of een headset zodat je de medewerker goed hoort. De microfoon werkt dan ook beter.
- Zorg ervoor dat je telefoon op stil staat.
- Houd de camera op ooghoogte.
3. Het beeldbelgesprek
Begroeting en uitleg:
- De medewerker van de gemeente heet je welkom en stelt zich voor.
- De medewerker van de gemeente zal uitleggen wat de bedoeling is.
- Stel vragen als er iets niet duidelijk is.
Tips beeldbelgesprek
- Spreek niet te luid maar probeer op een normaal volume te spreken.
- Wordt de verbinding verbroken? Als dat gebeurt, hoef je alleen maar het programma waarmee je op internet zit te sluiten en dan weer opnieuw te openen.
4. Afsluiten
Als alles duidelijk is en er goede afspraken zijn gemaakt kan het gesprek beëindigd worden. Vraag eventueel om een bevestiging van gemaakte afspraken. Druk op de rode knop om af te sluiten.
Veelgestelde vragen
Ja, beeldbellen is veilig. Het gesprek verloopt via een beveiligde verbinding. Niemand kan meekijken. Er worden geen opnames gemaakt of gegevens opgeslagen. Na het gesprek is er geen verbinding meer.
Nee, dat kan niet. Beeldbellen doen we altijd via een vooraf gemaakte afspraak. Deze afspraak maak je zelf.
Als je een afspraak wilt maken, dan kun je aangeven dat je wilt beeldbellen. Wij kijken of dat mogelijk is. We kunnen nog niet alles regelen via beeldbellen.
Beeldbellen kan voor steeds meer producten en diensten, maar nog niet voor alle.
Onze e-mails eindigen altijd op: @sudwestfryslan.nl en bevat het logo van de gemeente Súdwest-Fryslân. Twijfel je? Neem dan altijd contact met ons op via 14 0515.
Soms is het fijn of nodig dat iemand je helpt tijdens je beeldbelgesprek. Bijvoorbeeld iemand die voor je kan vertalen.
- Een persoon kan naast jou zitten om je te helpen tijdens een gesprek.
- De persoon kan ook online aanwezig zijn tijdens beeldbellen. Deze persoon krijgt ook een e-mail om mee te doen aan het beeldbelgesprek. Er kunnen meerdere mensen meedoen aan het gesprek.
Als je DigiD hebt, hou deze bij de hand.
Soms moet je laten zien of bewijzen wie je bent. Dit hangt af van de situatie, het product of de dienst waarover het gesprek gaat. Als identificeren nodig is dan hoor je dat van onze medewerker waarmee je de afspraak hebt. Identificeren doen we op een uiterst beveiligde manier, met DigiD.
Heb je niets ontvangen? Check dan je spambox of ongewenste mail. Vind je ook daarin geen e-mail? Neem dan contact op via 14 0515 of met de medewerker waarmee je de afspraak hebt gemaakt.
Ben je de e-mail met de afspraak voor je gesprek kwijt? Je ontvangt een dag voor de afspraak automatisch nog eens een e-mail met een herinnering. Ook in deze e-mail staat de knop “Klik hier om het gesprek te openen”.
Ja, we kunnen de link naar het beeldbelgesprek ook versturen naar je mobiele telefoon.
Nee, dat hoeft niet. Je hebt alleen een apparaat nodig met (ingebouwde of losse) camera, microfoon. Ook een goede internetverbinding is nodig. Dit kan zijn:
- Laptop
- Computer
- Smartphone
- Tablet
Het is handig om het gesprek te voeren met een koptelefoon of oordopjes met een microfoon. Dan ben je vaak beter te verstaan.
Nee. Het enige wat je moet doen, is op de knop 'Klik hier om het gesprek te openen' te klikken.
Deze knop staat in de e-mail.
Ja, we kunnen beide documenten delen. De medewerker kan je vragen bestanden te sturen (uploaden). De medewerker zet alles voor je klaar. Je hoeft alleen maar de stappen op het scherm te volgen. Kies een bestand. Maak een foto. De medewerker kan jou het bestand laten zien waar hij of zij aan werkt.
Ben je te laat, of heb je een slechte verbinding? Klik dan toch op de link. Wij zien dan dat je er bent en probeert het gesprek alsnog te starten.
Nee, beeldbellen is niet verplicht. Het is een extra service van ons. Je kan ook nog gewoon een afspraak maken om op het gemeentehuis te komen.
We gaan ervan uit dat je een prettig gesprek hebt met de medewerker van ons.
Er kunnen redenen zijn waarom je het niet eens bent met de medewerker. Blijf in ieder geval rustig en beleefd. Soms is het beter om het gesprek om een ander moment voort te zetten. Maak dan samen een nieuwe afspraak.
Ook digitaal hanteren we een zerotolerance-beleid in geval van agressie of ander ongewenst gedrag. Tegen elke vorm van agressie of ongewenst gedrag treden we op.
Naast agressie zijn er andere vormen van ongewenst gedrag zoals: pesten, bedreigen, discriminatie en seksuele intimidatie. Ook dit gedrag accepteren we niet. Mocht dat helaas wel gebeuren dan zal de medewerker dit altijd melden aan zijn leidinggevende en volgen we het agressieprotocol.
Als je nog vragen hebt dan kun je terecht bij de medewerker waarmee je een afspraak hebt. Je kunt ons ook bellen op ons algemene nummer 140515 of chatten via de website. Dan helpen we je graag verder.
Vragenlijst invullen