Op de stoel van de raad: Gastles voor Weekendschool Súdwest-Fryslân

De lege raadszaal aan de Marktstraat 1 liep zondagmiddag 31 maart al snel vol met enthousiaste en leergierige leerlingen van Weekendschool Súdwest-Fryslân. Van 14.00-16.00 uur mochten ze namelijk op de stoel gaan zitten van onze gemeenteraad.

Wethouder Stella van Gent opende de vergadering met een hartelijk welkom en wat prikkelende vragen. Uiteraard bleef het niet alleen bij luisteren, maar moesten de leerlingen ook aan de slag! De wethouder kwam namelijk met een lastige opdracht: er moest namelijk geld verdeeld worden over verschillende mooie initiatieven, maar ja… dat betekent ook keuzes maken en deze onderbouwen. Onder begeleiding van 5 raadsleden gingen ze in groepen uiteen. Ze vormden een eigen politieke partij en gingen met het vraagstuk aan de slag. Na een korte pauze gingen ze met elkaar in debat, en wat deden ze dat goed!

Waarom geld uitgeven aan het schoonhouden van een speeltuin, als mensen het zelf ook met elkaar kunnen opruimen? Als je het voor ze schoonmaakt, leren ze er nooit van. Als je gratis zwemles aanbiedt voor diploma A, dan kan je dat beter aanbieden aan mensen die wat minder te besteden hebben, anders komt iedereen er natuurlijk op af. De leerlingen daagden elkaar uit om goed na te denken over wat een beslissing betekent voor de rest van de inwoners. Waar kan je de meeste mensen mee helpen? Er werden coalities gevormd, standpunten onderbouwd en gestemd. Wat heeft het opgebracht? Sommige leerlingen vonden het werk van de gemeenteraad best moeilijk, omdat je vaak lastige keuzes moet maken. Voor één jongetje bood het de kans om zijn verhaal voor het eerst te doen, wat een flinke impact achter liet. Voor de ander was het een openbaring dat het werk van de raad helemaal niet zo saai was als dat hij dacht. Weer een leerzame en leuke middag achter de rug en voor alle partijen voor herhaling vatbaar!

Gastles weekendschool