Autoluwe binnenstad Sneek

Sneek heeft een mooie binnenstad. Die willen we graag leefbaar, gezond en aantrekkelijk houden. Op dit moment wordt de binnenstad teveel gebruikt als doorgangsroute voor gemotoriseerd verkeer. Veel mensen rijden door de stad zonder dat ze daar op bezoek gaan, boodschappen doen of willen parkeren. Fietsers en voetgangers, zowel bewoners als bezoekers, ervaren veel overlast van dat doorgaande verkeer. We willen daarom een deel van de binnenstad autoluw maken. Tijdens een proefperiode van één jaar kijken we of dit haalbaar is. We starten de proef in oktober 2023.

Wat betekent dit?

Bij een autoluw gebied, zoals we in Sneek van plan zijn, blijft alles altijd bereikbaar. In vier straten mag je op één punt niet doorrijden. Op het kaartje hieronder staan de punten waar tijdens de proef tussen 12.00 uur en 18.00 uur geen doorgaand verkeer is toegestaan. Tot aan die punten kun je altijd doorrijden.

Kaart autoluwe binnenstad Sneek
Kaartje autoluwe binnenstad

Vragen over de proef autoluwe binnenstad Sneek?

Wij komen op woensdag 7 en zaterdag 10 juni naar vier locaties in Sneek om jouw vragen te beantwoorden.

Ben je benieuwd hoe de proef er precies uit gaat zien of heb je nog vragen? Kom dan op woensdag 7 of zaterdag 10 juni naar één van onderstaande locaties en wij beantwoorden al jouw vragen.

Woensdag 7 juni

 • 15.00 – 15.45 uur Singel
 • 16.00 – 16.45 uur Harinxmakade
 • 17.00 – 17.45 uur Prins Hendrikkade
 • 18.00 – 18.45 uur Kleine Kerkstraat

Zaterdag 10 juni

 • 13.00 – 13.45 uur Singel
 • 14.00 – 14.45 uur Harinxmakade
 • 15.00 – 15.45 uur Prins Hendrikkade
 • 16.00 – 16.45 uur Kleine Kerkstraat

Lukt het niet om op een van deze momenten te komen, maar wil je wel graag persoonlijk jouw vragen stellen? Schrijf je dan in voor een gesprek op 13 juni in het gemeente­huis in Sneek.

Reserveer hier je tijdslot

locaties proef autoluwe binnenstad

Uitkomsten

We nemen de uitkomsten van de bijeenkomsten en de enquête mee om de proef verder voor te bereiden. We voeren nog gesprekken met de betrokkenen en we gaan op verschillende plekken de verkeers- en mogelijk koopstromen meten. Zodra er weer nieuws is informeren we daarover. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Veelgestelde vragen

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? Vul dan het contactformulier in.

Het gaat om vier specifieke plekken waar mensen niet mogen doorrijden:

 1. De Singel (ter hoogte van de kerk);
 2. De Harinxmakade (tussen de brug en de Hooiblokstraat);
 3. Prins Hendrikkade (tussen de Muntstraat en Vischmarktplein);
 4. Kleine Kerkstraat (bestaande afsluiting).

Iedere winkel, woning en parkeerplaats blijft bereikbaar, alleen de manier van aanrijden zal verschillen. Je kunt dus doorrijden tot aan de afsluiting. Als voorbeeld: de Singel is in z’n geheel te bereiken. Je mag alleen ter hoogte van de kerk niet doorrijden. Je moet daar keren of parkeren. Er komt geen fysieke afsluiting, maar er komt een camerahandhavingssysteem. Tot 12.00 uur en na 18.00 uur kun je wel doorrijden en geldt de afsluiting niet.

De binnenstad is 7 dagen per week van 12.00 – 18.00 uur autoluw. Dat betekent dat in die tijd doorgaand (gemotoriseerd) verkeer niet toegestaan is op de Singel, de Harinxmakade, de Prins Hendrikkade en de Kleine Kerkstraat.

Ja, bewoners of ondernemers kunnen altijd bij hun woning of bedrijf komen. Tijdens de autoluwe periode moet dat misschien wel via een andere route.

Alle parkeerplaatsen blijven bereikbaar. Het kan wel zo zijn dat je tussen 12.00 uur en 18.00 uur een andere route moet nemen dan je gewend bent.

Nood- en hulpdiensten en het ov mogen altijd doorrijden. Er komen geen paaltjes, dus de route is altijd begaanbaar.

Het doorrijverbod tussen 12.00uur en 18.00 uur geldt ook voor taxi’s. Zij kunnen iedere woning en winkel bereiken, maar moet dat soms via een andere route dan ze gewend zijn.

Ja, brom- en snorfietsers mogen doorrijden.

Iedere winkel, woning en parkeerplaats blijft bereikbaar. Dat geldt ook voor invalideparkeerplaatsen. Het kan wel zo zijn dat je tussen 12.00 uur en 18.00 uur een andere route moet nemen om op je bestemming te komen.

Ja, dat kan. We vragen wel waar dat mogelijk is om dat zoveel mogelijk voor 12.00 uur of na 18.00 uur te doen. De doorgaande route is ook voor leveranciers gestremd. Dit sluit aan op de bevoorradingstijden die elders in de binnenstad ook gelden.

Met de resultaten uit de enquête krijgen we een goed beeld van de gebieden waar zorgen over zijn. Voor de start en tijdens de proef gaan we meten hoeveel verkeer daar doorkomt en waar mogelijk gaan we de ongewenste stromen sturen.

Er komen camera’s op de plekken die autoluw worden die het verkeer registreren. Als iemand toch doorrijdt volgt eerst een waarschuwing. Mocht iemand daarna weer doorrijden, dan volgt een boete. De route is wel altijd begaanbaar. Er komt geen fysieke afsluiting.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de proef? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Autoluwe binnenstad Sneek sfeerbeeld