Toren stadhuis Bolsward instabiel.

Bij de werkzaamheden aan het stadhuis Bolsward is gebleken dat de bouwkundige staat van de toren zo slecht is dat het bovenste deel eraf moet worden gehaald. Vrijdag 27 september om 18.00 uur is de top van de toren gezekerd met een kraan. Zaterdag 28 september om 13.00 uur is het bovenste deel van de toren (9 meter) eraf gehaald. De direct omwonenden zijn hierover op de hoogte gebracht. Vanaf vrijdagavond 17.30 uur tot en met zaterdag 28 september was de Marktstraat/Jongemastraat in Bolsward ter hoogte van het oude stadhuis afgesloten voor het doorgaande verkeer. 

Tijdens de restauratie van het stadhuis is gebleken dat de draagconstructie van de toren slechter is dan voorzien. Dit is veroorzaakt door de bonte knaagkever. Daarom is een steiger aangebracht om de draagconstructie te ondersteunen. Tegelijkertijd hebben de specialisten van Friso Bouwgroep onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de toren. Deze is instabieler dan verwacht en moet eraf worden gehaald  voor restauratie.

“Nu we weten dat de toren instabiel is nemen we geen risico’s. De veiligheid van onze inwoners en bezoekers staat voorop. Daarom halen we het bovenste deel er zo snel mogelijk vanaf”, zegt Jannewietske de Vries, burgemeester Súdwest-Fryslân. “Met dank aan de expertise van en goede samenwerking met Friso Bouwgroep kunnen we dit op deze korte termijn doen.”

Planning werkzaamheden.

Na een geslaagde verwijdering van het eerste deel van de toren van het stadhuis, zijn komende week de overige delen aan de beurt.  Hieronder lees je de planning. Let op: de tijdstippen die we noemen zijn richttijden.

Woensdag 2 oktober

  • 07.00 tot 14.00 uur – Afzetten van het gebied voor het stadhuis. 
  • 10.00 uur – Het ‘tilmoment’. Gebied voor stadhuis tot aan het pand Marktstraat 3 wordt totaal afgesloten. Bewoners wordt verzocht het pand te verlaten. 

Donderdag 3 oktober

  • Hele dag – Bolletongersdei. Vóór het stadhuis worden marktkramen toegestaan. In de avond is er ringrijderij.

Maandag 7 oktober

  • 19.00 tot 20.00 uur – Afzetten Jongemastraat voor het afvoeren van de boorstelling. Er worden hekken geplaatst.

Dinsdag 8 oktober

  • 06.00 uur – Afzetten doorgaand verkeer Jongemastraat voor het opbouwen van de kranen.
  • 09.00 uur – Afhijsen derde deel van de toren. Het gedeelte voor de voetgangers wordt ook afgezet.
  • 09.30 uur – Afzetten Stoombootkade voor transport van het derde gedeelte naar de kade.
  • 10.30 uur – Opbouwen kraan kade, laden deel drie en deel twee van de toren.
  • 13.00 uur – Vertrek naar Sneek met de boot.

Meer informatie.

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op via ons algemene telefoonnummer 14 0515.