Bericht van de burgemeester

Beste inwoners van Súdwest-Fryslân,

Door de uitbraak van het coronavirus ziet het leven er ineens heel anders uit. Dingen die anders zo vanzelfsprekend zijn, kunnen niet meer. Een bezoekje brengen aan je vader, moeder, opa of oma in het verpleeghuis. Lekker sporten en daarna een drankje in de kantine, naar de bibliotheek of de bioscoop, een bezoekje aan de horeca. Het kan niet. Kinderen kunnen niet meer naar school, veel mensen werken vanuit huis of kunnen hun werk alleen nog op een aangepaste manier doen.

Groot aanpassingsvermogen

Er zijn zoveel mensen die deze weken extra hard moeten werken om de maatschappij zoals die er nu uitziet draaiende te houden. Wat laten we een groot aanpassingsvermogen zien; in het onderwijs en de kinderopvang bijvoorbeeld. En ik heb veel bewondering voor de mensen in de zorg. Zij zetten zich hard in voor ons allemaal.

Laten we hen ondersteunen door ons aan de maatregelen van het RIVM te houden. We vertrouwen op de adviezen van de experts en volgen deze ook op. Ook in Súdwest-Fryslân, waar het aantal zieke mensen nu nog beperkt is. Want het helpt alleen als we het echt met z’n allen doen.

Omarming op afstand

Ik wil iedereen graag een hart onder de riem steken, een hand, een omarming op afstand geven. We hebben elkaar nodig in deze tijd, maar we kunnen er niet voor elkaar zijn zoals we gewend zijn. Gelukkig zijn er heel veel mensen bezig met andere manieren om elkaar te ondersteunen.

Digitale gymles, vloggende leerkrachten, muziekles via Skype, Facetimen met opa en oma, online koffiedrinken, scholen die tekeningen voor ouderen in verpleeghuizen brengen, ondernemers die hun klanten op nieuwe manieren bedienen.

Ik weet dat de mensen in onze gemeente naar elkaar omzien. Ook nu, in deze bijzondere periode, zien we hoe belangrijk de kracht van onze ‘mienskip’ is. Overal in de steden, dorpen en wijken ontstaan initiatieven om elkaar te helpen. We kunnen het samen. En we doen het samen.

Strenge maatregelen

We vragen veel van iedereen. Toch zijn de strenge maatregelen écht nodig om de veiligheid en de gezondheid van ons allemaal zo goed mogelijk te beschermen. Maandag heeft het kabinet aanvullende regels gesteld, die we met elkaar zorgvuldig moeten uitvoeren. Dit zijn de aanvullende regels:

  • Alle samenkomsten/evenementen zijn tot 1 juni verboden;
  • De burgemeester kan en zal optreden als dat nodig is, ook in winkels en tegen groepsvorming;
  • Houd ook thuis bij bezoek 1,5 meter afstand en ontvang niet meer dan drie personen;
  • Als één persoon in het gezin koorts heeft, blijft het hele gezin thuis.

Ik besef dat dit heftige en ingrijpende maatregelen zijn. De ernst van de situatie dwingt ons hiertoe. We moeten de verspreiding van het virus vertragen. Daarmee beschermen we onze kwetsbare inwoners en ouderen het beste. Daarom roep ik u op de regels strikt in acht te nemen.

RIVM

Al wekenlang is corona hét onderwerp op de sociale media en in app-groepen. Blijf echter kritisch op de informatie die u leest, hoort en ziet. Voorkom het verspreiden van speculaties en onwaarheden. Alle actuele informatie die wél klopt, vindt u op de websites van het RIVM, Veiligheidsregio Fryslân en de gemeente.

Pas goed op elkaar.

 

Jannewietske de Vries, burgemeester Súdwest-Fryslân