We kunnen samen veel doen om duurzamer te wonen. Een belangrijk onderdeel is minder aardgas gebruiken om onze huizen te verwarmen. Bij nieuwbouw gebeurt dat al, daar worden geen gasleidingen aangelegd. In 2050 moeten 49.000 bestaande woningen van het aardgas af zijn. Dat betekent dat er jaarlijks zo’n 1800 woningen over moeten op een andere bron van warmte. Ook bedrijventerreinen moeten van het aardgas af. Hoe ga jij straks van het aardgas af?
Neem contact met ons opWarmteplan
In 2030 moeten in onze gemeente 8.000 woningen van het gas af. In 2021 schreven wij een Transitie Visie Warmte. We gaan huizen beter isoleren en meer duurzame warmte en elektriciteit gebruiken. Ben jij geïnteresseerd in dit plan? Vraag hem online op en wij sturen het plan naar je toe.
Huidige projecten
We werken samen met inwoners en woningcorporaties om wijken aardgasvrij te maken. De volgende projecten helpen we om wijken, dorpen of steden van het aardgas af te gaan:
Veelgestelde vragen
Waarom aardgasvrij?
Je kunt zelf al heel veel doen om je woning aardgasvrij klaar te maken. Neem hiervoor contact op met het Duurzaam Bouwloket of vul online de woningplanner in. We zijn in diverse wijken en dorpen gestart met een aanpak richting aardgasvrij. Dit noemen wij een wijkuitvoeringsplan (WUP).
Nee, nu nog niet.
Jazeker. Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen zonder aardgas.
Warmtepomp
Een warmtepomp is een lage temperatuurverwarming. Hiermee wordt je huis anders warm dan bij een cv-ketel met aardgas. Dit gaat namelijk heel geleidelijk. De temperatuur blijf daarmee heel constant, ook 's nachts.
Het is dan ook heel belangrijk dat je huis heel goed geïsoleerd is. Anders verspreidt de warmte niet goed door je huis en blijft de warmte niet hangen. Het is met een warmtepomp ook niet mogelijk om de temperatuur binnen korte tijd een paar graden te laten stijgen of dalen.
Meer informatie over warmtepompen vind je op de site van Duurzaam Bouwloket.
Warmtenet
Verwarmen via warmtenetten is een hogere temperatuur oplossingen. Hierbij is isoleren niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Goede isolatie zorgt namelijk voor een lagere energierekening en een comfortabel huis. Verder werkt verwarming bij een huis op een warmtenet niet veel anders dan met een cv-ketel.
Aardgasvrij betekent dat je in de toekomst geen cv-ketel of geiser meer gebruikt voor het verwarmen van je woning en het warme water uit je kraan en douche. Ook kun je niet meer op een gasfornuis koken. Een alternatief hiervoor is koken op een elektrisch fornuis bijvoorbeeld inductie.
Er zijn verschillende duurzame alternatieven om mee te koken en te verwarmen. Het beste alternatief verschilt per gebied of per woning. Wij hebben 3 alternatieven:
Warmtenet
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond. Hier stroomt warm water doorheen. Dit water kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen en de levering van warm kraanwater. In Nederland zijn zo’n 300.000 woningen aangesloten op een warmtenet. Dat is 5% van de Nederlandse woningvoorraad.
Elektrische oplossingen
Je kunt je huis ook met elektriciteit verwarmen. Daarvoor heb je een warmtepomp nodig. Een warmtepomp haalt met behulp van elektriciteit warmte uit een omgevingsbron. Denk aan de buitenlucht of de bodem en geeft deze warmte af aan de binnenzijde. Het is een soort omgekeerde koelkast.
De afgegeven warmte heeft een relatief lage temperatuur. Daarom moet de woning geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Dus je huis moet goed geïsoleerd zijn.
Groen gas
Biogas wordt geproduceerd uit bijvoorbeeld slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Het biogas wordt gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht. Na deze bewerkingen mag het groen gas heten. Het is een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas.
Binnen Europa hebben met elkaar afgesproken om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Dit staat in het klimaatakkoord van Parijs.
- Bij het verbranden van aardgas komt CO2 vrij. Dit is een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Die opwarming zorgt voor vervelende situaties, zoals extreme hitte of juist lange perioden van regen. Door te stoppen met aardgas, hopen we de opwarming van de aarde te stoppen.
- Het winnen van aardgas uit de grond verzorgt aardbevingen in Groningen. Het is daar niet langer veilig om aardgas uit de grond te halen.
- Het verwarmen met aardgas niet 100% veilig. Jaarlijks komen nog steeds mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging (vergiftiging door een gas dat vrijkomt als aardgas niet goed verbrand, door bijvoorbeeld een verouderde cv-ketel). Genoeg reden dus om op zoek te gaan naar een andere manier om onze huizen te verwarmen.
Kosten, leningen en subsidies
Er zijn verschillende energieleningen beschikbaar. Kijk eens op de websites van Duurzaam Bouwloket voor actuele energiebespaarleningen.
Deze kosten liggen in principe bij de woningeigenaar. We begrijpen dat de veranderingen invloed op jou hebben. Ook financieel. In het Klimaatakkoord worden financiële regelingen voor eigenaren opgenomen. Daarnaast zijn er op dit moment ook gunstigere leningen beschikbaar. Kijk eens op de websites van Duurzaam Bouwloket voor actuele energiebespaarleningen.
Dit is afhankelijk van hoe je woont, waarvoor je gas gebruikt en de maatregelen waarvoor je kiest.
Als een grote renovatie nodig is, vraagt dit investeringen. Vaak staan tegenover deze investeringen weer besparingen, zoals bij het isoleren van de woning. Door het isoleren bespaar je energie, en dus kosten. Bovendien kun je zelf energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Wij programmeren zoveel als mogelijk tegen de laagste maatschappelijke kosten voor de eindgebruiker.
Kijk voor de actuele subsidieregelingen op de websites van Duurzaam Bouwloket.
Het uitgangspunt van het Nationaal Klimaatakkoord is dat de gemeente zoveel als mogelijk programmeert tegen de laagst maatschappelijke kosten voor de eindgebruiker.
Koken zonder aardgas
Het gasfornuis wordt vervangen door elektrisch koken. Koken op inductie is het meest gekozen alternatief.
Je gasfornuis kun je voorlopig blijven gebruiken. Je mag wachten op een natuurlijk moment om van het aardgas af te gaan en over te stappen op inductie.
Wat kan ik zelf al doen?
Als je binnenkort gaat verbouwen, kun je alvast je woning voorbereiden op aardgasvrij. Op de website van Duurzaam Bouwloket staat een stappenplan waar je rekening mee kan houden.
Een goed geïsoleerde woning die klaar is voor de toekomst is waardevast. Het isoleren zorgt voor een comfortabele woning met een lager energieverbruik en een lagere energierekening. Dit komt ten goede aan de waarde van de woning.
Dit hangt af van je type woning en jouw wensen. Soms zijn er grote renovaties nodig, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Kijk eens op de website van Duurzaam Bouwloket.
Is je cv-ketel aan vervanging toe? Dan is het geen goed moment om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Dan ben je direct voorbereid op de toekomst. Kun je nog niet kiezen? Dan is het misschien ook mogelijk om tijdelijk een cv-ketel te leasen.
Er zijn altijd dingen die je al kunt doen om jouw woning voor te bereiden op aardgasvrij wonen. Denk aan:
- Isoleren en ventileren van je woning.
- Ga je verbouwen? Vergeet dan niet dat jouw woning in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Houd hier rekening mee, zodat je geen aanpassingen doet waar je later spijt van krijgt.
- Laat je adviseren door een energieadviseur als je gaat verbouwen.
- Nieuwe keuken nodig? Kies dan alvast voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is vaak de beste oplossing.
- Koop in het vervolg alleen nog maar pannen die ook geschikt zijn voor elektrisch koken.
Meedenken en doen
Voor persoonlijk advies kun je terecht bij ons energieloket Duurzaam Bouwloket.
Heb jij ideeën voor het aardgasvrij maken van jouw wijk? Neem contact met ons op via het contactformulier.